Izraelben minden település erősen fertőzött

Izraelben minden település “erősen fertőzött” kategóriában van, de már javulnak a koronavírus-járvány mutatói – közölte az egészségügyi minisztérium a honlapján pénteken.

Az ország mind a 280 települése piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött. Az R, a fertőzési mutató viszont 0,9-re mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 90 embernek adja át a vírust, ami a járvány visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Tovább zsugorodott a fertőzöttek száma, jelenleg 373 160 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben. A fertőzöttek mellett jelenleg 73 229-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A kórházi ellátást igénylő 2715 beteg közül jelenleg 1132-en vannak súlyos állapotban, és 288-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Ezek a számok továbbra is folyamatosan magasak, mert a súlyos betegek statisztikába kerülése 1-2 héttel követi a fertőződéseket.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 094 984 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Világméretű összehasonlításban Izrael a harmadik az összesen mért fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, a több mint félmillió lakosú országok körében – emelte ki a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Izraelben tavaly december vége óta 6 692 301, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 71,97 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 446 649-en, a lakosság 47,82 százaléka már három oltást kapott, és 658 505-en adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 9080-an, az utóbbi hét napon 338-an haltak meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.