Meghaladja a 650 ezret a harmadszor is beoltott idősek száma Izraelben

A MADA egyik korona-gyorstesztállomása - Fotó: MADA sajtószolgálat

Már 654 051, hatvanévesnél idősebb izraeli vette fel a koronavírus elleni védelmet megerősítő harmadik adag oltást a múlt vasárnap kezdődött új oltási kampány során.  

A 12-es kereskedelmi tévé beszámolója szerint igen biztatóak a tapasztalatok a már korábban, júliusban újraoltott immunhiányosak körében, ugyanis a harmadik vakcina hatására negyven százalékuk vérében megjelentek az ellenanyagok, noha az első két adag felvétele után náluk ez nem történt meg.

Az idősek ismételt beoltásától azt remélik a hatóságok, hogy megállítja az elsősorban veszélyeztetett korcsoportokban a már oltottak megfertőződését, illetve súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedését.

A fertőzések növekvő száma miatt szerda délután ismét összeül a koronavírus ügyeivel foglalkozó szűkebb kabinet, ahol megvitatják a harmadik oltás felvétele alsó korhatárának csökkentését, várhatóan 45 évre.

A több mint százezer teszt elvégzésével kedden 5 755 új fertőzöttet azonosítottak, 4,59 százalék volt a fertőzöttek aránya a tesztelésnél. Az R fertőzési együttható viszont július utolsó hete óta stagnál 1,35 körüli értéknél, illetve csekély csökkenésnek indult.

Ez azt jelenti, hogy száz vírushordozó mintegy 135 embert fertőz meg, vagyis továbbra is terjed – noha nem növekvő, hanem csak azonos mértékben – a korábbinál sokkal fertőzőbb, delta variáns okozta negyedik hullám.  

Jelenleg 38 942 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 694-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos esetek száma 400-ra emelkedett – közülük 150-en oltottak –, és már 62-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

A kórházak befogadóképessége véges, s ha elfogynak az ágyak, akkor a fertőzések és a súlyos esetek számát mindeddig a gyülekezés korlátozásával, majd zárlattal csökkentették, amely súlyos gazdasági, társadalmi és pszichológiai következményekkel jár.

A kórházi kapacitás növelése, és a zárlat elkerülése érdekében “házi-kórházi ellátás” megteremtésén dolgoznak az egészségügyi minisztérium szakemberei. A számítások szerint a rendelőintézeti hálózat segítségével a betegbiztosítók mintegy ezer közepes-súlyos beteget lesznek képesek otthonaikban ellátni – jelentette a 12-es TV.

A kormány a tanévkezdés elején a tervek szerint szerológiai – az ellenanyagokat a vérből kimutató – tesztet végez minden 3 év feletti izraeli gyermeken, hogy kiszűrjék a fertőzésen gyakran tünetmentesen átesett tanulókat. Az ettől kezdve gyógyultnak számító nebulók tesztelések és karanténok nélkül, szabadon látogathatják majd az óvodákat, iskolákat.

Már megkezdték az oktatási intézményekbe korábban, már vasárnaptól visszatért ultraortodox gyerekek szűrését. Eddig mintegy ötödük bizonyult gyógyultnak, vagyis vérükben jelen volt a vírus ellenanyaga.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 822 097-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,61, s az ötven évnél idősebbek több, mint 90 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 914 403 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6580-an haltak meg Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.