Izrael megtiltja a készpénz használatát 6000 sékelnél nagyobb vásárlások esetén

bank hapoalim bankautomata kaszpomat kislány pénz
Fotó: Wikipedia

A 6000 NIS-t meghaladó készpénzes ügyletek illegálisak lesznek, a pénzmosás és a bűnözés elleni küzdelem részeként.

Augusztus elsejétől új törvény lép életbe Izraelben, amely megtiltja a nagy összegű készpénzes és bankcsekkes vásárlásokat. Az izraeli adóhatóság közleménye szerint a reform célja a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az adószabályok be nem tartása elleni küzdelem.

Az új törvény értelmében a vállalkozásoknak 6000 sékel (1700 dollár) feletti fizetést alternatív módszerekkel, például digitális átutalással vagy bankkártyával kell teljesíteni. Az olyan magánszemélyek közötti kereskedés, akik nem szerepelnek cégtulajdonosként, 15 000 sékel (4360 dollár) készpénzre korlátozódik. Ez egy újabb lépés Izrael készpénzhasználat elleni harcában. Korábban 11 000 sékel (3200 dollár) összegig lehetett készpénzt felhasználni üzleti ügyletek során.

„Azt akarjuk, hogy a lakosság csökkentse a készpénz használatát” – mondta Tamar Bracha, az izraeli adóhatóságnak a törvény végrehajtásáért felelős vezetője. „A cél a készpénzforgalom csökkentése a piacon, főleg azért, mert a bűnszervezetek hajlamosak a készpénzre támaszkodni. Használatának korlátozásával a bűncselekmények végrehajtása sokkal nehezebbé válik.”

- Hirdetés -

Kevesebb készpénz a piacon

Uri Goldman ügyvéd, aki 2018-ban a törvény elleni fellebbezésben képviselte az ügyfeleket, azt állítja, hogy a törvénnyel kapcsolatos fő probléma az, hogy egyszerűen nem hatékony.

„Részt vettünk a törvényjavaslat megbeszélésein. Az általunk hozott adatok azt mutatták, hogy a törvény első szakaszának hatálybalépése óta csak nőtt a piacon lévő készpénz mennyisége. Tehát egyértelműen valami nem működik” – mondta Goldman a The Media Line-nak.

Goldman kifejtette a törvény árnyoldalát is. „Amikor a törvényjavaslatot elfogadták, több mint egymillió bankszámlával nem rendelkező állampolgár volt Izraelben. A törvény megakadályozná őket abban, hogy bármiféle üzleti tevékenységet folytassanak, és gyakorlatilag a lakosság 10%-át bűnözővé tenné” – mondta.

Az ultraortodoxokat és a palesztinokat nem érintik

Az új törvény alól van néhány kivétel: jótékonysági intézmények (amelyek különösen elterjedtek az ultraortodox társadalomban); és a ciszjordániai palesztinokkal folytatott kereskedelem, akik nem izraeli állampolgárok. Utóbbiak esetében megengedettek lesznek a nagy összegű készpénzt tartalmazó ügyletek, de ezekhez részletes jelentést kell benyújtani az izraeli adóhatóságnak.

Bracha szerint ezek a kivételek időben korlátozottak, és azoknak az intézményeknek és lakosságnak a segítségét szolgálják, akiknek nincs más alternatívája, időt adva nekik a fizetési mód megváltoztatására.

Goldman szerint ez nem segít. „Nem hiszem, hogy bárki megtalálja a megoldást” – mondta. „A törvénynek ez a része alapvetően a ciszjordániai palesztinoknak és az ultraortodox zsidóknak ígér kiutat. Ez igazságtalan az emberek többi részével szemben, és kétlem, hogy a jövőben ez változni fog.”

Az eredetileg 2015-ben javasolt törvényt 2018-ban hagyták jóvá. Eredeti formájában tartalmazott egy cikkelyt, amely megtiltotta nagy összegű készpénz magántulajdonban tartását, és a megengedett összeget 50 000 sékelre (14 500 dollár) korlátozta, melyet később jelentősen csökkentenének. A tilalmat az adományokra és örökségekre is kiterjesztenék. Bár ez a cikkely akkor még nem ment át, az izraeli pénzügyminisztérium a közelgő választások után ismét szavazásra kívánja bocsátani a kneszetben.

Az adóhatóság szerint több más országban is vannak hasonló törvények, amelyek hatékonynak bizonyultak. A kritikusok azonban úgy gondolják, hogy legalább egy dolgon változtatni kell ahhoz, hogy a törvény működjön.

„Lehetővé kell tennünk az embereknek, hogy legalább egyszer bejelentsék a birtokukban lévő összes készpénzt, és befizessék a bankba. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a készpénzt nem használják fel úgy, mint korábban, de továbbra is forgalomban marad. Ha megtalálják ennek a törvényes módját, az elindíthat egy változást” – mondta Goldman az elképzelésről, amelyet a törvény előzetes megbeszélései során javasoltak, de nem hagyták jóvá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.