Ami a nagyfesztiválokból kimaradt

Szukot hete hagyományosan a fesztiválok hete is, írtam is a róluk egy különkiadást. Itt csak azokat a koncerteket találjátok, amelyek a nagyfesztiválok ajánlójából kimaradtak.

Október 9. VASÁRNAP

Régen jártunk a haifai Rodeoban, de most…

Sonatine Ensemble egy többnyire nem klasszikus zenét játszó, klasszikus zenészekből álló, klasszikus-zenei trió. 

Carmel Abramovitch – viola da Gamba

Sebastian Chaparro – hegedű, gitár

Igor Tankevich – cselló

Szukot előestéjére például Queen, Abba és más hasonló pop-átiratokkal készülnek. 

Rodeo rockhoz szokott közönsége előtt is nyeregben maradnak talán: Sonatine.

Október 10. HÉTFŐ

A rockbluesban csak állócsillagok vannak. 

Ezt nem kell aktualizálni, ebből nem lehet kiöregedni, ez nem kopik el, ez a zene csak gyűri a mérföldeket mint egy 62-es Chevy a 66-oson. 

Mindez Lazer Lloydról jutott eszembe, aki az izraeli rock-blues állócsillaga. Mindig jelen van (kivéve, amikor az Egyesült Államokban turnéznak).

Most kedden a jeruzsálemi Yellow Submarinefedélzetén muzsikálnak ők hárman:

Moshe Davidson  basszusgitár

Yadin Klein – dob és 

Lazer Lloyd – gitár, ének

Nagyon más irányba utazunk tovább Linettel. Az izraeli születésű török mizrachi díva ritka vendég itthon.

Most Jeruzsálemben, a Nemzetközi Konferencia Központban lép majd fel Linet.

Az iráni legendás zenekara volt a Chalari Bagdad. Sok zsidó muzsikált benne, de az ajatollahok uralomra jutásakor menekülniük kellett. Hangszerekkel és cionista szívvel érkeztek. A fiatal iraki származású második-, harmadik generációs zenészek úgy érzik, adósak a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik történetével.

Most hétfőn a Givataim Színházban törlesztenek majd ebből. Természetesen zenével.

Shari Alfi énekes és az erre az alkalomra kibővülő Radio Baghdad trio muzsikál majd, és Yossi Alfi meséi köti majd össze a dalokat.

Radio Baghdad klipje egy korábbi koncertre hív, de ez ne tévesszen meg! 

Givataim Színház hétfő.

Október 11. KEDD

Milyen hülye kifejezés az, hogy régizene? Hiszen amikor egy koncertteremben megszólal, akkor jelen van, akkor is, ha a darabot a középkorban írták.

Európa egyik legismertebb ilyen zenekara az észt Hortus Musicus Ensemble, Anders Mustanen hegedűssel, showmannel az élen.

Tavaly az Észt Zenei Fesztivál gerince volt Anders Mustanenék turnéja. Akkor széles repertoárjukból az orientális muzsika estet az Iszlám Művészeti Múzeumban játszották. Ez most is így lesz!

“Orientális ünnep” című koncertjüknek a jeruzsálemi Iszlám Művészeti Múzeum ad otthont.

Anders Mustanen és a Hortus Musicus

Ha a MissBehave nevű csajzenekar fellép, akkor mindig eszembe jut a covid-börtön, amiben másfél évet raboskodott az élőzene, és mikor felszabadult, éppen az ő koncertjük volt az első, ahova elmentem. 

A korahetvenesesévek soul, funk zenéjét, a Motown-soundot rocker koromban is bírtam, és akkor is megmaradt a szerelem, mikor a jazz mindent elsodort. 

Különösen ha 7 lány testhez simuló flitteres kisestélyiben testhezálló soult játszik.

MissBehave

Gray Club Jehud

Október 12. SZERDA

Az Ozen Bárnak jó füle van a friss tehetségekre.

Meori Nevo, a jazz felől jutott el az indie gitárzenéhez, de dalain jól hallani a jazz énekiskolát.

Szerdán este ő lesz az első fellépő az Ozenben…

…a második fellépő a Ken Igereth. (Csak névrokona az amerikai bop szaxofonosnak, Kenny Garrettnek.)

A zenekar jazzbe, progrockba hajló freak-folkja tökéletes párosítás Meori Nevohoz. Itt is az akusztikus-gitár és a furcsa énekdallamok ragadják el a hallgatókat.

Ez a kettő-az-egyben az Ozen Bárban szerdán. 

Október 13. CSÜTÖRTÖK

Tudjátok mi az a zoológiai rock?

Nem, nem az, mikor a rockerek úgy viselkednek, mint az állatok. Ez végre egy családi zenei program lesz: Az Állatok Agadája. Az állatvilág 10 kevésbé ismert “sztárját” sorolja el az album. 

Tel-Avivi Egyetem Természettudományi Múzeuma adta hozzá a tudományos hátteret, és Shahan Ibn Tzur a Monica Sex rockzenekar tagja írta a dalokat. 

Most el is énekli majd, és a Tel-Avivi Egyetem Természettudományi Múzeuma lesz a helyszín. 

Csütörtökön 17.00 órakor.

Szukotra kinéz egy gombamérgezés a legkomolyabb izraeli techno-zenekar rajongóinak. 

Az Infected Mashroom duplakoncerttel – élő show-val – jubilál a Barbyban.  

25 éve jelent meg a “Converting Vegetarians” album, ami az elektronikus zene mérföldkövének számít azóta is, szerte a világon.

Miért foglalkozom egy techno lemezzel itt az élőzenének szentelt rovatban? 

Az Infected Mashrooms toronymagasan kiemelkedik a villanyzene-ipar tömegtermeléséből pontosan azzal, hogy produkcióikat az élőzene kompozíciós elveivel rakják össze, és ha élő-showt hirdetnek (mint most is a Barbyban) akkor a techno-bázis tetején biztos hogy zenészek játszanak. 

A végeredmény pedig etno és rock elemekkel magasra emelt elektronikus zene. Most Michelle Adamson brit énekesnőt látják majd vendégül, aki 20 éve dolgozik velük.

Bocsásson meg nekem minden ortodox élőzene rajongó, de szeretem a fertőzött gombákat.

Infected Mashrooms csütörtök 22.00, Barby

Október 14. PÉNTEK

…pénteken pedig éjfélkor kezdődik majd a koncert a Barbyban.

A felvezető műsor az Essence Project lesz, de aztán belecsapunk a gombapörköltbe.

Infected Mashrooms vendég: Michelle Adamson.

Egy hip-hop party, főszerepben: Teddy Neguse

A helyszín a Collabo, Jaffón a stadionnál.

Teddy Neguse-t nem lehet annyival elintézni, hogy etióp rapper. A hip-hop és funk minden íze érződik a dalain, és persze mindenen átütnek az etióp harmóniák, ritmusok.

Családosok! Ha a Golánon kirándultok majd a hétvégén a gyerekekkel…

Tulajdonképpen ennek az ajánlatnak a fesztivál-ajánlóban volna helye, de azért tettem ide, mert a Katzrini Bazalt Fesztivál éppen csak elkezdődik ezen a héten, és a nagy bulik a jövő hétre kerültek.

De egy nagyszerű gyerekeknek szóló koncert lesz a Katzrin Parkban péntek délben, a Boom Pan-nal, Karolina-val, és Maor Cohen-nel, gyermekbolygóval, kék bálnákkal, szárnyas tehenekkel, cukorhegyekkel, a valódi hegyeink tövében a Katzrini Bazalt Fesztiválon (ahová a jövő héten még visszatérünk).

Október 15. SZOMBAT

Minden műfajból, minden alfajából van izraeli változat. Miért pont a bluegrass countryból ne volna?

Mit tehetett a három Solomon fivér? Édesapjuk az egyik alapítótagja volt a Diaspora Jesiva Bandnek, ráadásul az éneklő rabbi, Shlomo Carlebach falujában születtek, és minden születésnapjukra hangszert kaptak.

Ezzel az örökséggel a három Solomon fiú, Nachman (szólóének, gitár), Yosef (basszusgitár, ének) és Sruli (mandolin, ének) megalapította a Solomon Brothers Bandet. 

Hogy miként jutottak el a bluegrass country-ig, és hogy kavartak ebből egy izraeli változatot, hol héberül, hol angolul énekelve, az hosszabb mese. 

Most szombaton a jeruzsálemi Nocturnoban peng majd a country: a Solomon Brothers Band az új lemez anyagát játssza majd a szukot tiszteletére.

Jön a kötelező metál-szombat, de ezúttal Kanadából érkezik rá a vendég.

Three Days Grace alaposan túlteljesítette a háromnapi kegyelmet, amit magára szabott: 30 éve tolják a metál élvonalában. 

A hard rock, a grunge, a nu metál, és az alter vonal sem idegen tőlük. Így vívták ki maguknak azt a státuszt, hogy a finnyás metal-szubkultúrák egyike sem utálja őket. 

Stadionok telnek meg a világon mindenhol a Three Days Grace nevére. Most szombaton például a Toto Aréna Holonban.

Walkways lesz az előzenekaruk.

Válogattam a klipek között. Tarka paletta volt. Végül egy zúzósabbat választottam:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.