Decemberi tarka hét

12. VASÁRNAP

A 10. születésnapját ünneplő Beit Hamudin jazz-klub az első ajánlatom. Sokszor jártam ott, és mindig törtem a fejemet: hogy fér itt el egy bigband?

Yonathan Voltzok Bigbandja 12 tagú… Azt látom a klipen, hogy ők pont elférnek, de hol ülünk majd mi, nézők? Vasárnap megoldódhat a kérdés. 

13. HÉTFŐ

A Quarter to Africa legutóbbi turnéján nem jutott el Beer Seváig, de most bepótolják: HaHalutz 33 a helyszín. Quarter to Africa. (Ez a klip még nem volt)

A zeneszerző Frederick Rzewski nevét kamaszkoromban véstem be. A 180-as csoport lemezén (és persze a koncertjeiken) volt két Rzewski darab, a Coming Together/Attica, ami olyan erővel mozdított meg akkor, mint korábban semmi más. Bartók se, Beethoven se, a punk se, a freejazz se.

Reveláció volt!

Aztán a világ (és én is) kicsit ráunt a minimalizmusra. Klasszikus még nem lett, modernnek már kicsit poros.

Rzewski most júniusban hunyt el, és rögtön a világ számos modern zenei együttese reagált arra az űrre, ami halálával keletkezett. A formalista avantgárdtól mindig távol állt. Ars poeticája a motívumok ismétlésének erejében, a repetitív építkezésben rejlett. Aktívan politizáló figura volt.

Egy Magyarországot börtönnek látó kamasznak fontos volt az attikai börtönlázadásról szóló Coming together. 

Rzewskit újra hallgatva – a dermesztően hűvös avantgárd mellet – megint forradalminak tűnik.

Az izraeli Ensemble Musica Nova is tiszteleg a mester előtt, hétfőn, a Felicja Blumenthal Központ szervezésében az új Anette Studioban, ami nem Bialik-téri épületükben van, hanem a Shapira dél-nyugati csücskében, a Kirjat Hamelacha negyedben.

Shvil ha-Merets 2 Tel Aviv

A műsor:

  • Les Mouton de Panurge (1968)
  • Ezen kívül egy válogatás a 13 Studies for Instruments (1977) című sorozat darabjaiból.
  • Közreműködik az Ensemble Musica Nova
  • Or Sinai (bőgő), 
  • Shaul Cohen (basszus gitár/ gitár), 
  • Adi Snir (szaxofon,trombita), 
  • Maayan Tzedaka (harmonika), 
  • Tom Klein (cselló), 
  • Maayan James (szaxofon),
  • After Rzewski: Part 1

(Ez a koncert címe. Talán a további részekben elhangzik majd ez a kedvencem is. )

14. KEDD

Az Ofer Mizrahi Trio egy jazz zenekar, bárhogyan is keverednek az improvizációkban a nyugati, a közel-keleti és az indiai elemek, lüktető jazz marad.

Ofer Mizrahi maga-építette gitárja maga a cross-over.

24 húros hangszere az indiai slide-gitárt, a szitárt, és a Földközi-tenger népeinek húros hangszereit egyesíti. Persze elektronikus hangszer is egyszerre, így jól illeszkedik a modern etno hangzáshoz.

Hangszere saját nyelven beszél, és ehhez a kultúrák felett ívelő muzsikához tökéletes társak a csellista, Mayu Shviro, és a bőgős, David Michaeli. The Zone, kedden.

15. SZERDA

A héten szerdára esik majd a tribute-day. A megidézett muzsikuslegenda pedig Joni Mitchell.

Az apropó a “Blue” című lemez megjelenésének 50. évfordulója. A műsor varázslatos utazásra viszi majd a Shablul közönségét a folk, a rock és a jazz árnyalataiba.

  • Moran Cohen Talmore – ének, 
  • Yankele Segal – basszusgitár,
  • Udi Simhon – gitár, 
  • Ido Zeleznik – billentyűk,
  • Shahar Haziza – dob.

16. CSÜTÖRTÖK

Monica Sex egy alter-rockzenekar, ami az 1993-as megalakulása óta többször oszlott fel, mint ahány lemezt összehoztak. A szünetek hosszabbak voltak, mint az aktív éveik. Mégis legendává váltak.

Ha pontosak az információim, 10 éve volt az utolsó koncertjük. De most csütörtökön a Barbyban újra eleven a legenda: Monica Sex.

Egy jó kis antik klip a zenekar történelméből:

Egy Wunderbar metáltalálkozó készül a haifaiaknak: a Csodálatos nevű klubban. Fordítva!

Egy klasszik metalcore zenekar Tel-Avivból: ez az utolsó pillantásodig zúzó Her Last Sight zenekar.

Még egy vendégbanda délről, a Revision the Dream.

Aztán az éjszaka végére a hazai pályán zúzó ígéretes haifai banda, az AndrelamusiA.

17. PÉNTEK

Bevallom, hogy az egyszál-gitáros dünnyögés ellen be vagyok oltva, háromszor. Műfajtól, nyelvtől, nemtől függetlenül nehéz áttörni az immunitásomat.

Rona Kenannak sikerült.

Már a videói is meggyőztek, aztán ezzel a sebzett szívvel hallgattam, néztem őt az Izraeli Music Showcase Fesztiválon. A héber nyelvű dalait vele énekelte a közönség, ő pedig énekelt hozzá egy angol versszakot is a fesztivál külföldről érkezett vendégserege kedvéért. 

Rona Kenan nemzedéke legeredetibb hangja, írják róla. Egy szál gitáros trubadúr. Alternatív countrynak hívják azt a zenét, ami hátat fordítva a cowboy tingli-tanglinak olyan keményen szólal meg, mint a tesó, a városi rockblues.

Ezek a dalok éppen ilyenek, méghozzá Európa keleti feléről ismerős attitűddel.

Eastern! Szívbe karcoló hang, virtuóz egyszerűség. Kicsit hiányolok mögüle egy zenekart, de ez az én bajom.

Rona Kenan. Zappa klub Herzlia péntek este.

18. SZOMBAT

Ne csak a haifaiaknak legyen jó! Itt egy tel-avivi metál-buli: Tudták, hogy nem a Death nevű progmetál banda volt a metál death-metál nevű alfajának a névadója, hanem a Possessed zenekar Death Metal című dala?

De azért a Death volt – a rajongók szerint – a halálmetál legjobb zenekara. Megérdemelnek egy háromzenekaros tribute éjszakát a the Zone-ban. Phantom Pain.

Psynthesis.

Prey For Nothing.

De hogy ne ezzel a zúzással a fülünkben zárjuk a hetet, egy nagy kedvencemet hagytam a végére: Gal de Paz (a the Paz zenekar énekese). Egy hónapja debütált az a formáció, amit akkor így ajánlottam:

Gal de Paz, egy szál zongorával áll a Barby szinpadán, mikor ráront majd 17 kalóz egy tucat rézfúvós instrumentummal: a Las Piratas Piratas zenekar. A brassband aztán átalakítja Paz slágereit. Na ez lesz az igazi kaland!”

És most újra a Barbyban. Azóta készült videó is a kalózkodó rockblues énekesnőről:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.