Kiújult a rakétatámadás a déli települések ellen – Percről percre

23:58 – A rendőrök élő lőszerrel megsebesítettek egy 15 éves fiút egy lodi mecsetben. A rendőrség szerint a fiú megpróbált Molotov-koktélt dobni a rendőrökre.

23:56 – Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a katonák tüzet nyitottak egy késsel felfegyverzett férfira, aki Nablusz közelében közeledett hozzájuk.

23:40 – Az IDF bejelentette, hogy vadászgépek megtámadtak két operatív lakást, ahol a Hamasz fegyvereit tárolták. A bejelentés szerint ezek a lakások a haditengerészet aktivistáinak volt a tulajdona.

23:14 – Riasztás aktiválódott Ofakimban.

22:41 – Rakétatűz érte a Gázai övezet közelében lévő településeket.

22:22 – A gázai egészségügyi minisztérium ma este bejelentette, hogy az eszkaláció kezdete óta 126 ember vesztette életét az izraeli támadásokban, közülük 31 gyerek. 950 ember megsebesült.

21:48 – Az IDF szóvivője ma este bejelentette, hogy három rakétaindítást azonosítottak Szíria területéről Izrael felé, amelyek közül kettő nyílt területeken landolt a Golán-fennsík déli részén, egy pedig Szíria területén esett el.

21:23 – Az 52 éves Orly Liron az a nő, aki belehalt a sebeibe, miután egy védett területre sietve elesett. Az eset két napja történt Netaim mosávban. Liron egy tel-avivi iskola tanára és oktatója volt. Temetését ma reggel tartották.

21:16 – Rakétatűz érte a Gázai övezet közelében lévő településeket.

21:10 – Több hullámban rakétaesőt zúdítottak Asdodra, Askelonra, Nitzanimra és Nir Ozra.

21:09 – Újabb rakétatalálat ért egy házat Szderotban, nincsenek sérültek.

21:06 – Riasztás aktiválódott Beér Seván és Ofakimban.

21:04 – A rendőrök tegnap a beduin Rahat térségében tartóztattak járműre lövöldöző gyanúsítottakat. A rendőrség közleménye szerint fegyveres merényletként vizsgálják az esetet, amely tegnap történt a 264-es úton. Az eset során nem voltak áldozatok.

21:03 – Riadó volt Szderotban és Nir Amban.

20:43 – Ma este hárman súlyosan megsérültek a Kfar Kana faluban történt zavargásokban, egyikük egy 70 éves férfi. Eddig 11 sebesültet szállítottak kórházba.

20:35 – Riasztás aktiválódott Netivotban.

20:25 – Riasztások aktiválódtak Askelonban, Szderotban pedig közvetlen rakétatalálat ért egy házat, nincsenek áldozatok.

20:23 – Az IDF szóvivője bejelentette, hogy ma reggel 7:00-tól 19:00-ig óráig a Gázai övezetből Izrael felé mintegy 140 rakétaindítást azonosítottak. Körülbelül 30 rakéta a Gázai övezet területén zuhant le.

20:19 – Hadi Omar, az izraeli és a palesztin ügyekért felelős helyettes államtitkár ma este landolt Izraelben. A hét elején Anthony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy Omar sürgősséggel érkezik a régióba, hogy megpróbálja lecsillapítani a kedélyeket Izrael és a Hamász között.

20:06 – Az IDF libanoni tüntetőkre lőtt, akik az elmúlt órában ismét összegyűltek az izraeli-libanoni határ közelében. Metula tanácsa felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban, és tartózkodjanak a határkerítés közelében.

20:01 – Kfar Kana arab faluban erőszakos konfrontáció alakult ki a lakók és a rendőrség között, akik letartóztatták az Iszlám Mozgalom északi frakcióvezetőjét, Kamal Khatib sejket. Egy 23 éves fiatalember közepesen súlyos sérülést szenvedett az összecsapás során.

19:56 – Rakétatűz a Gázai övezet közelében lévő településekre.

19:55 – Az IDF szóvivője ma este közölte, hogy vadászgépek három Hamasz-aktivista otthonát támadta a Gázai övezetben, amelyeket terrorista infrastruktúrához és fegyverraktárakhoz használtak.

19:47 – Rakétatűzt lőttek Askelon és Hof Askelon felé.

19:44 – Az IDF szóvivője bejelentette, hogy ma este vadászgépek leromboltak a Gázai övezet déli részén egy Hamasz terror-alagutat és a szervezet által a Gázai övezet északi részén használt sokemeletes épületet. A megtámadott alagútban a hadsereg nyilatkozata szerint a Hamász katonai felszerelését tárolták, ami egy óvoda és egy mecset közelében volt. A lerombolt épületben a szervezet által működtetett, fegyvergyártást biztosító bankjának fiókja volt, ami a szervezet jelenlegi pénzforgalmának kezelésére szolgált.

19:25 – A palesztin egészségügyi minisztérium ma este bejelentette, hogy Ciszjordániában további két palesztint öltek meg izraeli katonák, az egyiket Hebron közelében, Arihiyah faluban, a másikat pedig Ciszjordánia északi részén, Salem falu közelében. Ez nyolcra növelte a ma reggel megölt palesztinok számát.

19:10 – Akkóban kilenc embert tartóztattak le garázdaság, gyújtogatás, kődobálás és petárda dobása gyanújával. A rendőrség szerint az őrizetbe vettek 20-30 év körüliek.

19:07 – Tucatnyi rendbontó gyűlt össze a jeruzsálemi Neve Yakov csomópontban, és kövekkel és különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket. A rendőrség közölte, hogy a helyszínen lévő erők kiszorították a rendbontókat és szétoszlatták őket.

19:05 – Jelentés: libanoni halott a hadsereg tüzétől, amikor a Metula közelében lévő kerítést áttörték.

18:47 – Az ügyészség bejelentette, hogy eddig 52 ember ellen indítottak vádemelést, akiket az ország vegyes zsidó-arab lakosú városaiban folyó összecsapások során tartóztattak le, köztük kiskorúakat. Az ügyészség szerint további 20 vádiratot nyújtanak be vasárnap.

18:30 – Az Eskol szóvivője elmondta, hogy a regionális tanács két településén az este folyamán 4 becsapódást azonosítottak. Nem voltak áldozatok, és kisebb károk keletkeztek a vagyonban.

18:28 – Riadók voltak a Szapir Főiskolán, Szderotban, Ivimben és Eskolban.

18:00 – A rendőrök vízágyúkat és sokkgránátokat használtak egy izraeli-palesztin tüntetés feloszlatására a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra negyedben. A tüntetők szerint az erőszakos oszlatást semmiféle provokáció nem előzte meg, mindössze békésen skandáltak.

17:58 – Az IDF szóvivője bejelentette, hogy az elmúlt napokban a Hamasz haditengerészeti célpontjainak tucatjait támadták. A hadsereg közleménye szerint hajókat, fegyverraktárakat, megfigyelő állomásokat és katonai komplexumokat támadtak.

17:52 – Légvédelmi riadó volt a Gázai övezethez közeli településeken.

17:51 – Egy palesztint lelőttek a biztonsági erők egy Nabluszban történt összecsapás során. Ezzel hatra nőtt a ciszjordániai összecsapásokban ma meghalt palesztinok száma.

17:37 – Az áramszolgáltató vállalat bejelentette, hogy zavarok vannak a Lehavim, Eskolot, Lahav és környéke áramellátásában a nagyfeszültségű vezeték károsodása miatt, ami az egyik rakéta becsapódása során sérült meg. Beér Seva két negyedében is megszakadt az áramellátás.

17:32 – Riadók aktiválódtak Nirimben, Nahaz Ozban és Netiv Haaszara mosávban.

17:26Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma délután a hadsereg tel-avivi központjában tartott helyzetértékelés után kijelentette: “Azt mondtam, hogy a Hamaszra és más terrorista szervezetekre nagyon súlyos csapásokat mérünk – és ezt tesszük. Az elmúlt nap folyamán földalatti célpontokat támadtunk, a Hamasz úgy gondolta, el tud rejtőzni, de nem tud ott elrejtőzni.

“Az ünnepünk alatt megtámadtak minket, fővárosunkat lőtték, rakétákat küldtek városainkra, ezért fizetnek és további súlyos árat fognak fizetni érte. Ennek még nincs vége. Mindent megteszünk, hogy helyreállítsuk városaink és polgáraink biztonságát” – tette hozzá.

17:11 – Ismét riadó volt Beér Seván és számos más településen.

17:03 – Riadó volt Askelonban, Beér Seván és Zikimben.

16:56 – Riadó volt Kerem Salom környékén.

16:56 – A hadsereg a napokban kudarcot vallott a Hamász több magas rangú parancsnokának likvidálásában. A biztonsági szervezetek megpróbálják növelni a Hamász vezető személyeinek meggyilkolását, és úgy döntöttek, hogy a mozgalom minden vezető tagja célpont. Becslések szerint a mozgalom minden vezetője a föld alatt van a számukra épített földalatti alagutakban.

16:49 – Rakétatűz Asdód környékére és Gan Javnéra

16:44 – A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy öt palesztin halt meg ma élő lövedéktől Ciszjordániában. Ezen kívül további 17 palesztin megsérült élő- és gumilövedékektől. Néhányan könnygáz belégzésétől sérültek meg.

16:26 – Egy férfit könnyebben megsebesített egy rakéta a 40-es úton, Beér Seva közelében. Több autó is megsérült az út mellett becsapódó rakétától.

16:18 – Libanoni állampolgárok délután áttörték a metulai határt, szabotálták a kerítést és tüzet gyújtottak. A hadsereg tankokkal lőtt feléjük. A katonai szóvivő közleménye szerint a hadseregnek sikerült a behatolókat visszaszorítania Libanon területére. Körülbelül 50 libanoni vett részt a határkerítésnél tartott tüntetésen, és néhányuknak sikerült szabotálni a kerítést és áttörni rajta.

16:00 – Az alábbi településekre lőtt rakétát a Hamasz: Beér Seva, Netivot, Lakia és a beduin szórvány, Sokeda, Tekuma, Kfar Maimon, Tusia és Hatzerim.

15:37 – A légierő megsemmisítette a Hamász egyik páncéltörő osztagát, amely lövésre készült Izrael ellen – jelentette a katonai szóvivő.

15:06 – Kurtz osztrák kancellár elrendelte az izraeli zászló felvonását az irodája fölött az Izraellel való szolidaritás jeleként.

14:59 – Riasztások voltak Kiryat Malachiban, Beer Tuviaban és a környékbeli településeken.

14:17 – Egy katona agyonlőtt egy palesztint a ciszjordániai Ofra település közelében, Ramallah térségében. A katonai szóvivő elmondta, hogy a palesztin autóval közelített egy katonai bázishoz, és a gázra taposva egy ott tartózkodó katona felé hajtott. A palesztin kiszállt az autóból és megpróbálta leszúrni a katonát, aki tüzet nyitott rá és megölte.

14:10 – Több sírkövet összetörtek a muszlim temetőben Lod városának keleti részén. Tegnap este (csütörtök) megpróbálták felgyújtani a temetőt. A temető a régi polgármesteri hivatal mellett van. Az elmúlt napokban azok a telepesek tanyáznak ott, akik a város zsidó lakóinak támogatására jöttek – az önkormányzat jóváhagyásával. “Szerencsés, hogy nem bántották anyám sírját” – mondta Maha Al-Nakib lodi lakos. “Ez nagyon nehéz, félelmetes és bántó. Feljelentést kívánok tenni a rendőrségen. Ez nem fog segíteni, de mégis.”

13:56 – Riasztások aktiválódtak Askelonban, Kirjat Gatban és a Gázai övezethez közeli településeken.

13:53 – Az asdódi önkormányzat bezárta a város tengerparti fürdőstrandjait.

13:50 – Rakétatámadás volt Askelon és több környékbeli település ellen.

13:43 A légierő likvidálta az Iszlám Dzsihád egy terrorcsoportját a Gázai övezet északi részén.

13:42 – Légiriadó aktiválódott az Eskol regionális tanács területén.

13:19 – Az IDF bejelentette, hogy a légierő egy rakétalövés előkészítésén dolgozó páncéltörő osztagot semmisített meg.

13:00 – Rakétariasztások aktiválódtak a Szdot Negev, a Saar Hanegev és az Eskol regionális tanácsokban.

12:55 – IDF: Likvidáltunk egy rakétavető-osztagot a Gázai övezet északi részén, miközben az ország központjára irányított rakéták kilövésére készülődtek.

12:43 – A rendőrség közölte, hogy ellenőrzik azt a felvételt, amelyben rendőrök láthatók, amint egy Umm al-Fahm-i lakos autóját rugdossák, és közelről kábító gránátot lőnek felé. Ahmed Tibi parlamenti képviselő, aki a felvételt Twitter-fiókján közzétette, ezt írta: “Umm al-Fahm: Igen, ezek rendőrök, nem huligánok a La Familia-ból. De mi a különbség?”

A rendőrség közölte, hogy nem tudtak az esetről. “A hosszú órák és a nehéz körülmények ellenére, amelyben a rendőrök valós életveszélyben dolgoznak, nem engedjük, hogy eltérjenek a szabályos eljárásoktól, és ezeket az illetékes hatóságok ki fogják vizsgálni” – közölte a rendőrség.

12:30 – Jordániaiak százai vonultak fel ma reggel (pénteken) az izraeli határ felé a palesztinok támogatását szolgáló körmenetben, és elítélték a Gázai övezetben zajló izraeli támadásokat, valamint az al-Aksza mecsetben és a Sejk Dzsarra negyedben az elmúlt hetekben tapasztalt erőszakos összecsapásokat Jeruzsálemben.

A jordániai hatóságok nem konfrontálódtak a tüntetőkkel, de elzárták a határátkelőhelyekhez vezető utakat, és fokozták a jordán biztonsági erők jelenlétét a határkerítés közelében. A felvonulók, főleg palesztinok a Jordán-völgyi menekülttáborokból, valamint az Arbad város melletti Al-Baka menekülttáborból, palesztin zászlókat lengettek és a palesztin harc és Izrael elítélése melletti szlogeneket skandáltak.

11:37 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap tárgyal a Hamasz és Izrael közötti eszkalációról. Az ülést, amit eredetileg hétfőre terveztek, egy nappal előrehozták, miután Izrael megpróbálta elhalasztani Savuot miatt.

11:26 – Légvédelmi riadó volt Nativ Haaszara mosávban a Hof Skelon regionális tanácsban.

11:13 – Emmanuel Macron francia elnök ma reggel héberül és arabul tweetelt Twitter-fiókjában, melyben ezt írta: “A Közel-Keleten le kell állnia az erőszak örvényének. Határozottan tűzszünetet és párbeszédet kérek. Nyugalomra és békére szólítok fel.”

10:50 – Az IDF bejelentette, hogy a légierő a Hamász több megfigyelő állását támadta a Gázai övezet északi és középső részén.

10:33 – A légierő megsemmisítette a Hamász több földalatti indítóállását, valamint egy repülőgép-indítóállást. A hadsereg szerint a rakétaállások az ország közepére irányultak.

10:25 – Az IDF bejelentette, hogy elfogott egy a Gázai övezetből Izraelbe átrepülő pilóta nélküli repülőgépet.

09:39 – Belehalt sérüléseibe egy 50 éves nő Netaim mosávból, aki kedden sérült meg, miközben az óvóhelyre tartott. A halál beálltát a Sheba kórházban állapították meg.

09:35 – Rakétatámadás volt Askelon, Zikim, Karmia, valamint egy sor további település ellen.

08:52 – A Saar Hanegev regionális tanács területén lévő Nahal Oz-ban légvédelmi riadó volt.

08:35 – Riasztás aktiválódott a Saar Hanegev regionális tanács településein.

08:32 – Körülbelül 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé tegnap 19:00-tól reggel 7:00-ig. Körülbelül 30 rakéta landolt a Gázai övezetben. Az IDF szerint több tucat rakétát fogott el a Vaskupola.

08:28 – Egy 19 éves, civil ruhás katonát támadtak meg tegnap este Jaffóban, és könnyebb sérülésekkel az Ichilov kórházba szállították. A fiatalember szerint egy autó eltorlaszolta az útját, miután elhagyta az éttermet, majd a földre döngölték és megverték.

08:27 – Riasztást aktiváltak Zikimben a Hof Askelon regionális tanács területén.

07:56 – A gázai egészségügyi minisztérium ma reggel bejelentette, hogy az eszkaláció kezdete óta 115 ember halt meg a Gázai övezet elleni támadásokban, köztük 27 gyermek és 11 nő. Azt is jelentették, hogy 600 ember megsebesült.

07:27 – Riasztások voltak Szderotban és a Saar Hanegev tanács területén.

07:14 – Riasztások voltak a Saar Hanegev és a Sapir College területén.

07:13 – Az IDF előző esti gázai támadásai a Hamász védelmi alagútrendszerét célozták meg a Gázai övezet északi részén. Éjfél körül vadászgépek, tüzérségek és harckocsik együttes támadása kezdődött. A szárazföldi támadásban 500 tüzérségi lövedéket és 50 páncéltörő rakétát lőttek ki.

07:01 – Gázai orvosi források szerint egy apa és három lánya meghalt a Gázai övezet északi részén éjfél után történt hatalmas bombázásokban. A hírek szerint négyük holttestét Beit Lahiya-i otthonuk romjai alól szabadították ki.

A gázai indonéz kórház további három halottról számolt be, akiknek holttestét a helyszínre szállították, valamint 49 sebesültről. Egyelőre nem tudni, hogy ugyanannak a családnak a halottjairól van-e szó.

Előző este a gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy hétfő óta a halálesetek száma 109-re nőtt, a szám azonban nem tartalmazza az éjfél utáni IDF-támadásokban meghaltakat. A Gázai övezet mentőerői ma reggel folytatják a romok alatt esetleges túlélők felkutatását.

A Gázai övezet északi részén sok lakó tegnap este Gáza város irányában hagyta el otthonát, valószínűleg az IDF támadásainak korai figyelmeztetése miatt.

07:00 – Az éjszaka folyamán az askeloni Barzilai kórház nyolc sebesültet kezelt a városba indított rakétatűz után. Megoperálták és gyógyulófélben van egy 57 éves férfit, akit kritikus állapotban evakuáltak a hasán lévő repeszes seb miatt. Állapota jelenleg mérsékeltnek mondható. Ezenkívül négy embert kezeltek, akik a védett területre futás közben könnyebben sérültek, és további három sokkos állapotút láttak el.

06:56 – Ma (péntek) reggel az IDF lelőtt egy a Gázai övezetből Izrael területére ért pilóta nélküli repülőt.

06:12 – Rakétatámadás volt a Szdot Hanegev és az Eskol regionális tanácsok települései ellen.

05:17 – Riasztásokat aktiváltak az Eskol regionális tanács településein.

05:16 – Tegnap este folytatódtak a vegyeslakosú városokban a zsidók és az arabok közötti erőszakos zavargások és összecsapások, bár kisebb intenzitással, mint az előző éjszakákon. Jaffóban egy 19 éves katona súlyosan megsérült, amikor arab rendbontók megtámadták. Lodban egy 19 éves egészségügyis megsebesült a lábán egy lövéstől. A városban kísérletet tettek egy zsinagóga és üzletek felgyújtására, a zsidó és arab rendbontók köztulajdont rongáltak és egymást támadták. Az KAN11-es tévécsatorna kameracsapatát megtámadták Tel-Avivban. A rendőrök tucatnyi rendbontót tartóztattak le Izrael-szerte, többek között Haifán, Netanján, Beér-Seván és más városokban. A fogvatartottak egy részénél támadó fegyvereket találtak.

05:15 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap megbeszélést folytat az Izrael és a Hamász közötti eszkalációról, miután az Egyesült Államok ellenezte a pénteki megtartását. Diplomáciai források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy Washington először keddre ajánlotta az online tanácskozás megrendezését. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy reméli, hogy néhány napos várakozás “lehetővé teszi a diplomáciai erőfeszítéseknek eredményt elérni, és kiderül, valóban képesek vagyunk-e megnyugvást elérni”.

05:10 – Éjfél körül az IDF megkezdte Gáza kiterjedt légi és tüzérségi támadását, a Gázai övezethez közeli települések és Beér Seva lakói több mint egy órán át szokatlan robbanásokról számoltak be. A betelefonáló lakosok érdeklődése miatt a Negev nyugati régiójának önkormányzatai pontosító nyilatkozatokat tettek közzé, melyek szerint IDF-támadásokról van szó.

05:05 – A gázai egészségügyi minisztérium 109 halálesetet jelentett a Gázai övezetben hétfő óta az IDF támadásai során. A közlemény szerint a halottak között 27 gyerek és tizenéves, valamint 11 nő van. További 621 ember sebesült meg.

05:00 – Egy 87 éves nő fejsérüléssel halt meg, miután az Asdod közelében lévő Stulim mosáv egyik védett területére sietve elesett. A mentősök újraélesztési műveleteket hajtottak végre rajta, de végül halottnak nyilvánították.

05:00 – Az éjszaka folyamán rakétatüzet lőttek Gázából Beér Sevára, Asdódra és a déli településekre, különösen Askelonra. A kora reggel a városba lőtt rakéták közül öt becsapódott és kárt okozott. Egy 60 éves férfit repeszek súlyosan megsebesítettek, miután egy rakéta a lakóhelye közelében zuhant le. Egy másik, körülbelül 90 éves férfi könnyebben megsérült, amikor egy védett terület felé haladva megsérült a fején.

Előző napi történések >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.