Egy utolsó választás, mielőtt elmagyarosodunk

Noa Landau írása a Haaretzben

Milyen elkeserítő egy előre várható katasztrófát, egy készülődő lavinát szemlélni, miközben úgy néz ki, nem maradt más, mint újra és újra figyelmeztetni, egészen addig, amíg a figyelmeztetések elkopnak és értelmüket vesztik. Így hallatszanak két héttel a választások előtt a kiáltások, amelyek az izraeli demokrácia felszámolására figyelmeztetnek, ha Benjamin Netanjahu szélsőjobboldali koalíció kíséretében tér vissza a hatalomba. Mint a „farkas, farkas” kiáltások, amelyek csak azt győzik meg, aki amúgy is közeledni látja a farkast, miközben a falu nagy része meg van győződve arról, hogy a farkas valójában bárány, vagy ami még rosszabb: egyszerűen nem érdekli őket – írja Noa Landau a Haaretzben megjelent véleménycikkében.

És a visszhangdobozba zárt figyelmeztetések miatti kétségbeesés ellenére két héttel a választások előtt sziszifuszi kötelesség, hogy torokfájásig ismételjük: még egy ciklus Netanjahu vezetésével, és már nem lehet majd visszafordítani a kereket. A következő lépés az igazságszolgáltatás és a választási rendszer mélyreható strukturális átalakítása lesz, amely generációkon át gátat vet minden lehetséges változásnak. Ez az igazság pillanata.

Október 20-án a Haaretz riportere, Danel Loshi közölt benyomásokat Orbán Viktor Magyarországában tett útjáról. Olyan volt a cikket olvasni, mintha egy kristálygömbbe néznénk. A fordulat ott is a demokratikus eljárás szempontjából legitim győzelemmel kezdődött, és a demokratikus lényeg – a liberális értékek – lassú, de folyamatos eróziójával folytatódott: a „nép” nevében folytatott harc az „elit” ellen; nacionalista populizmus; a „más” és a kisebbség ellenségként való megjelölése, majd jogaik megtagadása; a média és a tudományos élet feletti uralom átvétele; konzervatív elit kialakítása; gazdasági populizmus; csatlakozás az antiliberális tengelyhez a nemzetközi színtéren; reformok az igazságszolgáltatásban és a választási rendszerben a kormány hatalmának megerősítése érdekében; és végül a baloldalról egy megosztott ellenzék, közös jövőkép nélkül, kivéve a vezetővel szembeni ellenállást, a jobboldalról pedig a kormány felé növekvő politikai kihívást – mindezt és még sok mást könnyen azonosíthatunk abban a vízióban, amelyet a Likud kínál nekünk.

Az első áldozatok a hátrányos helyzetű kisebbségek, akik a populizmus bűnbakjává válnak. Magyarországon ezek a bevándorlók és a melegek voltak, Izraelben pedig természetesen a palesztinok lesznek.

De ami igazán lehetővé tette Orbánnak, hogy átvegye Magyarország irányítását, az a nagy népszerűség. Először a többség támogatásával érte el céljait, majd a többséget örökre rögzítő reformok segítségével az információ, az oktatás, az igazságszolgáltatás és a választási rendszer ellenőrzése révén. A liberális demokráciára ma a legnagyobb veszélyt nemcsak egy karizmatikus vezető felbukkanása jelenti, aki elhatározza, hogy megsemmisíti azt, hanem annak széles körű támogatottsága is. A liberális demokráciák manapság a nagy tömegek támogatásával halnak meg a választási urnákban – és ez Izraelben is megtörténhet. A többség zsarnoksága a demokrácia vagy a tolerancia paradoxona, ahogy Karl Popper fogalmazott. A nem demokratákkal szembeni tolerancia a demokrácia pusztulását idézheti elő.

És amikor a rendszer kulturális és szerkezeti változásai megteremtik az antiliberális többséget az országban, és amikor már nem lehet harcolni a választási urnák segítségével, akkor a liberálisoknak nem marad más hátra, mint a morgás intellektuális buborékaikban vagy az emigrálás. És az ő helyzetük továbbra is jónak mondható. Az első áldozatok a hátrányos helyzetű kisebbségek, akik a populizmus bűnbakjává válnak. Magyarországon ezek a bevándorlók és a melegek voltak, Izraelben pedig természetesen a palesztinok lesznek. A jogok eróziója azonban mindig terjed, és végül mindenkit utolér.

Az e forgatókönyv miatt aggódó izraeliek újabb esélyt kapnak a választási urnáknál arra, hogy megakadályozzák, vagy legalábbis késleltessék ezt a folyamatot. Bár Izraelben a túlnyomó többség jobboldali, mégsem teljesen antiliberális. Hazánkban még nem hajtották végre az igazságszolgáltatási rendszer és a választási rendszer reformját. Használjuk ki jól ezt a szavazási lehetőséget, mert utána sokkal nehezebb lesz.

Noa Landau véleménycikkét héberről fordította: frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz