Szilveszteri TIRLUL!

Az évzáró összegzések és szavazások az izraeli Héber Nyelvi Akadémiát sem kerülthették el. A napokban a “héber nyelv születésnapja” tiszteletére rendezett szavazáson arra kérték a közönséget, kilenc megadott szóból válasszák ki a 2021-es év szavát.

Több ezer izraeli szavazata alapján ez a szó nem más, mint a TIRLUL / טרלול, ami magyarul őrületet jelent. A második helyen a chiszun / חיסון, vagyis az oltás szó végzett. De ez most minket ne is érdekeljen!

Mert a Héber Nyelvi Akadémia elmagyarázta azt is, hogy a szlengből eredő tirlul szót nemcsak őrült helyzetekre, de agyament, eszüket vesztett emberekre is szokták használni erre szolgál még az ebből eredő TRÁLÁLÁ / טרללה kifejezés is. Ez viszont pontosan illik nem csak a 2021-es évre, hanem az annak befejezésére rendezett bulikra is.

Nyomjuk tehát csontig ezt a TRÁLÁLÁ számot két legalábbis a klip kedvéért elszállt izraeli énekestől.

BUÉK minden olvasónknak!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHéber Nyelvi Akadémia