Az izraeli államvasutak kártérítést fizet egy női utasnak, akit fel akartak állítani az ülőhelyéről, mert a kocsiban férfiak imádkoztak

A jeruzsálemi városi törvényszék jóváhagyta a felek egyezségét, miszerint az Izraeli Vasút és a Danel őrző-védő cég 16 000 sékel (1,7 millió forint) összegű kártérítést fizet Maya Melitznek, akit egy őr arra kért, szálljon át egy másik személykocsira, mert ahol addig ült, ott férfiak imádkoztak.

A felek között egyébként végül nem volt vita abban, hogy a helyéről felállított utas jogosult a kártérítésre, mert a vasúttársaság alkalmazottjainak és a nevükben szolgáltatást nyújtóknak nincs joguk az utasokat helycserére utasítani akkor sem, ha egyes vallásos utasok éppen a napi imájukat végzik.

A Maya Melitz képviseletében eljáró ügyvédek, akik a Reform Mozgalom Izraeli Vallási Akcióközpontjának (IRAC) és az Izraeli Nők Hálózata (IWN) jogi osztályát vezetik, az egyezséggel kapcsolatban a következőket nyilatkozták: “Fontos és jelentős bírósági határozat ez a mai, mert ez egy újabb előrelépést jelent az általunk képviselt szervezetek kampányában a nők kirekesztése ellen.”

Hozzátették: “A határozat megfogalmazza azt, aminek világosnak kell lennie társadalmunkban, hogy a vasúti alkalmazottak nem utasíthatnak, sőt nem is kérhetnek meg egy nőt arra, hogy hagyja el a helyét amiatt, mert jelenléte zavar néhány férfit, még akkor sem, ha a férfi utasok éppenséggel imádkoznak a járművön. Fájdalmas, hogy továbbra is kénytelenek vagyunk ilyenek miatt bíróságok előtt küzdeni, és örvendetes, hogy a bíróság ezúttal világossá tette a vasúti őröknek is, mit kell ezen érteni. A nők jelenléte nem sérti a ‘szemérmességi előírásokat’ (cniut). Jelenlétünk a nyilvános tér része, és onnan nem mozdíthatnak csak úgy el minket.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.