Láttam egy régi burleszket, ami a sportközvetítések hőskoráról szólt. Az operatőr felvette, ahogy elrajtolnak a sprinterek, aztán a pálya szélén futva, kamerával a hátán, megelőzte őket és felvette, ahogy befutnak a célba. Valami ilyesmi várt rám a 2022-es tel-avivi Samsung Maratonon. Pedig csak bele akartam kóstolni, kamerával a kézben.

Tel-Avivban a maraton ugyanolyan buli, mint a Purim, a Pride vagy a White Night. A verseny útvonalán zene szól, és hiába a hajnali rajt, kedvelt családi program az utcán üdvözölni a maraton résztvevőit.

Majdnem versenyzőt írtam, de a 26494 induló között a “profik” voltak kevesebben: 2541-en.

Volt persze győztes, sőt győztesek, minden távon és az összes korosztályban, de ez a reggeli futás a boldog arcokról szólt. “Megcsinálom!” – ez ragyogott a startolókon.

“Győztem, megcsináltam!” – ez csillogott a beérkezők szemében.

Ezt látni felemelőbb volt a legkomolyabb sportsikernél.

Győzteseket láttam, akik legyűrték a 10 kilométert, a félmaratont vagy az egészet, csapatban, családban, párban, vagy magányos harcosként.

Lógott az eső lába, ezért a szervezők előrébb hozták a startot egy félórával. Majdnem sikerült megúszni a rossz időt. Az élboly beért az eső és a hideg szélrohamok előtt, de a népes mezőny nagyon megázott az utolsó kilométereken. A tengerparton fújó szembe-szél viszont kegyes volt. Mire feltámadt, már csak az aktivisták voltak a parti sétányon, a frissítő állomásokat bontották. Pár napja már beköszönt egyszer a kora-tavasz, akkor 23 foknál állt meg a hőmérő. Pénteken a Samsung Maraton idején csak 12 fok volt. Ezt a futók jobban szerették, mintha melegben kellett volna teljesíteni a távot.

Férfiaknál hármas kenyai siker született:

  1. Rono Vincent Kipsang – 2:12:55
  2. Koech Alfred Kipkemboi – 2:15:38
  3. John Langat – 2:17:50

Féltávnál még együtt volt a két első (világoszöld mezben a győztes).

A nőknél izraeli siker született:

Mentamir Bikayia győzött (2:53:01) megelőzve a 38 éves orosz Jelena Tolstykh-ot (2:56:03)

A versenysport sikereit nem kicsinyíti, ha azt mondom, 26494 győztes örülhetett az év legnagyobb izraeli sportrendezvényén.

Fotók: Silló Sándor / Izraelinfo


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.