Yitzhak Herzogot választották Izrael Állam 11. elnökévé

II Herzog elnök: 87 képviselői szavazattal választották meg a volt minisztert az elnöki posztra, aki Rivlin helyére lép. Herzog apja volt a hatodik elnök, nagyapja pedig az országos főrabbi. Netanjahu gratulált: “Sok sikert kívánok neki.”

Jichák (Buzsi) Hercog volt munkapárti politikus lesz Izrael tizenegyedik államelnöke a hét év után leköszönő Reuven Rivlin utódja – jelentette az MTI.

Hercogra 87-en szavaztak a kneszet (izraeli parlament) választásra jogosult 120 képviselője közül, míg a másik induló, Mirjam Perec 26 voksot szerzett a honatyák körében. A 60 éves Hercog édesapja, Háim Hercog Izrael hatodik államfője volt 1983 és 1993 között. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog  1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Hercog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, s a parlamenti ellenzék vezetője volt.

Megválasztása utáni első beszédében Hercog kijelentette, hogy hidakat akar építeni az izraeli társadalom csoportjai, valamint Izrael és a zsidó diaszpórák között, ösztönözni kívánja  a vállalkozói szellemet, küzdeni fog az antiszemitizmus és az Izraellel szembeni gyűlölet ellen, és mindent megtesz, hogy megőrizze az ország demokratikus alapjait.  

- Hirdetés -

Izraelben az államelnök főként reprezentatív feladatokat lát el szertartásokon és ünnepségeken, de a parlamenti választások után ő nevezi meg és kéri fel kormányalakításra az általa koalíció megalakítására legesélyesebbnek ítélt jelöltet, és ő dönt a kegyelmi kérvényekről is.

A szavazáson alulmaradt jelölt, Mirjam Perec pedagógus, szinte mindenben Hercog ellentétét jelentette: ő lett volna az első női államfő, marokkói származású, azaz szefárd, szemben Hercog askenázi felmenőivel, vallásos életet él a ciszjordániai Givat Zeév telepen, miközben volt vetélytársa szekuláris.

A képviselők körében folytatott kampányában Perec az utóbbi években egymással kibékíthetetlennek tűnő táborokra szakadt izraeliek egységbe ötvözését ígérte. Az iskolaigazgató-tanárnő 2019-ben megkapta az Izrael-díjat életmű kategóriában, miután hat gyermekéből két katonafia esett el, az egyikük Libanonban, a másikuk a Gázai övezetben.

Az izraeli közrádió híradása szerint a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt egységesen Perec támogatása mellett döntött, de a jobboldali pártok, s köztük a Benjámin Netanjahu vezette Likud is szabad szavazást engedélyezett képviselői számára a volt baloldali politikus-jelölttel kapcsolatban is.

Jichák Hercog július 9-én költözik át tel-avivi otthonából a jeruzsálemi elnöki rezidenciába, hogy megkezdje hétéves hivatali időszakát.

Két különálló nemzetté szakadhat a zsidóság
- Hirdetés -