Újraválasztották Merav Michaelit az Izraeli Munkapárt élére

Merav Michaelit újraválasztották a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt elnöki székébe a párt előválasztásán – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Az eddigi elnök megszerezte a voksok közel 82,5 százalékát az ellene induló Eran Hermonival, a párt főtitkárával szemben, aki csak 16,6 százalékot kapott.

A szavazáson mintegy 15 ezren vettek részt, a szavazásra jogosult párttagok 43 százaléka. A november elsejére kiírt országos parlamenti választást megelőző munkapárti előválasztást négy valóságos szavazóhelyiségben és egy weboldalon tartották.

A párt összes jelenlegi parlamenti képviselője úgy döntött, hogy nem indul Michaeli ellen, és vasárnap a frakció tagjai közös támogató levelet tettek közzé, amelyben az eddigi elnök újraválasztását javasolták.

Michaeli győzelme változást jelent a párt elmúlt évekbeli előválasztásaihoz képest, amelyeken rendre leváltották az elégedetlen párttagok a hivatalban lévő elnököt, vagy az eleve lemondott az újraindulásról.

Az elnöknő hétfőn a nap nagy részét azzal töltötte, hogy funkcionáriusoknak és aktivistáknak telefonált, és támogatásukat kérte, jelentős részvételre számítva. Michaeli a magyar cionista mozgalom és a második világháború idején működött zsidó védelmi bizottság egyik vezetőjének, Kasztner Rezsőnek az unokája.

Merav Michaeli ellenzi az Izraeli Munkapárt egyesülését a baloldal másik erejével, a baloldali liberális Merec párttal, amely a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a bejutási küszöb környékén áll.

Ha a Merec nem lépi át a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, akkor kárba veszhetnek a rájuk leadott mandátumok, és lehetővé válhat, hogy a Benjamin Netanjahu volt kormányfő vezette Likud vallásos-ultrajobboldali tömb megszerezze a 120 képviselői hely többségét, legalább 61-et, és ezzel Netanjahu ismét kormányt alakítson. Ezért a választások előtti egyik legfontosabb politikai kérdéssé vált a két baloldali párt lehetséges egyesülése, amellyel meg tudnák akadályozni a baloldali szavazatok elvesztését és esetleg Netanjahu visszatérését a miniszterelnöki székbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.