Az első turnét kivettem a naptárból, mert végighúzódik az egész héten.

Egy 85 éves blues zenésztől megkérdeztem egyszer, hogyan lehet, hogy hatvan éves koráig nem csinált lemezt, és még a szomszédos New Orleansban is csak ritkán lépett fel.

– Aki kiváncsi volt rám, az eljött a mi kocsmánkba – mondta. Ezért nincsenek a bluesnak szupersztárjai, tisztelet a kivételnek. De kiváló muzsikusok azért vannak, akik olykor nyakukba veszik a világot.

Jerron “Blind Boy” Paxton és Dennis Lichtman ilyenek. A blues, a swing, a dixi… Ők ketten egy nagyzenekarnyi hangszeren játszanak. Olyan feelinggel (ezt egyik magyar szó sem fedi), amit csak ott a jazz bölcsőjénél tud beleköltözni a muzsikusba.

Jöhetnek az izraeli turné dátumai: hétfő a Jeruzsálemi Színházban, kedden a Zappa Herzliában, szerdán Kfar Szaba kultúrházában, csütörtökön és pénteken a Tel Aviv-i Művészeti Múzeumban, szombaton pedig a Beit Abahushiban Haifán lép fel a világjáró duó, Jerron “Blind Boy” Paxton és Dennis Lichtman.

Soron kívül egy fesztivált is ígértem a hétre. Íme!

Red See Jazzfesztivált az elmúlt években ide oda hajigálta a naptárban a covid. Most itt van. Írtam róla egy teljes Klipzűr különkiadást.

Na, most ugorjunk neki a hétnek!

NOVEMBER 7. VASÁRNAP

A második turné a Jerusalem Orchestra East West-é, ezen a héten indul, de a jövő hétre is átnyúlik majd.

Ha van olyan az etno zenében, hogy bigband, a J.O.E.W. biztosan az. A “kelet-nyugat zenei híd” kifejezést hetente leírom, de ennél jobbat nem lehet kitalálni erre a jeruzsálemi etno nagyzenekarra. A tradicionális bázisról ők gyakran mozdulnak ki a populárisabb irányokba. 

A turnéjuk második hete hazai pályán, Beer Seván indul vasárnap. Sztárvendégük is lesz, a Törökországból visszalátogató énekesnő, Linet.

NOVEMBER 8. HÉTFŐ

Jerusalem Orchestra East West Askelonban folytatja a turnét Linet-tel (kedden pedig Herzliában lépnek majd fel).

NOVEMBER 9. KEDD

Az első születésnapos éppen száz éves. Az ünnepelt egy hangszer, a neve: vibrafon. Yuval Adot a leghivatottabb mestere ennek az instrumentumnak Izraelben. Diana Kroll és Oscar Peterson partnere volt, játszott az Izraeli Szimfonikus Zenekarral Zubin Metha idejében, és még sorolhatnám.

Kedden a Shablulban az Adam Leb Trió vendégeként vibráltatja majd négy ütőjével az ünnepeltet.

NOVEMBER 10. SZERDA

Jeruzsálemben, a Mazkekakában jazz lesz szerdán. Nem nosztalgia, nem jazzy-pop, hanem igazi friss.

Sefi Zisling trombitás nagyon sok együttes vendégeként feltűnt mostanában, viszont a saját zenekara élén ritkán. De most szerdán a Mazkekában…

Sefi Zisling Quartet

NOVEMBER 11.CSÜTÖRTÖK

Antinio Carlos Jobim, Joao Gilberto? A helyes válasz: bossa nova. 

Bizony, volt mikor a bossa is új volt, azóta viszont örök. Ezt állítja Fernando Seixas is, aki a brazil és izraeli muzsikusokból álló zenekara élén portugál és héber(!) nyelvű bossákkal szórakoztat majd minket a Terminal4-ben csütörtökön.

A Terminal4 után Harash4. Szakosodnak Tel-Aviv jazzklubjai. Ha funkos dallamos jazzrockra vágyunk, akkor a Haras4 a jó választás. A Selah Collective ezt még mediterrán ízekkel fokozni is tudja.

Daniel Rososki – zongora 

Slava Shoolman– bass 

Oren Gilad – dobok

Niv Sherf – fuvola

Amit Baumgarten – gitár

Csütörtök; Harash4

Az Oceans on Orion zenekar a hardrock dallamosabb változatát játssza.
A rajongóiknak szóló extraüzenet: A készülő új lemez vadonatúj dalait is játszák majd a Tel Aviv-i kikötőnél a Beit HaJotzerben.

Nekem az előzenekaruk még izgalmasabb. A zenekar szó nem is jó ide, mert a Hellscore’s Devil egy accapella kórus, akik metál klasszikusok előadására szakosodtak. Íme:

A White Screen egy villany-pop duó. Most viszont megunva, hogy mindig csak ketten tolják az extrém showt a színpadon, zenekart toboroztak maguk köré. Az ismert fehérképernyős dalok most akusztikusan szólnak majd. Ha jól számoltam, 12 zenész lesz a Tel Avivi Kultúrpalota színpadán. Ilyen volt (mint itt a klipen), és olyan lesz:

NOVEMBER 12. PÉNTEK

Pénteken pedig irány a Discoteka, a műfaj fénykora a 70-es 80-as évek. Popórázós pop a Barbyban. A Yuval Peretz disc jockey mellett számos meglepetés vendége lesz a bulinak.

Do You wanna boogie?

Akkor indulhat a szombat esti láz pénteken a Barbyban? 

Maria Emad Joubran tanítványom volt a Jeruzsálemi Zeneakadémián. Angolul beszéltünk, ő arabul jegyzetelte az instrukciókat az olasz nyelvű kottába, amit egy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn írt Eszterházán…

Ezt el kellett mesélnem. Most meg melegség járja át a szívem, hogy a koncertjét ajánlhatom.

Az álom elszáll – ez a koncert címe, és a Nof Hagallilban a Berkowitz-Közösségi Központ termében lesz.

Közreműködik a Raanana Szimfonikus Zenekar, vezényel: Nizar El Khater.

NOVEMBER 13. SZOMBAT

Három trash zenekar az izraeli metál krémjéből egy este – nyugodtan mondhatom: a szokott helyén a Gagarinban.

Egy barátom szerint az a metálzenekar számít, amelyiket már meghívtak valaha a Wacken Open Air fesztiválra. Kevés ilyen izraeli zenekar van, de az Eternal Struggle ilyen. 

Az Örök Küzdelem előzenekara a  Nagy Helyi Hurrikán lesz. A Big Local Hurricane is már erre a bulira gyúr:

A Sinnery zenekarról elsőkézből szerzett tapasztalatom van: igazi minőségi zúzás, trash metál a javából.

Hogy a Monthy Pythont plagizáljam: most valami egészen más! A Barrocade együttes a barokk klasszikusait játssza: Purcellt, Handelt és még hosszú a sor, friss mai attitűddel mégis autentikusan. Most szombaton Haifán az Ein Dor utcában, a katolikus templomban lépnek majd fel.

A héten már jártunk a Mazkekában jazz-ügyben, most megint itt vagyunk, és megint jazz. A zongorista Omri Mor és iLan Bar Lavi gitáros közös kalandja.

A mexikói-izraeli gyökerű gitárvirtuóz otthon van minden etno alapú jazz vagy rockzenében, Latin-Amerikától a Közel-Keletig. Valahol az arab-andalúz zene tájára teszem a metszéspontot Omri Mor zenéjével. A tavaly megjelent duo lemezük jó támpont lehet. Majd megtudjuk Jeruzsálemben, szombat este a Mazkekában.

A másik eheti születésnaposunk is ütős. De még milyen ütős! Arale Kaminsky dobos. Az izraeli jazz születésénél már ott találjuk a nevét sok, később legendássá vált formációban. Az elmúlt ötven év minden jelentős muzsikusát ide lehetne körmölni. A jazz szinte minden műfajában megfordult, a swingtől a jazzrockig. A szülinapot duplabulival ünnepli a Shablulban.

Délután 14:30-kor Avraham Felder zenekarával, és Nissim Yemini énekesnővel, a 80 éves dobos 100 évet repül vissza a jazz bölcsőjéhez New Orleans-ba. Nachum Perperkovich a legendás Platinum zenekar billentyűse lesz a sztárvendég.

A második buli 20:30-kor kezdődik a Shablulban. Itt Danny Gottfried, Mamlo, Albert Piamenta és több más izraeli jazzveterán lép fel majd az ünnepelttel. Felidézik majd a legendás Barbar Klub hangulatát.

Az énekes Kaminsky lánya, Or Kaminsky lesz.

Egy születésnapost illik egy régi felvétellel köszönteni: Platinum zenekar, 1995 ös felvétele a billentyűs Nachum Perperkovich, a doboknál Arale Kaminsky!

Boldog születésnapot!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.