Kutatók: Izraelben már elkezdődött a korona ötödik hulláma

Ma (péntek) reggel 1,1-re emelkedett a koronavírus R fertőzési együtthatója, ami azt jelzi, hogy átlagosan hányan fertőződnek meg egy-egy betegtől. Tegnap 1,09, múlt pénteken pedig 1,03 volt ez a szám. Az Egészségügyi Minisztérium ma délelőtt közzétett adatai szerint tegnap 589 újabb embernél diagnosztizáltak koronavírust, ami 0,65%-os pozitív arányt jelent. A súlyos állapotban lévő betegek száma 93, közülük 55-en vannak lélegeztetőkészülékre kapcsolva. Eddig az Omikron variáns 21 esetét azonosították Izraelben.

A Héber Egyetem kutatói által tegnap este Naftali Bennett miniszterelnöknek és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszternek benyújtott jelentésükben azt írták, hogy a megbetegedések számának növekedése jelentős volt, és ezen a héten a vírus a lakosság minden rétegében és minden korosztályban terjedni kezdett. Ennek ellenére a legtöbb beteg még mindig gyermek. Szerintük Izraelben megkezdődött a koronavírus ötödik hulláma, miután körülbelül két hete megállapították, hogy újabb hullám jelei mutatkoznak. 

A kutatók nem tudták meghatározni a járvány kitörésének okait, lehetséges okként a lakosság immunitásának csökkenését, a védőoltásban nem részesült kisgyermekes családok körében terjedő megbetegedéseket vagy az iskolai fertőzések növekedését említették. Kijelentették, hogy az Omikron- változat terjedését a lehető legnagyobb mértékben késleltetni kell az Izraelbe való beutazás további korlátozásával, hogy lehetőség legyen információgyűjtésre a negyedik vakcina vagy a variánshoz igazított változat szükségességéről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.