Izrael Orbán nyomában I.: a migráncsozást is beindítják

A formálódó új Netanjahu-koalíció új alaptörvényt próbál majd elfogadtatni bevándorlási ügyekben, amely többek közt lehetővé tenné a határozatlan idejű fogva tartást. A Likud és a Vallásos Cionizmus megegyezett a koalíciós tárgyalásokon arról, hogy támogatni fogják a Vallásos Cionista Simcha Rothman törvényjavaslatát, amely szigorítaná az Izraelbe érkező menedékkérők helyzetét, többek közt lehetővé teszi az engedély nélkül tartózkodó, de ki nem utasítható emberek pénzének zárolását, korlátozná mozgásukat az ország területén belül és nem tenné lehetővé, hogy közigazgatási bíróság elé járulhassanak. Például a törvény kimondaná, hogy korlátlan időre (a törvény szerint “izraeli tartózkodásának teljes idejére”) el lehet zárni azokat az illegálisan Izraelben tartózkodókat, akiket nem lehet más országba elküldeni.

A törvénylavaslatra válaszul egy megyei (fellebbviteli bírósági) bíró a következő nyílt levelet juttatta el a Haaretz című lap szerkesztőségébe:

A bevándorlási törvényjavaslat rosszindulatú, elfogadása esetén rossz fényt vet az országra és azokra, akik ezt a jogalkotási rendszerbe foglalták. Ez egy olyan indítvány, amely semmissé teszi az idegenek jogait, figyelmen kívül hagyja az emberi jogaikat, és időbeli korlátozás nélkül lehetővé teszi fogva tartásukat. Továbbá lehetővé tenné keresetük zárolását is mindaddig, amíg az országban tartózkodnak. Ilyen jogszabály a megalakulása óta nem volt Izraelben, Simcha Rotman, a kneszet tagja volt az első, aki egy ennyire gonosz jogszabályt odavetett, amely például az idegenek bírósághoz fordulását is korlátozná.

Úgy tűnik, ez a törvényjavaslat nem megy át az alaptörvény próbáján: az abban leszögezett emberi méltósághoz és szabadsághoz való jogon, melyben azt mondja ki, hogy „az alapvető emberi jogok Izraelben az ember értékének, élete szentségének és szabadságának a felismerésén alapulnak, melyeket tiszteletben kell tartani az Izrael Állam létrehozásáról szóló nyilatkozatban foglalt elveknek megfelelően.” Továbbá kimondja, hogy az alaptörvény célja “az emberi méltóság és szabadság védelme, alaptörvénybe rögzíteni Izrael Állam zsidó és demokratikus jellegének értékeit.”

Ez az alaptörvény természetesen nem csak az ország zsidó lakosaira vonatkozik, hanem minden olyan személyre, aki az országban tartózkodik és annak jogrendszere vonatkozik rá. A Függetlenségi Nyilatkozatban megállapították, hogy az állam a szabadság, az igazságosság és béke alapjaira épül Izrael prófétái látomásának fényében, és hűséges az Egyesült Nemzetek Alapokmányának alapelveihez.

A fenti törvényjavaslat megtagadja az egyének jogait és szabadságának védelmét középpontba helyező jogszabályaink minden szavát, figyelmen kívül hagyja az idegeneket védő nemzetközi jogot, és emiatt, valamint az elkövetkező törvényalkotás miatt nekünk kell majd viselnünk a ránk váró súlyos következményeket.

De nem csak erről van itt szó: ez a törvényjavaslat csak az első lépés az ország demokratikus rendjének lényegi megváltoztatásához vezető úton.

Reméljük, hogy a Legfelsőbb Bíróság megállapítja ezen törvény jogellenességét, ha netán, Isten őrizz, elfogadná az izraeli törvényhozás, a kneszet.

aláírás: David Bar-Ofir, nyugalmazott megyei rangú bíró, Kirjat Ono

*A Népesedési és Bevándorlási Hivatal szerint 2022-ben 26 ezer illegálisan az országba lépett külföldi (afrikai menekült) és további 24 ezer illegális vendégmunkás tartózkodik.

Sorozatunk második része:

Sorozatunk harmadik része:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.