Könnyű kitalálni, hogy ki az NSO-ügy nagy haszonélvezője

Az NSO Pegasus kémprogram-botránya megrengette az izraeli rendőrséget, a jogi és politikai rendszert, de vannak olyanok, akiket kicsit kevésbé zaklatott fel az ügy, sőt – örülnek neki. A Nokia izraeli importőre, a H.Y. Group 200%-os növekedésről számol be a régi generációs telefonok vásárlásában. Ezek olyan készülékek, amelyek nem csatlakoznak az internethez, nem teszik lehetővé a böngészést, és hiányoznak az olyan üzenetküldő platformok, mint a WhatsApp, a Telegram és mások.

A H.Y Group által a Walla potál rendelkezésére bocsátott adatok szerint az elmúlt három napban több, mint 4000 régi generációs Nokia készüléket vásároltak, míg egy átlagos héten általában 1000-2000 készüléket értékesítenek.

És mennyibe kerülnek? Ha az elérhető legegyszerűbb “buta” telefont szeretnénk beszerezni, amely csak telefonhívást és -fogadást, valamint SMS-ek küldését és fogadását tartalmazza, körülbelül 100 sékeltől kell megválnunk.

Egy kicsit “okosabb”, játékokat és videót is tartalmazó, de internet nélkül is működő telefon már nagyjából 270 sékelbe kerül, ami még így is alig 10%-a egy átlagos okostelefon árának.

Sokunk számára a Nokia név szinte egyet jelentett a mobiltelefonokkal, amikor a népszerű 5100-as és 6200-as modellek először kerültek forgalomba, melyek – az 1990-es évek második felének és a 2000-es évek eleji modellekhez képest – kicsik és megbízhatóak voltak. A touch-forradalomhoz való túl kései csatlakozás miatt azonban a finn gyártó leginkább emlékeinkben maradt meg, míg a piacot az Apple, a Samsung és a kínai gyártók foglalták el.

A Nokia továbbra is erős márka maradt főként az ultraortodox lakosság körében, de azok között is, akik tartottak a lehallgatástól, még jóval a mostani ügy előtt. Nem arról van szó, hogy a “buta” telefonok immunisak a lehallgatásra, de lehallgatásuk sokkal bonyolultabb, mint az okostelefonoké, ráadásul jóval kevesebb a bennük tárolt információ.

De az is meglehet, hogy a régi modelleket azért vásárolják most az izraeliek ilyen lelkesen, mert pénzügyminiszterük, Avigdor Liberman egy mondatban összefoglalta az egész Pegasus-ügy lényegét: “Csak a buták használnak okostelefont…”

Image
Avigdor Liberman – Fotó: Twitter

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.