Ismét emelkedik a fertőzési ráta

Izraelben ismét emelkedik a koronavírus fertőzési rátája – jelentette a ynet hírportál szerdán.

Izraelben a fertőzési együttható (R) folyamatos növekedéssel lassan megközelíti az 1-et, az egészségügyi minisztérium jelenlegi adatai szerint már 0,9, ami azt jelzi, hogy lassul a járvány visszaszorulása. Az R ráta január 29-től február 24-ig 0,8 alatt volt.

A jelenlegi ütemben a fertőzési együttható a ynet szerint már a jövő héten 1-nél nagyobb lesz, s ez az új fertőzöttek számának emelkedését jelenti.

Szerda reggel az egészségügyi minisztérium két olyan fertőzöttet talált, akik olyan új vírustörzset hordoznak, melyet még nem azonosítottak és vizsgáltak korábban a világon.

A tárca szerdai adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 789 beteg közül 335-nek súlyos az állapota, 151-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 23-an műtüdővel lélegeznek.

Kedden csaknem 58 ezer teszt elvégzésével 6310 új vírushordozót azonosítottak, 10,93 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 37 557 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 15 762-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A koronavírus-járvány kezdete óta 3 734 462 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Izraelben jelenleg 88 település továbbra is az “erősen fertőzött” kategóriában van, 56 helység minősül közepesen, 48 pedig enyhén fertőzöttnek, s 88 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 700 861, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,06 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 469 410-en három oltást kaptak, és 736 786-an adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást is.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 401-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 38-an vesztették életüket, ami 60 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.