Óvatosságra int a növekvő fertőzések miatt az egészségügyi minisztérium

Óvatosságra intett Izraelben a növekvő fertőzések miatt az egészségügyi minisztérium, két hónap után ugyanis ismét 1 fölé emelkedett az R fertőzési együttható, és ismét folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzések száma – jelentette vasárnap a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

A tárca óvatosságra intette az izraelieket, zárt térben a maszk viselésére, az egymás közötti távolság betartására, és rendkívüli elővigyázatosságra a találkozókon idősekkel és veszélyeztetett emberekkel, valamint azonnali tesztelésre, ha valaki fertőzöttel érintkezett, vagy nem érzi jól magát, koronavírusos tünetei vannak.  

Izraelben a fertőzési együttható (R) folyamatos növekedéssel már meghaladta az 1-et, vasárnap pedig 1,1-et jelzett honlapján az egészségügyi minisztérium. Ez azt mutatja, hogy ismét emelkedésnek indult az új fertőzöttek száma, 10 vírushordozó 11-nek adja át a fertőzést.

A tárca vasárnapi adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 815 beteg közül 331-nek súlyos az állapota, 143-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 21-en műtüdővel lélegeznek.

Szombaton csaknem 37 ezer teszt elvégzésével 7783 új vírushordozót azonosítottak, 21,173 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 43 630 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 15 642-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A koronavírus-járvány kezdete óta 3 763 640 vírushordozót regisztráltak a hatóságok a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Izraelben jelenleg 94 település továbbra is az “erősen fertőzött” kategóriában van, 49 helység minősül közepesen, 52 pedig enyhén fertőzöttnek, és 85 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 701 101, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,06 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Három oltást 4 470 327-en kaptak, és 738 366-an adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást is.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 419-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 26-an vesztették életüket, ami 60 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.