Koncertajánló… már november van?

Fotó: Silló Sándor

OKTÓBER 31. VASÁRNAP

Vasárnap tetőzik a töklámpás téboly, parti parti hátán, a Walt Disney karaokeetól a zombi-felvonulásig. Aki viszont egy kis nyugira vágyik a Haloweeni fesztivál dömping után, azt vasárnapra várom a jazz-galériában.

Karin Alony Quintet

Karin Alony – trombita

Nitzan Bar – gitár

Assaf Haris – szaxofon

Shon Shani – bass

Yahli Shimoni – dob

Hely: Bagaleria, Tel-Aviv Wolfson 35.

A Kultúrpalotában ezalatt már dörög majd a Pink Floyd. Nem az eredeti, de a pontos mása a 40 éves The Wall-nak. A tribute-hullámot ezúttal a 9 tagú Echoes lovagolja meg, a Fal kiadásának 40. évfordulóján.

NOVEMBER 1. HÉTFŐ

Noa az egyik kedvencem, úgy hogy copy paste egy nyári ajánlóból: “Noa, azaz Achinoam Nini úgy is jó, ha egy nagyzenekaros giga-showra tér haza, és akkor is, ha csak Gil Dorral duóban lép fel egy hangulatos jazzclub színpadán. A harminc évnyi együttműködés legutóbbi eseménye volt az Afterallogy című lemez. Most a csigaháznyi Shablulban lépnek fel ketten kedden” – Hétfőn.

Raananaiak! Tudjátok, hol a Murphy’s? Az ajánló térképére most vésem fel először. A Jockers & Thives zenekar rock’n’roll bulija az apropó. A ‘60-as évektől a Dire Straits-ig minden lábrázós buli zene…

A vasárnapi Fal-feltámasztás után két napig egy eleven világsztár lesz a Tel-Avivi Kultúrpalota vendége. Olyan énekes, aki már szinpadon volt a Pink Floyd indulásakor és azóta is csarnokokat tölt meg a zenéje: hétfőn…

NOVEMBER 2. KEDD

és kedden is Enrico Macias. A francia sanzon új útját nyitotta meg a 60-as években azzal, hogy a családi örökségként hozott algériai-zsidó kultúrát és az andalúziai arab zenei világot átemelte a francia zenébe. Fordítások, átiratok, saját dalok az alapjai hatvan éve tartó töretlen népszerűségnek.

Jeruzsálemiek! Csütörtökig kell várnotok rá. Az ICC Nemzetközi Kongresszusi Központ már kitette az “utolsó száz jegy” táblát. Ha lemaradtok, mehettek Askelonba, ahol a jövő héten lép majd fel, hétfőn.

A múlt héten az izraeli turné indulásakor és az 1970-es (!) izraeli turnéján készült felvétellel ajánlottam. Most egy 2021-es koncertrészlet jön.

Enrico Macias – ez a műfaj nem öregszik. 

A keleti zenék bázisáról startoló, de a modern hangzású dalok világába repülő zenekarok mostanában ritkán szerepeltek itt az ajánlóban. Most itt az Ecoute. A Studio Anetben. Ideírom a címet, mert ritka hogy élőkoncertre használják: Shvil haMerets 2.

Az Ecoute egy csapat Inbal Djamchid énekesnő hangja körül. Ha ez a hang nem héberül énekelne, azt hinném Algériaiban vagy Egyiptomba vagyok. Az arab maqam áthallatszik ezeken az igazi izraeli dalokon.

Sztárvendége is lesz a lemezbemutató koncertnek: Peretz Eliyahu. (A rendszeres olvasóim ismerik, a többiek kattintsanak!)

Jeruzsálemiek! Ha tetszik, görgessetek le szombatig!

Az Israel Contemporary Players egyik nagy érdeme, hogy szinte késés nélkül mutatja be élőben a világ kortárszenéjének legfrissebbjeit. A keddi koncertjük slágere a repetitív zene legnagyobb alkotójának, Steve Reichnek az 2019-ben komponált műve lesz. A műsor:

George Lewis: The Will to Adorn

Iannis  Xenakis:Thallein  

Steve Reich: Reich/Richter (2019)         

Vezényel: Ilan Volkov

Israel Contemporary Players a Tel-Avivi Kultúrpalotában kedden.

https://youtu.be/JT0-itPMAic

Jeruzsálem legjobb alter szórakozóhelyén, a Mazkekában kedden startol a Zikuk Fesztivál. A keddi program élőzenéi: 

Great Gehenna Choir

Keren Dun & Nitai Hershkovits 

A harmadik szerdai fellépő is kellemes chilout zene:

Ziv (teljes zenekaros show!)

Utánuk már nincs dünnyögés, a dj-k nyomják, míg be nem köszönt a…

NOVEMBER 3. SZERDA

…és akkor a Zikuk Fesztivál pörög tovább a jeruzsálemi Mazkekában:

Adaya Godlevsky & Haggai Fershtman furcsa minimalista duója kezd.

Utána a trip-hopé és a hip hopé a szó:

Guyguy

Shaman Shaman

Teddy Neguse (neki nem kell kétszer mondani, kétszer mondani a nevét).

A Tmuna Színház nem először iratkozik fel a koncerthelyszínek közé. Az arab, az andalúz zene találkozik a Caifas zenéjében a jazzel, a rockkal. Szerdán az övék a Tmuna. 

Az Ozen Barban is jártunk már. (A lemezboltjában vettem 10 éve – még turistaként – az első izraeli lemezemet).

Most élőzenés bulit ajánlok onnan, ZoZo Ginzburg, aki nekem a 80-as évek new-wave rockját hozza vissza. Muzsikája szerdán bújik be a Fülbe. (Ozen)

NOVEMBER 4. CSÜTÖRTÖK

Hol a gyerek? 

Ez a kérdés 30 éve foglalkoztatja az izraeli rockrajongókat. Az Eifo HaYeled (ezt jelenti a nevük) egy legenda, amely évente egyszer felbukkan és lenyom egy-két bulit. Eljött a várt pillanat, a zenekar 30. szülinapja. 

Csütörtök – Barby.

Avi Benjamin színházi zenész, zeneszerző. Évekig volt a Gesher Színház zenei vezetője, de minden teátrumban otthon van. Most triója a Kameri Színházban lép majd fel. Jazz- és klasszikus-zenei paródia? Játék? Persze! Színház, show, zenéből, három kiváló muzsikussal.

Avi Benjamin Trió: Bábel

Kameri Café Teatron, este 21:00

Postpunk, alter-rock, garage rock: a három műfajon négy zenekar osztozik a Halalban. Először ajánlok ebből a klubból (a HaMasger útról) koncertet. A négy banda akik a Halalban zúznak majd csütörtökön: 

A Vini Vicious

A Rain Dirty Vallies

https://youtu.be/JRqbirxCu80

az MFRSM

a Kleptomanim

Vissza kell még ugranunk Jeruzsálembe a Mazkekába, mert a csütörtök lesz a Zikuk Fesztivál legerősebb napja: 

a Shalosh trió ezúttal Sefi Zisling trombitással lesz négyen. Ez új projekt, nincs még közös videó. Őket követi majd a mágikus hangú Shlomo Bar és Habrera Hativeet nevű zenekara. Első izraeli napjaim első élménye volt a róla készült dokumentumfilm. 

A marokkói születésű énekes, az izraeli etnozene egyik pionírja, és manapság elég ritkán koncertezik…

Utánuk az El Khat zenekar játszik majd. A “jemen-rock” zenéjüket én a Komáromi-erődben, a Mediawave fesztiválon hallottam először. Aztán hajnalban az ő mikrobuszukban utaztunk együtt a hangszerek közé préselődve a fiammal és egy Bütyi nevű pulival. Ők hazarepültek Tel-Avivba, mi kiszálltunk Vecsésen…

Aztán itt találkoztunk ismét a koncertjeiken. El Khat, mMost épp a Mazkekába! Egy ilyen napot nem lehet kihagyni!

Az Eli & The Chocolate Factory-t minden jazz fesztiválon emlegettem már itt az ajánlóban. Száz évet repülhetünk velük vissza a térképen, meg New Orleansig. Blues, dixieland, Louis Armstrong, charleston, ezek a kulcsszavak. Szinte minden bulihelyen felléptek már, de Rishon Lezion-i Bella Ciaoban most játszanak először, ezen a csütörtökön.

Eli Preminger – trombita

Amnon Ben Artzi – pozan  Jess Koren – szaxofon  

Ilan Smilan – bendzsó 

Tal Cohen – bőgő  

Rani Birnbaum – dob

NOVEMBER 5. PÉNTEK

Maradjunk a műfajnál, de költözzünk át a Habimához! Egy kis jazz matiné, tácolható térzene a Dean Tsur Quartettel. 15.15-kor pénteken.

Kisgyermekes családok! Ritka az olyan jó zenés buli, amit a gyerekek is élveznek. Na, ez pont az!

“A Marsh Dondurma zenekar, ami az ország legjobb balkán-orient rezesbandája, most a egy fantasztikus mese-koncert-színházzal állt elő Krokodilok vannak a fején címmel. A zöld hüllőkön kívül lesz fehér macska, aki fekete akar lenni, és persze rengeteg zene a recsegő rezeken.”

Ezt most írom le utoljára, mert most lesz az utolsó előadás. Pénteken 16:00-kor az Ariel Sharon Parkban, a Shalom Farmon. 

Péntek 13-óra, ebben a szerencsés időpontban kezdődik minden héten a zenei csemegéket kínáló matiné sorozat a Felicija Blumental Központban. 

A szerelmi őrület a címe az elsőnek. Az Ensemble Mezzo Telemann és Brossard témába vágó műveit játssza majd.

Péntek esténként gyakran üresek a klubok, de van egy-két renegát hely, ahol ilyenkor is van buli. A Shablul ilyen. 

Az Isolation Band kellemes rythm&bluest játszik. Ha valaki mégis mozdulna…

Este pedig három metálzenekar lendül ellentámadásba a bántalmazással, szexuális zaklatással szemben. Ez a Counter Attack, a Levontinban 7 lesz.

A Stash kezd, utána a Prey for Nothing zúz:

A végső csapás pedig a Drosera lesz.

NOVEMBER 6. SZOMBAT

Jeruzsálemben a Yellow Submarine-ben az Ecounte zenekar lemezbemutatójából lehet repetázni annak, aki a keddi tel-avivi koncertről lemaradt. Ide másik dalt rakok:

Haras4 ki sem pihente még az ötnapos Dívák Fesztivált, máris itt van a Nadav Berkovits Quintet koncertje szombaton. 

Yuval Drabkin – szaxophone

Joe Melnicove – fuvola

Nadav Berkovits – zongora

Oz Yehiely – bőgő

Shai Yuval – dob

Tripoli – Wunderbar – Haifa

A Tripoli egy háromtagú régivágású rádióbarát rockzenekar. 

A Wunderbar egy (néha) élőzenés bulihely. 

Haifa egy iparváros északon.

Az időpont a hét legeslegvége, szombat este.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.