A politikus nem enged, a művészek és az önkormányzat nem tudott megegyezni – bezárják a Ramat Gan Múzeumot 

A – napokban sékelmilliókból gyönyörűen felújított és újranyitott – Ramat Gan Múzeum vezetősége bejelentette, hogy a művészek, Ramat Gan önkormányzata és a város polgármestere, Carmel Shama HaCohen közötti tárgyalások sikertelensége folytán a múzeum mától (szerdától) bezár. “Minden látogatást, a közeljövőre tervezett rendezvényt ennek megfelelően kénytelenek vagyunk lemondani, és természetesen a megvásárolt belépőjegyek árát visszafizetjük” – közölte a múzeum. “A napokban döntés hozunk a múzeum további sorsáról. Az a cél lebeg előttünk, hogy az izraeli művészetet népszerűsítsük. A Ramat Gan Művészeti Múzeum sajnálatát és csalódottságát fejezi ki a művészek és Ramat Gan város közötti közvetítési eljárás sikertelensége miatt.”

“Szar ügy”

Már beszámoltunk róla, hogy közel két héttel ezelőtt a város polgármestere levetetett egy kiállítási anyagot, David Reeb “Jeruzsálem” elnevezésű alkotását. Reeb képe négy téglalapból áll, ezek közül kettő egy vallásos zsidót ábrázol, amint a Siratófalnak támaszkodva imádkozik. A másik kettőn a következő feliratok találhatók: “Arany Jeruzsálem” (Naomi Semer dalát idézve) és “Szar Jeruzsálem”. 

Akkor a Polgári Jogok Egyesülete bírósághoz fordult a kép eltávolításának megakadályozására, amit a kerületi bíróság kénytelen volt elutasítani, miután a múzeum igazgatósága még a döntés meghozatala előtt jóváhagyta az eltávolítást, és a képet levették. A döntést követően, sőt még annak meghozatala előtt azt nyilatkozta a kiállításon kiállító művészek többsége, hogy amennyiben Reeb képe nem kerül vissza a helyére, távolítsák el az ő alkotásaikat is.

Hili Tropper kulturális- és sportminiszter fenti bírósági döntésben szereplő ajánlás szerint az Országos Múzeumi Tanács elnökét, Dr. Yigal Ben Shalomot jelölte ki közvetítőnek a felek között. A művészek – más múzeumokban már létező gyakorlat szerint – azt javasolták, hogy az alkotás térhessen vissza a helyére, de két méter távolságban válassza el egy gipszfal, ezzel a fal mögött lógó festményt csak az látja, aki szeretné.

- Hirdetés -

Shama HaCohen polgármester nem értett egyet a művészek követeléseivel, szerinte a megoldás az, hogy az alkotást zárják el, tárolják egy raktárban, és csak akkor nyissák ki, ha egy látogató erre külön igényt tart, de azt is csak szombatonként, nehogy a tanítási nap folyamán érkező tanulók vagy vallásos személyek megláthassák.

"Arany Jeruzsálem"

A polgármester magángyűjteménye

Tegnap este több tucat vezető kurátor levélben fordult Hili Tropper kulturális miniszterhez valamint a Kneszet több tagjához, és arra szólították fel őket, hogy regulációval avatkozzanak be a múzeumok és a politikusok közötti kapcsolat szabályozásába. A Haaretzben közölt véleménycikkében ma reggel Tropper miniszter annak a meggyőződésének adott egyértelmű hangot, hogy- éppen – annak ellenére, hogy személy szerint a vitatott alkotásról rossz véleménnyel van, a szólás- és művészi szabadság keretein belül igenis kiállítható, és hiba volt a levétele.

A szakemberek a levélben a közvetítői eljárást is sérelmezik, mert az a múzeummal kapcsolatos döntési jogkörrel nem rendelkező polgármester és a művészek között zajlott. „A múzeum főgondnoka és a múzeum igazgatóságának tagjai nem voltak jelen az eljárás során, annak ellenére, hogy az önkormányzat a bíróság előtt kijelentette, hogy a festmény kiállításról való eltávolításáról szóló döntés e testület, és nem a polgármester önálló döntése volt.” A levélben azt is felvetették, hogy „olyan szabályok megalkotását szorgalmazzuk, amelyek megakadályozzák, hogy nem hozzáértő személyek is beleavatkozhassanak az ország művészeti intézményeiben folyó döntéshozatalba. Ebben az összefüggésben fontos hangsúlyozni … a múzeum és a kiállítás kurátorainak függetlenségét, valamint biztosítani egy kulturális intézmény végrehajtó bizottságának kívánatos összetételét, az utóbbinak nagyrészt szakemberekből és nem a politikai végrehajtás embereiből kell állniuk.”

A múzeum vezetésének a mai, bezárásról szóló bejelentését követően a kiállításon résztvevők sajnálatukat fejezték ki, hogy ezzel a Ramat Gan Múzeum elvesztette a legitimitását az izraeli művészeti életben. Ramat Gan polgármesterének nyilatkozatából pedig egyértelmű, mit hoz a jövő: “Nem engedünk a levétel elleni zsarolásnak. A múzeum új utat gondol ki, és néhány hónapon belül egy másik, vonzó projekttel nyitunk ismét.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.