Izrael szerint az új lézeres légvédelmükkel még az ellenfelet is csődbe viszik

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatást tett az lézerrendszer fejlesztőjénél – Fotó: Amos Ben-Gershom / Izraeli Védelmi Minisztérium

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az év eleje óta többször is előállt azzal, hogy hamarosan Izraelt egy lézeres légvédelmi rendszer védi, amely hatékonyabb lehet a rendkívül költséges hagyományos rakétarendszereknél. A politikus most egy újabb előnyét is felfedezte a fegyvernek. „A lézerrendszer, amelyet Izrael a beérkező ellenséges rakéták elfogására fejleszt, nemcsak hatástalanná teszi a rakétákat Izrael ellen, hanem csődbe is viszi Izrael ellenségeit” – idézte Bennettet a Jerusalem Post.

Bennett felidézte, hogy a Vasnyaláb (Iron Beam) nevű lézeres védelem képes elfogni a kilőtt gránátokat, drónokat és rakétákat, és most bővebben kitért a költséghatékonyságra is. (Telex – bővebben >>)

Lelőttek egy késsel közeledő palesztin nőt egy izraeli ellenőrző pontnál

A hadsereg közlése szerint egy palesztin nő támadást akart végrehajtani egy katonai ellenőrző pontnál Ciszjordánia déli részén, a Jeruzsálemtől Hebron felé tartó úton Gus Ecion térségében, az al-Arub menekülttábor közelében, ezért a katonák tüzet nyitottak rá. A támadó meghalt. (bővebben >>)

Folytatódik a “Cur Israel” akció: több száz új bevándorló érkezik Etiópiából az elkövetkezendő napokban

A polgárháború és egy Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott kérvény miatt egy évet váratott magára a mentőakció második szakasza, amelynek keretében szerdán közel 180 új bevándorlót hoznak Izraelbe Etiópiából. Ajelet Saked belügy- és Tamano Shata bevándorlásügyi miniszterek már tavaly jóváhagyták az 570 millió sékel költségvetéssel támogatott akciót, amelynek során közel 3000, eddigi befogadásukra várakozó etióp zsidó érkezik majd az országba a Zsidó Ügynökség, a Szochnut speciális gépén. Ma 180 bevándorló egyesülhet izraeli rokonaival, másnap egy újabb gép érkezik további 160 új izraeli bevándorlóval. Egyes becslések szerint Etiópiában jelenleg mintegy 8000 ember vár bevándorlási engedélyre. Legtöbbjüknek már él Izraelben családja, és a várakozás oka a legtöbb esetben az, hogy időközben megváltozott a családi állapotuk, sokan például megházasodtak, gyermekeik születtek, akikre további engedélyek megszerzésére van szükség. “A hit tartotta bennem az erőt, hogy kivárjam ezt a napot” – mondta az egyik utazásra váró. A közösség tagjai az utazás előtt izraeli himnuszt – Remény/Hatikva – éneklik. (Ynet)

- Hirdetés -

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.