Ezentúl az óvodától a 12. osztályig be kell építeni a klímaválságot a tantervbe

Ezentúl az óvodától a 12. osztályig be kell építeni a klímaválságot a tantervbe

A jövő tanévtől kezdődően minden óvodának és iskolának klímaválságról szóló tantervet  kell készítenie  – jelentette be tegnap (vasárnap) az Oktatási és a Környezetvédelmi Minisztérium. A témával kapcsolatos tervet a napokban kézbesítik az iskolaigazgatóknak. Ez jelentős fordulat a minisztérium álláspontjában, hiszen eddig a klímaválság mindössze javasolt anyag volt, amit a legtöbb tanár nem tanított. A Haaretz-nek nyilatkozó fiatalok tucatjai szerint nem tanultak a klímaválságról, sőt néhányan arról számoltak be, hogy helyi kezdeményezések keretében saját maguk oktatták a témát. (Haaretz)

Ganz: Meg kell vizsgálni a zsidó szélsőjobboldali csoportok terrorszervezetté nyilvánítását

Beni Ganz védelmi miniszter ma a Kék-Fehér párt frakcióülésén kijelentette, hogy meg kell vizsgálni a Lehava és a La Familia (a Beitar Jeruzsálem labdarúgócsapat szélsőjobboldali szurkolói klubja) terrorista szervezetté nyilvánítását. Ganz a tegnapi jeruzsálemi eseményekre hivatkozva azt mondta: Továbbra is mindenhol üldözni fogjuk az erőszakra felbujtóka és az elkövetőket. Honvédelmi miniszterként úgy gondolom, hogy eljött az idő, hogy fontolóra vegyük az olyan szervezetek terrorista szervezetként való meghatározását, mint a La Familia és a Lehava, és tudom, hogy a biztonsági szervek már mérlegelik az ügyet, és bízom benne, hogy a legjobb döntést fogják hozni.” A Munkapárt frakcióülésén Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter is foglalkozott a témával. Bar-Lev közölte, hogy fel kívánja venni a kapcsolatot Gali Baharav-Miara főügyésszel annak érdekében, hogy vizsgálja meg e szervezetek törvényen kívül helyezésének lehetőségét.

Suriname nagykövetség nyitását tervezi Jeruzsálemben

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a dél-amerikai Suriname nagykövetséget kíván nyitni Jeruzsálemben. A külügyminisztérium közölte, hogy Jair Lapid miniszter ma találkozott suriname-i kollégájával, Albert Ramadinnal, aki a megbeszélésen bejelentette a fővárosi nagykövetség megnyitását. Suriname-nak jelenleg konzulátusa van Tel-Avivban. (Ynet)

Fotó: GPO

Megtorlástól tartva Izrael utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács figyelmeztetése “izraeliek elleni valós veszélyre” hívta fel a figyelmet, mert úgy vélik, hogy Irán bosszút tervez Szajjád Hodajinak, az iráni Forradalmi Gárda külső műveletekért felelős titkos elit katonai egysége helyettes vezetőjének teheráni célzott megölése miatt, ugyanis az akciót a The New York Times múlt szerdai cikke szerint Izrael hajtotta végre. A hivatalos ajánlás szerint az izraelieknek csak nélkülözhetetlen esetekben javasolt Törökországba utazni, s a mégis oda tartóknak szigorú óvintézkedéseket kell tenniük: kerülniük kell az érintkezést külföldiekkel, és óvakodniuk kell az ismeretlenektől érkező ajánlatoktól és megkeresésektől. (bővebben >>)

Virágos felvonulás Kelet-Jeruzsálemben

Mintegy kétszáz békeaktivista vett részt vasárnap egy évente megtartott virágfelvonuláson Jeruzsálem óvárosában. 2300 virágot osztottak szét a piaci kereskedőknek, a Jeruzsálem-napi ünneplőknek és a turistáknak. Szórólapokat osztogattak, amelyekre az volt írva, hogy békéért jöttek ezen a bonyolult napon – virágot adni és vásárolni is. “Az ember öröme nem kell, hogy a szomszéd rémálma legyen.” A szervezők (Tag Meir: Terror helyett fény) megköszönték a résztvevőknek és az óváros lakóinak, akik mosolyogva fogadták őket.

Fotók: Tag Meir / Facebook

Több mint hetvenezren vettek részt az izraeli zászlós meneten Jeruzsálemben

Több mint hetvenezren vettek részt az izraeli zászlós meneten vasárnap este Jeruzsálemben a város keleti része 1967-es elfoglalásának és egyesítésének emlékére rendezett Jeruzsálem-napon. A menetben jelen voltak a Beitar focicsapat La Familia nevű szurkolói csoportjának tagjai is, saját zászlaik alatt. Az ultrák szélsőjobboldali aktivistái az óváros falainál azt kiabálták: “halál az arabokra”. (bővebben >>)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.