Zöldségek a grillen

BBQ – Grafika: Bea Bar Kallos

A megfelelő mérető erkéllyel ellátott lakás óriási előnye, hogy épp elfér egy igazi grillsütő az egyik végében. Lefedhető, hőmérős, állítható magasságú tűzkosárral. És hogy miért jó, ha van grillsütő? Mert a legtöbb étel amit grillen süt az ember csodálatosan finom lesz, semmivel össze nem hasonlíthatóan. A választások napján, ha már nem kell dolgozni, és túl vagyunk állampolgári jogaink gyakorlásán, igazán megérdemlünk egy kis kényeztetést, amíg politikai nézettől függetlenül izgatottan várjuk az eredményeket.

Mostanában, hogy már nincs 40 fok egész nap, és igyekszünk a szénhidrát csökkentett diétánkat tartani, egyre többször gyújtjuk be a grillt. Az mindenki számára egyértelmű, hogy a húsevők mi mindent készítenek a grillen, na de mit sütnek a vegák?

Sütőtök steak

Mondjuk sütőtök steaket. A tököt kb. 2 ujjnyi vastag karikákra vágom, sós vízben előfőzöm. Amíg fő a tök, marinádot készítek – szójaszósz; silan (vagy barnacukor, vagy maple szirup); durvára tört koriandermag; fokhagymapor; füstölt pirospaprika; durvára tört koriandermag; chili, só és bors keverékéből –, és ebbe szedem az al dantére főtt tökkarikákat, majd állni hagyom egy-két órát. Amikor a parázs már tökéletes, a rácsra teszem a tököket, lefedem a grill tetejével, és mind a két oldalán 5-6 percet sütöm, amíg szép színt nem kap. Joghurtos szósszal tálalom.

Citromos gomba

Másik nagy sláger a citromos gomba. A gombafejeket egy mély tálba teszem, megöntözöm bővel olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, rányomok néhány fokhagymagerezdet és a hűtőben legalább egy órát hagyom állni, hogy a gombák magukba szívják a marinádot, majd megsütöm a grillen.

Gomba steak

Persze ha sikerül igazi szép, nagy fejű portobello gombát beszerezni, akkor gomba steak készül. A gombák szárát kiszedem a kalapból, hozzáadok 1 kisebb fej lilahagymát, friss kakukkfüvet, sót, borsot, egy citrom lereszelt héját, és ha 10 nagy gombából készítem, akkor kb. 150 gramm jó minőségű vajat vagy margarint. A robotgépben összedolgozom, majd a masszát a gombafejekbe töltöm. A gombákat a töltött felükkel felfelé egy fóliatálba teszem és azzal együtt a grillre helyezem, hogy a gombán átfolyó vajas/margarinos szósz ne vesszen el. Enyhén, a grillen megpirított kovászoskenyér-szeletek között kis mustárral és rukkola salátával tálalom.

Padlizsán

Természetesen nem maradhat el a padlizsán sem. Ezúttal nem a megszokott módon egyben sütjük meg, hanem hosszában jó ujjnyi szeletekre vágva, olajjal, pici sóval, zúzott fokhagymával megkenve kerül a grillre. Nincs benne semmi trükk, semmi fakszni, egyszerűen csak mind a két oldalán megsüti az ember a szeleteket. Ha vékonyabbra, fél ujjnyi szeletekre vágjuk, egy remek grúz recept szerint a megsült szeletre a kb. 150 gramm vékony kis barna héjától is megtisztított pirított diót, grillen egyben krémesre sült fokhagymát, pici őrölt koriandert, sót és borsot egy robotgépben összedolgozunk, a töltelékkel megkenjük, és feltekerjük a kihűlt padlizsánszeleteket. Gránátalmasziruppal és gránátalmamagokkal, rukkolasalátán tálalom.

Cékla-grill

Ugyancsak nagyszerű – akármilyen meglepő is – céklát sütni a grillen. Persze érdemes kicsit előfőzni vagy fóliában elősütni, aztán a szeleteket olívaolajjal, sóval, borssal a forró grillrácson átsütni. Kívül édeskés kérget kap a zöldség, és a grill konkrét csodát művel ezzel a zöldséggel.

Grillezett káposzta steak

Na, és ki szereti a grillezett káposzta steaket? Hogy nem hallottak róla még a kedves olvasók? Pedig méltán lenne helye minden grillrácson. A kisebb fej káposztát a torzsát is megtartva ujjnyi vastag szeletekre vágom, olívaolaj és szójaszósz keverékben marinálom legalább egy órát, és a kb. 100 Celsius-fokos grillen lefedve 10-15 percet sütöm mind a két oldalán.

Persze aki mégis szeretne szénhidrátot, annak szeretettel ajánlom, hogy néhány kisebb krumplit héjában főzzön meg, vágja félbe, locsolja meg egy kis olívaoljjal és süsse át a grillrácson. Vagy ha igazán ropogós dologra vágyik és nincs sütőlap feltétje a grillre, egy fóliatálcába tegye a megfőtt egész krumplikat, vagy vágja szeletekre, vagy lapítsa ki őket egy fakanál vagy spatula segítségével, szórja meg bőven friss rozmaringgal, sózza meg és süsse mind a két oldalán pirosra. A siker garantáltan nem marad el.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.