Netanjahu megegyezett Ben-Gvirrel

Izraelben megszületett az első koalíciós egyezmény a Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt vezette Likud és a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű jobboldali ultranacionalista párt között – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet pénteken.

A megállapodás szerint megváltoztatják a belbiztonsági tárca nevét Nemzeti Biztonság Minisztériumára, és az eddiginél nagyobb hatalmat is biztosítanak a rendőrség munkáját felügyelő minisztériumnak, amelynek az élére Itamar Ben-Gvir, a Zsidó Erő vezetője kerül.

Ben-Gvir ellen korábban 53 alkalommal nyújtott be vádiratot az ügyészség. Ebből nyolc alkalommal elítélték garázdaság, rendőri munka akadályozása, rasszizmusra való uszítás miatt, valamint két ítélet született terrorszervezet propagandaanyagának birtoklása és másik kettő terrorszervezet támogatása miatt.

Megváltozik a periférikus területek fejlesztéséért felelős központi intézmény neve is Galilea és Negev ügyeinek minisztériumáról Negev, Galilea és a Nemzeti Erő minisztériumára, és ezt a Zsidó Erő második embere, Jichak Vasszerlauf fogja vezetni.

Amichai Elijahu örökségügyi miniszter lesz, s a Zsidó Erőé lesz a gazdasági miniszterhelyettesi szék is, melybe Almog Kohen ülhet majd, továbbá a kneszet belbiztonsági bizottságának elnöki posztja, melyet Cvika Vogel kap meg, Limor Szon Har-Melech pedig a gázjogdíj-bizottság elnöke lesz rendszeres váltásban egy másik politikussal.

A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja is igényt tartott Negev, Galilea és a Periféria Minisztériumára, ezért arról leválasztották a periférikus térségek ügyeit, s azt külön nekik szánják a – várakozások szerint már vasárnap – velük is megszülető egyezményben.

A hírek szerint Netanjahu már vasárnap alá szeretné írni a megállapodást a Sasszal, majd az askenázi ultraortodoxok Tóra pártjával, hogy ezzel elszigetelje és utolsónak hagyja a Vallásos Cionistákat vezető Becalel Szmotricsot, akivel még több vitás kérdésük is nyitva áll.

A november elsején tartott parlamenti választásokon a Netanjahut támogató jobboldali vallásos tömb 64-et nyert meg a kneszet 120 képviselői helyéből, és a köztársasági elnök a Likud párt elnökét kérte fel kormányalakításra.

A kormányfőjelöltnek az izraeli törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre a kabinet megalakítására, amit Jichák Hercog államfő meghosszabbíthat újabb 14 nappal. Választási programjában Netanjahu “tisztán” jobboldali kormány megalakítását ígérte azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három év öt választásán folyamatosan támogatták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.