A most alakuló új kormány is Netanjahu koalíciója lenne?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Naftali Bennet oktatási miniszter hanuka gyertyát gyújtanak az izraeli Biblia Vetélkedőn, 2015 – Fotó: Wikipedia

12 év „királyság” után Netanjahunak a hatalomhoz való makacs és öncélú ragaszkodása az, ami az ellenzéki pártokat a közöttük meglévő óriási ideológiai távolságok ellenére egy táborba terelte, ami végül a miniszterelnök bukásához vezet? Hisz ha félreállna, a jobboldal könnyedén kormányt alakíthatna. Tehát a most alakuló koalíció gyakorlatilag Netanjahu tákolmánya. Ami ha feláll, valószínűleg rövid életű lesz, mivel a nyolc párt között a progresszív baloldaltól a jobboldali vallásos párton át az ugyancsak konzervatív iszlamista arab pártig minden megtalálható. Székely Róbert munkatársunk a Klubrádió Eurozóna műsorában kifejti, hogy bár messzemenően nem ért egyet az utóbbi párt nagyon jobboldali és vallásos nézeteivel, szerinte a most körvonalazódó hatalomváltás legpozitívabb része, hogy végre arab párt is része lesz az ország vezetésének. Ez mindkét oldalon jelentős előrelépés, mert eddig a zsidók és az arabok is úgy gondolták, hogy kizárt dolog az izraeli arab pártok részvétele a kormányban, a hatalomban. A beszélgetésben a magyarországi politikai helyzettel fennálló párhuzamokról is szó esett (pl. Jobbik-DK).

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.