Gyorsan terjed a járvány, már tízezer fölött az új fertőzöttek száma

Tízezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Izraelben a hétfőn elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint.

Több mint 200 ezer teszttel hétfőn 10 644 új vírushordozót szűrtek ki, a vizsgáltak 5,51 százaléka bizonyult fertőzöttnek. A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 236-ra emelkedett, közülük 117-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A fertőzési együttható már 1,91, vagyis száz ember 191-nek adja át a vírust, ami rendkívül széles körű terjedésnek számít.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója aláírta a minisztérium tanácsadó testületének ajánlását a 60 évnél idősebbek és a veszélyeztetett csoportok újraoltásáról, s hétfőn megkezdték a negyedik – második emlékeztető – oltás beadását. A vakcinát az elsők közt maga a főigazgató vette fel – jelentette a katonai rádió kedd reggel.

“Nagyon tétováztunk a negyedik oltással kapcsolatban, jóváhagyása eltartott néhány napig. De biztosak vagyunk abban, hogy segít nekünk, mindannyiunknak, hogy megbirkózzunk a betegséggel, és az országnak, hogy megbirkózzon a járvánnyal” – nyilatkozott a professzor.

A hatóságok arra készülnek, hogy a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában.

A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége.

Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.

Hétfőn 74 “piros”, vagyis jelentősen fertőzött települést, 56 közepesen fertőzött, vagyis “narancssárga” helyet és 76 “sárga” települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 95 hely számított “zöldnek”, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Tavaly december vége óta 6 586 218 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 70,82 százaléka. Eddig 4 273 927-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 45,96 százalékát jelenti.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 408 869 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 45 580 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8247-en, az utóbbi hét napban négyen haltak meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.