Újraindult Netanjahu korrupciós perének tárgyalása

Három hónapig tartó szünet után folytatódott hétfőn Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke, a parlamenti ellenzék vezetője korrupciós perének tárgyalása – jelentette az izraeli média.

A jeruzsálemi körzeti bíróság hétfői tárgyalási napján folytatják az első tanú, Ilan Jesua, a Walla hírportál volt igazgatója meghallgatását, illetve az angolszász bírósági gyakorlatot követő, keresztkérdéses tanúmeghallgatását.

Jesua a legsúlyosabb vádpontnak tekintett 4000-es aktában, a Walla hírportál korrupt médiabefolyásolási ügyében tanúskodik. Az ügyészség vádirata szerint a volt kormányfő és családja a kéréseivel és követeléseivel éveken át rendszeresen befolyásolta az akkoriban legnépszerűbb portál hírközlését, cserébe Netanjahu gazdasági kedvezményeket adott a hírportál tulajdonosának, az Elovics házaspárnak.

A volt kormányfő az ügyészség szerint ezen ügyletekben visszaélt hivatalával, amikor 2014 és 2017 között miniszterelnökként és hírközlési miniszterként is szolgált.

Jesua megőrizte, majd átadta a rendőrségnek az Elovics családtól kapott utasításokat és kéréseket, amelyek a miniszterelnöktől és közvetlen környezetétől származtak, és amelyekben olykor azt is leírták, hogy milyen gazdasági előnyök függtek a kérések teljesítésétől.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint a Netanjahu védelmét ellátó ügyvédek annak bemutatásával próbálják aláásni a tanú vallomását, hogy Jesua más politikusok és üzletemberek számára is megjelentetett őket kedvező fényben bemutató újságcikkeket, és ez szerintük azt mutatja, hogy Netanjahu nem részesült előnyben a hírportálon.

Jesua korábban már befejezte tanúvallomását, de a védelem kérésére a bíróság elrendelte mobiltelefonjának és e-mail fiókjának újabb átnézését, mert a védelem megpróbálta az új üzenetekkel megmutatni, hogy a Walla igazgatója nemcsak Netanjahu és családtagjai, hanem mások kéréseit is teljesítette.

Netanjahu védőügyvédje szerint a felfedezett új anyagok jelentős és kiterjedt információkat hordoznak számos politikusról és közéleti személyiségről, akik kapcsolatban álltak a Walla szerkesztőségével.

Az ügyészség szerint viszont a vádlottak kérésére lefolytatott vizsgálattal megszerzett új anyagok nem változtatják meg az ügyészség álláspontját, és nem befolyásolják a bizonyítékokat.

A ynet hírportál szerint a hétfői tárgyalási nap kezdetén az ügyészség kiegészítő nyomozást kért Avi Alkalaj, a Walla egykori szerkesztője ügyében a Jesua telefonjában talált új bizonyítékok nyomán, de ez ellen Netanjahu védőügyvédei tiltakoztak.

A legsúlyosabb, akár tíz év börtönbüntetési tétellel sújtható vádpont a volt kormányfő ügyében a megvesztegetés a Bezeq telekommunikációs óriásvállalat főrészvényesével, Saul Eloviccsal folytatott ügyletek miatt.

Először fordult elő Izrael történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnököt vesztegetéssel vádoltak, ráadásul a hivatali ideje alatt elkövetett korrupció miatt. Ehud Olmertet, a Netanjahu előtti kormányfőt korrupcióért börtönbüntetésre ítélték, de ő már a nyomozás alatt lemondott, és miniszterelnöki kinevezése előtt követett el törvénytelenségeket.

Benjamin Netanjahu tagadja, hogy bármilyen jogsértést követett el, és azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak koholtak, politikai puccskísérlet áldozata, amelyben részes a helyi média, a rendőrség és az ügyészség is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.