Az izraeli hadsereg eredeti helyszíneken emlékezik meg a palesztinai zsidó partizánokról, köztük Hanna Szenesről

Gyakorlat az ejtőernyős dandárban - Fotó: IDF

Az IDF 150 tagú delegációt küld az eseményre, melynek tagjai többek között megismétlik a partizánok második világháborús ugrásait.

A második világháborúban a brit hadsereg kötelékében 37 fiatal zsidó önkéntes vett részt az akkori Palesztina – Erec Iszrael – területéről, ebből 26 katonát az ellenséges hátországban dobtak le bevetésre. Hetet elfogtak és kivégeztek, köztük a magyarországi születésű Hanna Szenest is, akit máig nemzeti hősként tisztelnek Izraelben.

Az egyhetes tanulmányi programot Hanna Szenes születésének századik évfordulója alkalmából rendezik. A katonák az ejtőernyős ugrás mellett közép-európai helyszíneket látogatnak meg, és oktatási programokon vesznek részt.

Az ejtőernyős katonai alakulat vezetője, Juval Gaz elmondása szerint a terv magában foglalja a Szenes és több más zsidó katona által végrehajtott ejtőernyős ugrás rekonstrukcióját, a célja pedig az, hogy elmélyítse a résztvevők és az Izraeli Védelmi Erők, valamint Izrael Állam közötti kapcsolatot. Az esemény az “Égragyogás” nevet viseli Hanna Szenes Séta Készária felé című versének egyik sora nyomán.

Az izraeli katonák július közepén érkeznek Szlovéniába, és itt ismétlik majd meg az egykori ejtőernyős ugrásokat. Innen utaznak majd tovább Horvátországba, azután pedig Magyarországra. A résztvevők között számos korábbi, illetve jelenlegi ejtőernyős található, több közülük holokauszt-túlélők gyermeke vagy unokája. Az ejtőernyős megemlékezésen az izraelieken kívül a magyar, a szlovén, a horvát és a brit hadsereg katonái is részt vesznek. Az ejtőernyős ugrást pontosan azon a helyszínen fogják végrehajtani július 18-án, ahol Hanna Szenes és társai is földet értek, ez jelenleg Szlovénia területén található.

- Hirdetés -

A küldöttség az izraeli hadsereg „Tanúk egyenruhában” elnevezésű kezdeményezésének része, és ők fedezik az izraeli média szerint kiemelkedően magas költségek nagy részét is. Ennek a programsorozatnak a keretében az izraeli hadsereg a kelet-európai zsidóság történetével, a holokauszt történéseivel ismerteti meg a katonákat többek között lengyelországi náci koncentrációs táborok meglátogatásával és mind a történelmi helyszíneken, mind izraeli múzeumokban és emlékhelyeken rendezett oktatási programokkal. A jelenlegi, partizánokat bemutató túra célja a hadsereg szerint, hogy a katonáknak bemutassák a zsidó partizánok második világháborúban betöltött szerepét. Ennek érdekében a delegációban magukkal visznek izraeli történészeket és kutatókat is. Egyikük nem más, mint Szimcha Goldin professzor, tartalékos alezredes, a 2014-es gázai háborúban meggyilkolt és elrabolt, és még mindig a Hamasz fogságában lévő Hadar Goldin édesapja.

Hanna Szenes emlékét és személyes tárgyainak egy részét egykori kibucában, Szdot Jamban emlékház őrzi.

- Hirdetés -