A szokott szukot-heti fesztiválok

A Tamar Fesztivál

Lefagyna a szerverünk, ha minden szukot-heti fesztivált ismertetnék. 

A zene szinte mindenhol jelen van, ezért azt a néhány fesztivált emeltem ki, ahol a muzsikáé a főszerep. (És még így sem teljes a kép.)

De itt egy teljes gyűjtemény, mielőtt a Klipzűr rovat ajánlatához hozzáfogtok.

Aki ebben nem talál magának fesztivált, az egész szukot alatt üljön otthon.

Tamar Fesztivál

A Tamar a legrégibb fesztivál – idén 20 éves – legnagyobb és még jó néhány ‘leg’ idekívánkozna, ezért ezzel kezdem.

Nem vállalom, hogy a Tamar Fesztivált összefoglaljam, pedig csak 4 nap, de ez az izraeli zene csúcstalálkozója. 

Az idén október 14. és 18. között rendezik majd meg a szokott helyén a Holt-tengernél.

Na jó,kezdjük! 

Négy helyszín.

Egy hatalmas aréna a Masada erőd lábánál. 

Itt a négy nap alatt lepörög majd giga-koncertek formájában az izraeli rocktörténelem és a popmainstream Omer Adamtól az Infected Mashroomig. Útba ejtve az olyan buli-zenekarokat is, mint a Full Trunk.

Az impozáns díszlet a Masada erőd, maga is színpad lesz.

Bevallom, engem ez a második helyszín izgat igazán. 

A hegytetőn a Masada Déli-palotája oldalán háttérben a Holt-tengerrel. És a koncertek napkeltekor kezdődnek majd, hajnali 4-kor. Négyszer köszönti majd a Holt-tenger felől felkelő napot a muzsika, például Berry Shakaroff és Omri Mor etno-rock-jazz projektje.

A harmadik és a negyedik helyszín ingyen bulikat kínál. Az egyik az Ein Gedi kibucban a baobab fa mellett.

Például a Rasta Power koncertjét.

A másik az Ökológiai Parkban az Amatzia folyó medrénél, Neot HaKikar és Ein Tamar között félúton.

Mindez a Tamar Fesztivál 20. Jubileumi koncert sorozatán.

Liron Avram & Panthers

Abu Gosh Fesztivál

Az idei Abu Gosh-i fesztivál úgy vonul majd be a történelembe, mint az első Abu Gosh Fesztivál, amit nem Abu Goshban rendeztek.

Az 50-es években Dr. Felix Zolman gyógyszerész és lelkes zenerajongó felfedezte, hogy az Abu Ghoshra néző domb tetején álló, a Miasszonyunk, a Frigyláda Templomnak figyelemre méltó az akusztikája. Azóta ha volt Abu Gosh Fesztivál, az itt volt. 

A keresztes lovagok korában épült, kiryat yearimi templom most renoválásra szorul, ezért idén a fesztivál beköltözik majd Tel-Avivba a Yitzhak Rabin Központba.

De a zenei koncepció nem változik. 

A három világvallás és az erőtér, amit teremtettek a muzsikában, a Földközi-tenger medencéjében. Az európai klasszikus zene és a népzenék érintése ezen a tájon. 

Én ezt olvastam ki a 20 koncertet soroló listából, és eszerint szemezgettem.

11.-i keddi program délelőtt 11-kor kezdődik. Kóruskoncert orgonakísérettel, aztán tangó tangóharmonikán, az Izraeli Filharmonikusokból alakult vonós kvintettel kísérve.

Majd 16.00 órakor a Mezzo együttes „Mediterrán érzékiség” című koncertje, Monteverditől  Theodorakisig simogatva végig a témát.

Nem kevésbé érzéki téma a „Carmen jazz rezdülései” című koncert sem, Daniela Skorka szoprán énekesnő és a Guy Mintus Trio ősbemutatója. 

Jazz átiratok Mozart, Purcell, Beethoven, Chopin és persze Bizet-Carmen című operájának témáira.

Aztán egy amerikai vendég: Sunita Staneslow hárfa koncertje, aztán Geneviève Blanchard a jeruzsálemi Barrocade zenekar élén. A program könnyen áttekinthető: csak Bach-műveket játszanak majd.

https://fb.watch/fRpcHLTezu/

Aztán a keddi nap lezárásaként a Yitzhak Rabin Központ Triguboff kertjében, egy szabadtéri koncerten találkozik majd kelet és nyugat, a klasszikus zene és a népzene energiái. A Galilee Ensemble játszik majd.

A második – a szerdai nap – is kóruskoncerttel kezdődik. A tel-avivi, a netanjai, és a petah tikvai konzervatóriumok kórusai lépnek majd fel.

Aztán (14.00) egy sztárvendég érkezik Észtországból a Hortus Musicus Ensemble, Andres Mustonen hegedűművész vezetésével.

A régi zene kedvelőinek nem kell őket bemutatni és Izraelben is jártak már. „A varázslatos Kelet” című műsoruk nemcsak földrajzilag, de a műfajokban is széles ölelés lesz.

Két kamarazenekari koncert követi majd az észt vendégeket.

Utána ismét külföldi vendégeket fogad majd az Abu Gosh Fesztivál a tel-avivi Yitzhak Rabin Központban: a Vocapella Limburg férfikart Belgiumból.

„Motetták a múltból és a jelenből” a koncert címe, és valóban a középkori szerzők darabjaitól a kortársakig feszítik az időegyenest.

Barrocade zárja majd a napot, a Yitzhak Rabin Központban.

A csütörtök is kóruskoncerttel indul, Vocapella Limburg duplázik, de ezúttal a liturgikus korálok villamosításával mutatkoznak be.

Koncertek sora vezet majd az esti koncertig, ahol a már hallott, Hortus Musicus Ensemble a római és a velencei barokk opera világába repít majd.

Aztán egy kis fejtisztítás, lazítás a Yitzhak Rabin Központ Triguboff kertjében: a Rockberry Sisters Band csajzenekar Aretha Franklin, a Beatles, a Monkeys, a Supremes, Elvis, Beach Boys és mások műveiből csinál majd záróbulit a tel-avivi Abu Gosh Fesztiválon.

Ein Kerem Fesztivál

Az Ein Kerem Fesztivál viszont a szokott szukoti helyén Ein Keremben lesz. 12-13-14-én, szerdán, csütörtökön és pénteken. Nem írom le az összes családi programot, kézműves foglalkozást, túravezetést, író-olvasó találkozót, bohóc műsort, csak a koncertekre  koncentrálok.

12-én utcakoncerttel nyit az Ein Kerem Fesztivál: a Pulkes balkáni csűrdöngölőjére lehet majd az ein keremi flaszter döngetni. Ülve úgyse bírnád ki.

A koncertek zöme csütörtökre, 13-ára marad majd. 

Brasstett nyitja a napot. (Így ki tudja hányan vannak? Én, 5-en, de nagyon fúvósok.) Szóval a Brasstett utcakoncertje melegíti majd be a fesztiválozókat. 

A new orleansi marching bandektől a swingig masíroznak végig a jazz-történeten, az ein keremi utcán.

A főszínpadon egész este pörögnek majd a koncertek. Kezdve a grúz vendégekkel, a Chveneburebi nevű etno-együttessel. Az etno pontatlan: igazi népzenét játszanak, és ebben a műfajban ők Grúzia top zenekara. Chveneburebi.

Hanoch Klil-Hahoresh fuvolista és zenekara váltja majd őket a színpadon. Igazi világzenei világutazó, aki Írországtól Ázsiáig repíti majd a fuvola hangján a hallgatókat.

Utána már csak egy banda jön: a Gute Gute. Őket a rovat olvasói már ismerik. A többiek kedvéért: a balkán, a klezmer és az orient mjúzik találkozása, úgy a pop és jazz között félúton. 

13-án is tart még a fesztivál Ein Keremben, amíg a sabat be nem jön. A Black Samba afro-brazil dobzenekar utcazenél majd, Oded Melchner – bouzouki, és Shahar Burak – harmonika duója, az utolsó pénteki koncert pedig témájában is ein keremi: az Ein Kerem legenda oratóriumot énekli majd a Meggido Kórus. (Itt a felvételen egy Mendelssohn zsoltárt.)

Midburn

A sivatagi elvonulásokból a legnagyobb a Midburn, de ott nem az élőzene dominál majd.

Október 10-15 között lesz a Midburn a Negevben, Beer Sheva és Arad között. A pontos koordináták és a teljes program itt. Sőt, egy kis kedvcsináló klip is:

A másik – a kisebbik – sivatagi fesztivál nem a határtalan kreativitásra, hanem a szellemi kapcsolódásra teszi a hangsúlyt, ahogy a neve is mondja: Connect

Workshopok, családi és gyermekprogramok mellett azért itt is a zene a legfontosabb kötőanyag a Connect koncepciójában: DJ-k és élőzene. 

Mindezt megtaláljátok a linken, sőt azt is, hogyan lehet odajutni. (Az 1-es úttól délre a Judeai-sivatagban, Kedar mellett.)

Az előzenei programból viszont hoztam kóstolót: Yemen Blues,  Quarter to Africa, Shiran a három legnagyobb név a sorban.

Azért választottam Shiran koncertklipjét, mert ilyen hangulat szokott lenni a Shiran bulikon.

JaffaJazz Fesztivál 

16 koncert, 9 ország 70 jazz muzsikusa, 3 napban Tel-Avivban a ZOA-ban Beit Tzioni America, (Daniel Frish 1. Tel Aviv.)

Csütörtök-péntek-szombat

JaffaJazz Fesztivál – ahol a rock találkozik a jazz-zel.

A koncepció az volt, hogy az izraeli fellépő jazz-zenekarok és a külföldi vendég muzsikusok is hozzanak egy témát, a rockzene történetének valamelyik ikonját, és dolgozzák ki a dalokat. Aztán minden projekthez zenekart, szólistákat verbuváltak az izraeli jazz krémjéből, és természetesen a vendégmuzsikusokból. A tribute a jazzben nem „copy paste”, „hiteles másolat”, hanem friss személyes átírat, ami egyszeri és megismételhetetlen. Így soha nem hallott tribute kompozíciók születnek majd a fülünk hallatára, nemzetközi csapatok előadásában. 

A koncertek címe a megidézett rock-ikon egy-egy dalcíme. 

A fesztivál nyitókoncertje 13-án csütörtökön 19.30-kor lesz. A Tel-Aviv Jazz Orchestra tribute koncertje tiszteleg az izraeli rocklegenda a Tamuz előtt.

A második csütörtöki koncert este 10-kor kezdődik a címe:

 „White Room” Adi Rennert házi feladata a Cream volt.

A zongorista sztárvendégei az Francesca Sortino – ének 

Írországból :

Paul Dunlea – pozan

a hazai:

Ayal Talmudi – szaxofon

Nem tudok majd klipekkel szolgálni a készülő produkciókról, mert szinte mind ősbemutató lesz, de a főszereplőket azért bemutatom majd.

Adi Rennert

A fesztivál második napja a péntek már délelőtt 11-kor elkezdődik a „Californication” című koncerttel. A zenei vezető hangszerelő, a finn trombitás, Kalevi Louhivuori.  További szólisták: a szaxofonos, Alison Young Kanadából, és a török zongorista Uraz Kivaner.

Red Hot Chilli Peppers tribut koncertet Kalevi Louhivuori ajánlja.

12.30-kor a ZOA kistermében egy Duo Special koncert lesz. 

A párokat persze szólisták alkotják, fellép az összes fesztiválvendég.

13.00 órakor visszaköltözünk majd a nagyterembe. 

Itt kezdődik majd a „Viva la Vida” című koncert ami a Coldplay zenekart idézi majd.

Daniel Ian Smith(USA) szaxofonos nagyon különleges feldogozásokat ígér. 

15.30-kor a  Rimon Jazz Institute Ensemble is Daniel Ian Smith-szel a frontban veselkedik neki a következő rockegenda megídézésének:

„House of the Rising Sun” a cím. Az Animals volt a házi feladat.

Három szaxofonos szólista: 

Daniel Ian Smith (USA)

Oded Segev

Ronen Shmueli (ő a zenei vezető is.)

Még csak péntek 17.30 de már pörög is a rokka: „Spinning Wheel” 

Na, beugrik?

Blood, Sweat & Tears

A fúziós rock – vagy ahogy akkor hívták a jazzrock – egyik pionírját idézi a kanadai vendég Alison Young szaxofonos.

Alkalmi társulatában John Arman (Ausztria) gitározik, és Mike del Ferro (Hollandia) zongorázik majd. A ritmusszekció pedig itt is izraeli muzsikusokból áll majd.

Alison Young

Az olasz jazz énekesnő Francesca Sortino hangjával térnek vissza a Radiohead slágerei.

Az ő zenekarában is a finn trombitás Kalevi Louhivuori a szólista, a band pedig izraeli muzsikusokból áll majd.

A nagy fa, amibe John Arman osztrák gitáros vágta a fejszéjét, a hippi korszak legnagyobb ikonja, a Doors. A „Riders on the Storm” lesz a pénteki nap utolsó koncertje a ZOA-ban.

John Arman gitáros hangszerelésében:

Zongora: Mike del Ferro (Hollandia)

Basszusgitár: Gilad Abro

Dob: Shai Zalman

Ütőhangszerek: Joca Perpignan

John Arman orgonás triója, más hangulat, de mégis ezt választottam.

Végigkóstoltuk már a ZOA-ban két nap alatt a rock történetét jazzel átfűszerezve.

És még hátravan a szombat.

11-kor reggel már nyit a JaffaJazz Fesztivál egy „Roxane” című koncerttel. A Police-ban egy bőgős – Sting – vitte a prímet, itt a tribute bulin pedig egy mélyfúvós viszi majd, az ír pozanos: Paul Dunlea 

Hozzá csatlakozik majd Alison Young (Kanada) – szaxofon

Mike del Ferro (Hollandia) – zongora és az izraeli zenészek

Gregory Rivkin – trombita

Assaf Hakimi – basszusgitár

Yaki Levi – dob

Paul Dunlea is hozott egy kis „hazait”.

A „Hotel California” nem az egyetlen Eagles szám! A hippi korszak velük csengett le.

Most pedig felcsendülnek ezek a dallamok a zongorista Mike del Ferro (Hollandia), és az énekes Francesca Sortino előadásában. Kalevi Louhivuori trombitás is újra feltűnik majd, a ritmusszekció pedig két izraeli: Assaf Hakimi és Eitan Itscovich.

Hangulátában passzol csak ide Mike del Ferro klipje:

Arnon Palty kapta házi feladatnak a Rolling Stonest.

Az izraeli muzsikus – aki nagyon sok jazz csillag bandájában játszott már –, most a JaffoJazz sztárjaiból csinál szupergroupot a Stones dalokhoz.

Uraz Kivaner török zongorista feladata a Queen volt. Furcsa, hogy nincs énekes a tribute csapatában…

Szombat 17.30 ZOA

A Led Zeppelin tribute egy izraeli jazz muzsikus kezébe került.

Alon Farber – aki nagyobb formációkhoz szokott –, most egy szűkebb kombót válogatott a JaffoJazz csapatából:

Trombita: Kalevi Louhivuori

Zongora : Uraz Kivaner

Pozan: Oded Meir

Bőgő: Arie Volinez

Dob: Roy Oliel

Mi lehetne egy jazzbe öltöztetett rocktörténet zárókoncertje?

A Beatles!

Gil Zohar basszusgitáros, zeneszerző írta a jazzverziókat, és akik eljátsszák majd: a JaffoJazz Fesztivál összes szólistája izraeliek és vendégek együtt. Come Together!

De a címe „Yesterday” lesz.

Még egyszer elismétlem a helyszínt:

ZOA– Beit Tzioni America, (Daniel Frish 1. Tel-Aviv.)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.