Roni Daniel katonai újságíró és kommentátor 73 éves korában elhunyt

Roni Daniel, 2016 - Fotó: Wikipedia

Roni Daniel, Izrael évtizedek óta az egyik legismertebb tévékommentátora, a Hadasot 12 tévécsatorna újságírója 73 éves korában otthonában elhunyt, valószínűleg szívrohamban. Bennett miniszterelnök is búcsúztatta: “Az újságírást összekapcsolta a hazaszeretettel és a cionizmussal, egy másik korszak hangja volt.” Lapid: “Csupaszív ember volt – végül a szíve némult el.”

Daniel 1947 októberében született az iraki Bagdadban. Két hónapos volt, amikor meghalt az apja, és az ötvenes évek elején Daniel anyjával együtt Izraelbe emigrált. Az 1960-as években bevonult a hadseregbe, és a Nahalban szolgált, később a hatnapos háború csatáiban harcolt az egyiptomi fronton, majd a felőrlő háborúban. A tartalékos szolgálatának részeként a Golani egység tartalék zászlóalját vezényelte, és alezredesi rangig jutott.

Daniel újságírói karrierje az 1970-es években kezdődött a Kol Israel rádiónál. Az 1980-as években a hírrészleget vezette, majd később a Galei Tzahalnál, a katonai rádióban kezdett dolgozni. Az 1990-es évek elején csatlakozott az oktatási televízió “Tik Tiksoret” műsorához, majd 1993-ban kinevezték az újonnan indult kettes tévécsatorna katonai és biztonsági ügyeinek tudósítójává. Azóta a tévétársasággal leginkább azonosított karakterek közé tartozott, szinte minden este megjelent a tévében főműsoridőben.

Roni Daniel a Gázai övezetből, Rafahból tudósít a Szivárvány hadművelet során 2004-ben – Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

Kedvelt és tisztelt arca és hangja volt az izraeli médiának, talán éppen azért, mert ha kellett, kimutatta türelmetlenségét, ingerültségét, de mindig az egyenes beszéd, a problémák feltárása, a pontos tájékoztatás vezérelte.

Emléke legyen áldott!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.