Feldolgozászenekarok, világhír – téli estékre

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Pavel Sporcl cseh világhírű hegedűvirtuóz és a Israel Camerata közös turnéjával búcsúztunk a múlt héten, és ahogy ígértem, velük is kezdjük a hetet.

23. vasárnap a Tel-Avivi Művészeti Múzeumban lesz a koncert.

24. hétfő Zihron Yakov Elma Művészeti Központ,

25. kedd Jeruzsálem Henry Crown Hall,

26. szerda Hod Hasaron Pais Music Center.

Egy téli héthez illő klipet választottam a turné ajánlásához Pavel Sporcl előadásában:

A hét legfontosabb koncertsorozatáról a Tel-Avivi Kultúrpalotában szerdától vasárnapig zajló Jazz Sela Longue-ról írtam egy különkiadást. Családi programnak ajánlom, ezt bizonygatom a másik cikkben.

Kezdődjön a hét!

23. VASÁRNAP

Kezdődjön a hét egy duplabandás koncerttel: Rhythm & Booze! Tel-Aviv szívében az Ozen Bárban. King George 48.

The Cameria of Yuval Gilboa – egy féltucat muzsikus, egy féltucat nyelven énekelve, egy féltucat stílust vegyítve: songok, sanzonok, vagy dalok? Acid jazz? Etno jazz ? Latin jazz?

Juicebreak – nyolc zenész, két műfaj: a funk és a rhythm&blues, de a koktél robbanékony.

24. HÉTFŐ

Ennek a koncertnek a beharangozójából tanultam egy új szót: feldolgozászenekar.

Messengers of the Blues 28 éve az. Gazdag repertoárral és az eredetihez hű előadásmóddal a 60-70-es évek nagy klasszikus rock-, soul- és blues slágereit kelti életre. A Blues Hírnökei új műsorukban négy rocklegenda köveit mozgatja meg majd: Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Queen. Új helyszín a Klipzűr térképén:BEבאHod Hasaron, Magdiel út 10.

25. KEDD

Ha a popbiznisznek bármi köze van a tehetséghez – ezt sokan vitatják –, akkor Gal De Paznak néhány éven belül világsztárnak kell lennie. Ezt az energiát, ezt a muzikalitást, ezt a rengeteg invenciót, előadói képességet meg kellene a sorsnak jutalmazni. És ezt a hangot!

Egy szakemberrel voltam a koncertjén, az első szám után rálegyintett: nem lehet órákon keresztül ezt művelni a hangszálakkal!

A koncert végén megjegyezte: tévedtem, lehet.

És most kedden a Kuli Alma-ban a 24 felettieknek ingyen lesz a koncert. (A többieket meg simán beengedik.)

The Paz Band – Kuli Alma

26. SZERDA

Echo

Minőségi popzene, az biztos. Hip-hop lenne, de a kísérő zenekar oda-vissza otthon van a jazz-rock-funkban, és ezt Echo ki is használja. Tarka, eredeti és lendületes. Szerdán meggyőz majd mindenkit erről a Barbyban.

A másik opció szerdára, Tel-Avivra: The Zone. A zenekar az Apifera.

Instrumentális impresszív pszichedelikus progrock, posztjazz. (Bővül a szótáram – és a mondat is – a zenekarok önmeghatározásait fogyasztva. Sok billentyű, és a ma legtrendibb 70-es évek sound. Az első lemezük nemzetközi sikere után most új anyagokon dolgoznak. Ezeket tálalják majd a zónában szerdán. Apifera:

Rejuiser – billentyűk,

Nitai Hershkovitz – billentyűk,

Jonathan Albeck – gitár, basszusgitár,

Amir Bressler – dobok.

Rishon Lezionra, a Bella Ciao-ra mutat a szerdai utolsó ajánlatom.

Yogev Sheetrit Trio

Még mindig nem hallottam őket, és a net is elég fukar. Puskáznom kell, ha meg akarom őket címkézni. “Zene Marokkó és a kortárs izraeli jazz tengelyén.” “Andalúz ritmika, és elsöprő energiák.”

A második lemezük címe Serenity-Peace. Nyugalom, derű, lelki béke.

David Sheetrit – zongora,

Manny Walt – basszusgitár,

Yogev Sheetrit – dobok.

Most vendége is lesz a triónak legendás Aliyev Family-ből Amir Aliyev.

27. CSÜTÖRTÖK

Maradjunk Rishon Lezionban. A Bella Ciao-t csütörtökön csokigyárrá alakítja egy dixi band. Eli és a Chocolate Factory
New Orleans-i fekete csokoládé, izraeli jazzből. Blues, dixieland, Louis Armstrong, charleston, ezek a kulcsszavak.

Minden klubban játszottak már, ahol otthon van a jazz. A Rishon Lezion-i Bella Ciaoban is jártak már. És most csütörtökön újra ott lesznek.

Eli Preminger – trombita,

Amnon Ben Artzi – pozan,

Jess Koren – szaxofon,

Ilan Smilan – bendzsó,

Tal Cohen – bőgő,

Rani Birnbaum – dob.

Azt hittem, már etnozene nélkül maradunk a héten, de szerencsére a jaffói Kelet Nyugat Háznak ez a műfaj a profilja, és nem telik el hét jelentős koncert nélkül.

(Ha kimaradnak a Klipzűrből, annak rendszerint az az oka, hogy mire a netre kerülne az ajánló, a koncerten már kinn lóg a “Minden jegy elkelt” tábla.)

De most még időben szólok: Simusi Lehaim!

Esti Kenan Ofri énekesnő és Oren Fried ütőhangszeres mögött sokéves közös munka van. Most Meirav Wahav és Jasmine Sahar énekesnőkkel kiegészülve lépnek majd a Kelet Nyugat Ház színpadára. Az új női acapella együttes iránya a ladino hagyományok ápolása. Koncertjeik a dalok hagyományos előadásmódját idéző színházi elemeket is tartalmaznak.

28. PÉNTEK

Feldolgozászenekar de luxe! A Strange Kind of Woman már nem csak egy Deep Purple szám címe, hanem egy öt furcsa asszonyból álló feldolgozászenekar.

Ők az egyetlen női feldolgozászenekar, akik a Deep Purple zenéjét játsszák. Olaszok, de a feldolgozászenekarok nagy divatja miatt párszor már megkerülték a Földet. De nem azért sikeresek, mert feldolgozászenekar, hanem azért, mert jók.

Givataim Színháza ad majd otthont a Strange Kind of Woman feldolgozászenekarnak, péntek este.

29. SZOMBAT

Marsh Dondurma zenekar nemrég, mikor a jeruzsálemieknek ajánlottam, nagyon jól meg lett határozva:

16 év 7 album, a rengeteg recsegő rezeken, pergő dobokon. Mintha egy New Orleans-i marching band masírozna a mi orientális ritmusainkban, a Balkán tánclépéseivel. Fülig érő mosollyal.

A buli – mert az jobb szó ide mint a koncert – most Tel-Avivban, a Zone-ban lesz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.