Országszerte szolidaritási tüntetéseket rendeztek az arabok és zsidók által vegyesen lakott városokban fellángolt erőszak miatt. Lodban különösen heves volt az erőszak, autókat, zsinagógákat gyújtottak fel, lakásokat raboltak ki, dúltak fel. Autóbuszokon hoztak fegyveres telepeseket, akik húszfős csoportban járták a várost, régi szomszédok jelentették fel egymást a várost járó szélsőséges etnikai-vallásos bandáknál. De vasárnap délben nők, férfiak és gyerekek együtt álltak, hogy megmutassák és kifejezzék, sok-sok éve együtt élnek, és nem hajlandók a jövőben sem ellenségekké válni. A lodi megmozduláson a helyiek kérésére nem engedték szónokolni a pártok, szervezetek képviselőit, és a város polgármesterének sem adták meg a szót, mert az arabok szerint ő már nem egyszer ellenük is uszított. Képes beszámoló.

“Elegünk van az erőszakból!” – mondja ez az anyuka, kislányai jövőjét szeretné jobbá tenni.

Mohammed Haddan a lodi tüntetés egyik szervezője. Ő is a város polgára, és a magánkézben lévő fegyverek jelenléte és a városon kívülről érkező erőszakos csoportok ellen szólal fel.

“Hagyjatok minket nyugodtan élni!” – Pnina a zsidók nevében beszél az együttélésről Lod városában.

Niszim 71 éve él békében a városában, együtt az arab lakosokkal.

Rivka szerint szinte semmiben sem értünk egyet, csak abban, hogy elég volt már az erőszakból. Most a megbékélés hosszú folyamata jön majd el, amikor újabb közös pontokat keresnek majd a város lakói.

Ez a 12 éves arab kisfiú zsidó iskolába jár, és nem akarja, hogy az arab és a zsidó barátai egymás ellenségei legyenek, elege van ebből.

Tüntetés utáni small talk a város asszonyai között.

Fotók: Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.