Biden gratulált Netanjahunak győzelméhez

Benjamin Netanjahu és Joe Biden 2016-ban - fotó: GPO
Benjamin Netanjahu és Joe Biden 2016-ban – Fotó: GPO

Joe Biden amerikai elnök hétfő este nyolc perces telefonbeszélgetés során gratulált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelöltnek választási győzelméhez – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

“Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet. Izrael iránti elkötelezettségem megkérdőjelezhetetlen. Gratulálok barátom, és meleg üdvözletem Szarának” – mondta az amerikai elnök az izraeli választások után hat nappal lefolytatott beszélgetésben Netanjahunak, az izraeli politikus feleségére is utalva.

“Több történelmi békemegállapodást fogunk kötni, melyek elérhető távolságban vannak. Szövetségünk és a kapcsolatunk iránti elkötelezettségem erősebb, mint valaha. Meleg üdvözlet feleségének, Jillnek” – felelte az izraeli választások győztese Bidennek.

A Fehér Ház a társalgás után közölte, hogy Biden gratulált Netanjahunak a győzelemhez, és hangsúlyozta Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét. “Szorosan figyelemmel követjük az izraeli kormány megalakulását” – tette hozzá.

Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban. Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete nem sokkal Jair Lapid leköszönő miniszterelnök után már felhívta Benjamin Netanjahut, és gratulált a választásokon elért győzelméhez.

A Likud párt élén álló Netanjahu várhatóan még ezen a héten hivatalosan is megkapja a felkérést a következő kormány megalakítására, hogy koalíciót építsen jobboldali és vallásos pártokból álló szövetségeseivel: a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával, és a Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, melynek része a Meir Kahane tanait hirdető Zsidó Erő nevű párt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.