Új izraeli technológia növeli a búzatermést

Egy izraeli cég új technológiát mutatott be a búza termésmennyiség növelésében – Fotó: illusztráció / Pixabay

Az ukrán háború okozta világméretű búzahiány közepette a Lavie Bio biotechnológiai vállalat azt állítja, hogy megtalálták a módját annak, hogy a biológiai szakértelem, a fejlett adatkezelés és a mesterséges intelligencia eszközeivel javítsák a növények egészségét – írja a Ynetnews cikkét szemlézve az Agro Jager News.

Az ukrajnai háború világszerte hatalmas búzahiányt okozott. Egy izraeli cég azonban olyan innovatív megoldással állt elő, amely a búza terméshozamát növeli.

A Lavie Bio biotechnológiai vállalat a közelmúltban mutatta be új technológiáját, amely kiterjedt biológiai szakértelmet, fejlett adatkezelést és mesterséges intelligencia eszközöket használ.

Fotó: Ynetnews, Lave-bio

A vállalat “Result™” nevű terméke egy élvonalbeli oltóanyag, amely két baktériumtörzset kombinálva javítja a tápanyagok elérhetőségét és felvételét, javítva ezzel a növények egészségét.

A vállalat szerint a termék a terméshozamot és a jövedelmezőséget is növelheti, átlagosan “a búzatermelőknek 3-4 bu/ac-t (váltószámok a cikk alján) ad a kezeletlen kontrollhoz képest”.

“A Result™-ot a búza vetőmagkezelő termékekbe keverték, amellyel fokozták a talajból felvett tápanyagok felvételét, valamint a növény természetes védekező képességét. Elősegítve a korai növekedést és a gyökérzet elágazását, amellyel maximalizálják a termést.”

A Lavie Bio a szintén izraeli székhelyű Evogene Ltd. számítógépes biológiával foglalkozó vállalat leányvállalata. A számítógépes biológia egy új, fejlődő tudományterület, amely számítási módszereket fejleszt és alkalmaz a biológiai kutatás fejlesztésére. A biotechnológiai vállalat hangsúlyozta az innovatív technológiák és a mezőgazdaság közötti együttműködés fontosságát.

A világméretű búzahiány és az emelkedő árak miatt a Lavie Bio a közeljövőben nagy keresletet vár terméke iránt.

“Nagy örömmel tájékoztatom, hogy az első termékbevezetésünk az Amerikai Egyesült Államokban sikeres volt, erős keresletet tapasztaltunk, és a 2022-es termesztési szezonra vonatkozó első gyártási sorozatunkat teljesen eladtuk” – mondta Dotan Borenstein, a Lavie Bio üzleti igazgatója.

“Úgy látjuk, hogy a Result™, a tavaszi búzához szánt, teljesen fenntartható bioinokuláns megoldásunk bevezetése tökéletes időben történik, ami hozzájárulhat a globális élelmiszerellátás biztosításához.

Előre tekintve célunk, hogy a Result™ értékesítését rövid távon kiterjesszük az észak-amerikai piacokra, beleértve Kanadát is, később pedig az európai piacokra. Azon is dolgozunk, hogy kutatásainkat további növényekre, például egyéb apró szemű gabonaféléknél és az olajos magvakra is kiterjesszük – tudta meg az izraeli Ynetnews.

***

1 bushel búza (bu)= 27.216 kg

1 acres (ac) = 0,4 hektár

***

A cikket magyarra fordította: Dr. Szilágyi Gergely. Az írás megjelent az Agro Jager News oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.