Lapid: Izrael elítéli az orosz támadást

Fotó: Niv Nusman / GPO

Jair Lapid izraeli külügyminiszter éles hangú nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi rend súlyos megsértése, amelyet Izrael elítél.

Lapid ismételten felszólította az Ukrajnában tartózkodó izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét, és siessenek az ország nyugati részén található szárazföldi határátkelőhelyekre, ahol már várják őket az izraeli kiküldöttek.

Elmondta, hogy Izrael képviselői életük kockáztatásával továbbra is Ukrajnában maradnak, hogy segítsék az ott tartózkodó izraelieket és az ottani zsidó közösségeket, és mindent elkövetnek az emberek kimentése érdekében öt ország határátkelőinél.

Izrael első, Oroszországot megnevező, nyilvánosan bíráló nyilatkozatában Lapid azt is leszögezte, hogy Izrael jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával és Oroszországgal is, és közölte, hogy kész humanitárius segítséget felajánlani az ukrán állampolgároknak.

Izrael értékelése szerint 5 millió menekült várható Ukrajnából – értesült a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál. További izraeli diplomaták végeztek PCR-teszteket, hogy szükség esetén készen álljanak a külföldre utazásra segítséget nyújtani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, így a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. (MTI)

Herzog: Izrael támogatja Ukrajna területi integritását

Február 24. Csütörtök

Jichák Herzog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását – jelentette az izraeli katonai rádió csütörtökön.

A Görögországban tartózkodó izraeli államelnök athéni találkozóján azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus békés megoldásáért imádkozik. “Ma reggel nagyon szomorú vagyok, humanitárius tragédiától tartok és attól, hogy ártatlan civilek is megsebesülhetnek” – mondta Herzog. “Imádkozom, mint szerte a világon sokan mások is, hogy visszatérjen a béke az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban” – hangsúlyozta. Herzog megismételte a külügyminisztérium korábbi nyilatkozatát, miszerint Izrael támogatja Ukrajna területi integritását, és felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe.

Mendel Moszkovits, a zsidó ultraortodox Chabad mozgalom harkivi küldötte a rádióban elmondta, hogy jelenleg nem lehet elhagyni a várost, mert harckocsik állták el a kivezető utakat. A 20-25 ezer főt számláló harkivi zsidó közösség szerdán ünnepelte a helyi zsidó iskola megalakításának 30-ik évfordulóját. Moszkovits kijelentette, “nem gondolták, hogy ez (az orosz támadás) megtörténhet”. A Chabad vezetője közölte, hogy nem hagyja el a várost, erősíti a helyi közösséget, melynek sok tagja semmiképp sem tud elmenekülni. Elmesélte, hogy jelenleg vizet és élelmet raktároznak, s a zsidó iskolában lezárják az ablakokat, hogy szükség esetén ott szállásolják el a menekülteket. “Tele vannak az üzletek, mindenki vásárol, nem mentek az emberek dolgozni, néha távoli robbanásokat hallani” – mondta Mendel Moszkovits Harkivból.

Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter szintén a katonai rádióban azt közölte, hogy mintegy 200 ezer olyan ember él Ukrajnában, akinek joga van bevándorolni Izraelbe a hazatérési törvény alapján, amely egy zsidó nagyszülő esetén garantálja bárki befogadását. Egyelőre viszonylag kevesen kértek engedélyt az izraeli hatóságoktól a bevándorláshoz, de készen állnak fogadásukra, ha ezt az utat választják. (MTI)

Február 23. Szerda

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.