Izraelben 0,75 százalékponttal emelkedett az irányadó kamat

Áremelkedés miatt ideges nő egy szupermarketben egy üres bevásárlókocsival
Áremelkedés miatt ideges nő egy izraeli szupermarketben – Fotó: Shutterstock

Izraelben az elmúlt 20 év legnagyobb kamatemelésével, 0,75 százalékponttal 2 százalékra növelte irányadó kamatát a jegybank – közölte a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Ezzel a lépéssel a bank monetáris tanácsa megpróbálja megfékezni a gyorsan növekvő inflációt, amely az elmúlt 12 hónapban elérte az 5,2 százalékot. Alig egy hónappal ezelőtt 0,75 százalékról 1,25 százalékra emelték az irányadó kamatot.

Az emelés nyomán a bankok hitelkihelyezésében kulcsszerepet játszó, a jegybanki irányadó kamat felett megállapított prime kamat 2,75 százalékról 3,5 százalékra ugrott, várhatóan tovább fokozva a lakásárak növekedését.

Idén negyedszer jelentettek be kamatemelést Izraelben, ahol négy hónappal ezelőtt mindössze 0,1 százalék volt az irányadó kamat, de az elmúlt 14 év legmagasabb éves inflációjával, valamint az elmúlt évtized leggyorsabb, évi 17,8 százalékos áremelkedésével küzdenek az ingatlanpiacon.

Az első emelés áprilisban történt, amikor a jegybank minden idők mélypontjáról, 0,1 százalékról 0,35 százalékra emelte az irányadó rátát, melyet ezt követően előbb 0,75 százalékra, majd július elején 1,25 százalékra növelt.

A kamatemelés a lap szerint elkerülhetetlen volt a magas infláció miatt, amely átlépte az öt százalékot a második negyedévi 6,8 százalékos növekedési adatok mellett.

Az izraeli jegybankot a termékek és szolgáltatások árának inflációja mellett elsősorban a lakásárak óriási ugrása aggasztja, amely már az elmúlt évben is elérte a 18 százalékot.

Az infláció mértékét jelző fogyasztói árindex, amely a háztartási cikkek, az élelmiszerek, a ruházati cikkek és a szállítás átlagos költségét követi nyomon, a helyi statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban váratlanul 1,1 százalékkal, éves szinten pedig 5,2 százalékkal emelkedett 2021 júliusához képest.

A kamatemelés megfelel a világ számos országában a világméretű infláció kitörése miatt tapasztalt hasonló kamatemeléseknek, és a kamatlábak várhatóan tovább növekednek a következő hónapokban. Izraelben októberben újabb, hasonló döntést várnak a szakemberek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.