Kánaáni „tetűirtó” elefántcsont fésűt találtak Izraelben

Ritka, kánaáni nyelvű feliratot találtak egy elefántcsont fésűn, amelyre Izrael déli részén bukkantak.
A 3,5 centiméterszer 2,5 centiméteres lelet időszámításunk előtt 1700 környékén keletkezhetett. A fésűt 2017-ben találták meg Lákisban egy ásatás helyszínén, de a kánaáni nyelvű feliratot csak idén fedezték fel rajta – közölte szerdán a Jeruzsálemi Héber Egyetem.

„Segítsen ez az eszköz kiirtani a tetveket a hajból és a szakállból” – olvasható az apró fésűn.

Joszef Garfinkel izraeli régész szerint ez közvetlen bizonyíték arra, hogy a kánaáni ábécé abban a korban a mindennapok része volt. Ez volt az első kánaáni nyelvű mondat, amelyet Izraelben találtak – mutatott rá.

A Jeruzsálemtől mintegy negyven kilométerre délnyugatra található Lákis a kánaáni korszak egyik fontos helyszíne volt. A régészek korábban tíz hasonló feliratot találtak, de teljes mondat eddig nem került elő ezen a nyelven.

- Hirdetés -

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői szerint a fésűt importálhatták, és luxuscikként tekinthettek rá.

A Kánaán földje kifejezést a Bibliában a Földközi-tengertől a Jordán folyóig terjedő terület leírására használták. A területet időszámításunk előtt 1200 környékén Józsué és az Egyiptomból távozó izraelita törzsek elfoglalták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.