Izraeli tanulmány: a harmadik adag vakcina tízszeresére növeli a koronavírus fertőzés elleni védelmet

Fotó: A Honvédelmi Minisztérium szóvivője

Egy vezető orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint 12 nappal az emlékeztető vakcina beadása után megugrott az oltottak védelme a súlyos megbetegedésekkel és fertőzésekkel szemben. A harmadik oltóanyag 95%-os védelmet nyújt a delta törzs ellen – állapították meg a kutatók.

A koronavakcina emlékeztető dózisa jelentősen növeli az immunvédelem hatékonyságát a fertőzések megelőzésében és a súlyos betegségek megelőzésében – derül ki egy izraeli tanulmányból, amely ma (csütörtökön) jelent meg a The New England Journal of Medicine (NEJM) orvosi folyóiratban.

A tanulmány az augusztus végéig beoltott mintegy 1,14 millió 60 év feletti izraeli adatainak elemzésén alapult. A vizsgálat két csoportot határozott meg: az egyik olyan emberekből állt, akiket két dózissal oltottak be, de nem kapták meg a harmadik adagot, a másik pedig olyanokból, akik emlékeztető oltást is kaptak. A kutatók megállapították, hogy 12 nappal az emlékeztető oltás beadása után a fertőzések, valamint a súlyos megbetegedések aránya legalább tízszer alacsonyabb volt a három adaggal vakcinázott csoportban, mint a csak két adaggal oltottaké.

A tanulmány adatainak elemzése szerint a fertőzés elleni védelem hatékonysága 11,4-szeresére ugrik a harmadik adag beadását követő 12 nap elteltével, a súlyos megbetegedés elleni védelem hatékonysága pedig 15,5-szörösére ugrik azokkal szemben, akik csak két adagot kaptak ebben a korcsoportban. Az utóbbiak körében 4439 fertőzéses esetet és 294 súlyos beteget jelentettek, míg az emlékeztető oltást is megkapók között 934 fertőzöttet és 29 súlyos beteget regisztráltak.

A minél pontosabb eredmények elérése érdekében a kutatócsoport több statisztikai modell segítségével elemezte az adatokat. A kutatók megjegyzik, hogy megpróbálták a lehető legnagyobb mértékben semlegesíteni azokat a változókat, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, például: viselkedési különbségek és a csoportok közötti személyes jellemzők közötti különbségek.

A tanulmány megállapította, hogy az emlékeztető dózis 5%-ra csökkenti a vírus delta variánsával való megfertőződés esélyét. Ez azt jelenti, hogy a “Pfizer” által előállított vakcina harmadik adagja körülbelül 95%-ra visszaállítja az immunvédelmet – hasonlóan az első két oltási adag eredeti védelméhez, amelyet a kevésbé fertőző alfa-variáns ellen adtak be.

A tanulmány pozitív adatai, valamint az izraeli mindennapi életből származó adatok azt jelzik, hogy az első két oltás hatásának csökkenése milyen intenzitású volt 5-6 hónap elteltével. A Sheba Kórház fertőzésmegelőzési osztályának igazgatónője, Gili Regev Yochai professzor szerint minden korosztályban egységesen csökken az antitestek szintje. Fél éven belül 90%-os csökkenést látunk mind a fiatalok, mind az idősek körében. A különbség a kiindulópontban van. A fiatalok magasabb szintű antitestekkel kezdenek, majdnem kétszer annyival, mint a 60 éves és idősebb felnőttek.

A tanulmány két nappal azután jelent meg, hogy a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent egy cikk, amely azt állítja, hogy ebben a szakaszban nincs elegendő bizonyíték az emlékeztető oltás szükségességére, és hogy két oltóanyag-adag, akár a Pfizeré, akár más vállalaté, továbbra is nagy hatékonyságot mutat súlyos betegségek megelőzésében. A cikk szerzői azzal érvelnek, hogy helyesebb ezeket az vakcina-dózisokat olyan országokban felhasználni, ahol az idős lakosságot egyáltalán nem oltották be.

Izraeli adatok pénteken (17.09.2021)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe New England Journal of Medicine, Haaretz