Izrael legfelsőbb bíróságának elnöke: a Netanjahu-Levin terv az igazságszolgáltatás szétverésének a terve

Esther Hayut, az alkotmanybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elnöke hihetetlenül kemény szavakkal ítélte el Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jariv Levin igazságügyi miniszter tervét az izraeli jogrend átalakítására.

A bíróság rendszerében történő mélyreható változtatások villámtervéről van szó. Ez egy féktelen támadás az igazságszolgáltatás ellen, mintha az egy ellenség lenne, melyet meg kell támadni és le kell győzni. Miniszter úr – ez nem így működik” – mondta Hayut a Közjogi Szövetség éves konferenciáján, melyet ay izraeli televízió élő adásban közvetített tegnap (január 12) este.

“Hihetetlenül cinikusan, a terv kidolgozói még az igazságszolgáltatási rendszer “megjavítása” tervének is nevezik. De én azt mondom, hogy ez az igazságszolgáltatási rendszer szétzúzásának terve. Úgy tervezték, hogy végzetes csapást mérjen az igazságszolgáltatás önállóságára és függetlenségére és elnémítsa azt. Ez a következtetés adódik annak módjából, ahogyan a miniszter tervét ismertette, s magából a tervből, annak tartalmából”- folytatta az ország vezető bírája.

“Amennyiben a bemutatott változtatási terv megvalósul, úgy fognak Izrael fennálásának 75. évére emlékezni, mint arra az évre, amikor végzetes csapást szenvedett az ország demokratikus jellege. Valóban a „többségi szabály” alapvető elv, a demokratikus rendszer alapja, de a demokrácia nem csak a többség uralma” – hangsúlyozta Hayut.

- Hirdetés -

Az az állítás, hogy a többség beválasztotta képviselőiket a Knesszetbe, s ezzel „kitöltetlen csekket” adott nekik, mellyel azt tehetnek, amit csak akarnak, hamisan hordozza a demokrácia kifejezést” – figyelmeztetett az ország törvényességének legfőbb őre.

Hayut többször idézte Jabotinsky és Menachem Begin szavait is és kiemelte, hogy mind a bírók megválasztása, mind a legfelsőbb bírósági (ú.n. Bagac) normakontroll több évtizedes, széles konszenzuson alapul és maga Begin is kiemelte annak idején, hogy “tilos olyan helyzetet teremteni, amelyben a kormány maga nevezi ki a bíráinkat”. “A demokrácia jelentése: szabadság. Még a többség által támogatott kormány is megfoszthat a szabadságtól. És ahol nincs garantálva az egyén szabadsága, ott nincsen demokrácia” – állította Jabotinsky, a Likud mozgalom szellemi atyja.

Hayut fontosnak tarotta eloszlatni azt a vádat is, hogy a bírói ág aránytalanul és megkötések nélkül beleavatkozik a kneszet és a kormány munkájába, és ezért lenne szükség a “megfékezésére”. Ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy 1992 óta a Bagac mindeddig 21 törvényi szakaszt nyilvánított semmisnek többezer jogszabályból. A végrehajtó szervek munkájába is nagyon óvatosan, és csakis olyan esetekben avatkozik be a bíróság, amikor arról jogilag megállapítja, hogy az “szélsőségesen és aránytalanul ésszerűtlen”.

“Az izraeli igazságszolgáltatás jelenleg hatékony és felelősségteljes bírói felülvizsgálatot gyakorol a kormány és a kneszet intézkedései felett, és ennek során fontos szerepet játszik a hatóságok közötti fékek és ellensúlyok rendszerében. Ezek a fékek és ellensúlyok képezik az alapját annak a demokratikus eszmének, amelyre Izrael Államot alapították. A jogállamiság fenntartásáért és az egyéni jogok hatékony védelméért való felelősség Izraelben nem csak az igazságszolgáltatás vállán nyugszik. A többi hatóságnak is eleget kell tennie ennek a fontos nemzeti feladatnak” – utalt végül a kormány és a politikusok felelősségére a demokrácia védelmében Hayut.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.