Illiberalizmus napról napra, vagyis már javában az illib-bilibe lóg a kezünk. Ez a cikk terveink szerint időről időre frissül majd, megírjuk benne, milyen intézkedéseket tervez, illetve léptet életbe Netanjahu hatodik kormánya, valamint azokat az eseményeket, amelyek ezekhez kapcsolódnak. Reményeink szerint ez a napló tükrözi és összefoglalja az Izraelben jelenleg végbemenő társadalmi, politikai változásokat – és csak remélni tudjuk, hogy az út végén egy demokratikusabb, élhetőbb Izrael vár majd ránk.

2023. január 12.

Esther Hayut, az alkotmanybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elnöke hihetetlenül kemény szavakkal ítélte el Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jarív Levin igazságügyi miniszter tervét az izraeli jogrend átalakítására.

A bíróság rendszerében történő mélyreható változtatások villámtervéről van szó. Ez egy féktelen támadás az igazságszolgáltatás ellen, mintha az egy ellenség lenne, melyet meg kell támadni és le kell győzni. Miniszter úr – ez nem így működik” – mondta Hayut a Közjogi Szövetség éves konferenciáján, melyet ay izraeli televízió élő adásban közvetített.

Ügyvédek tucatjai tüntetnek jelenleg a tel-avivi kerületi bíróság előtt a “jogrendszereket és a demokráciát fenyegető politikai veszély” ellen.

Ügyvédek tüntetnek a tel-avivi bíróság épülete előtt

Az elmúlt évtizedekben szolgálatot teljesítő valamennyi főügyész (Barak, Zamir, Ben Yair, Rubinstein, Mazuz, Weinstein, Mandelblit), valamint a korábbi államügyészek (Beinish, Arbel, Ledor és Shander) közös nyilatkozatban tiltakozik Jariv Levin igazságügyi miniszternek a demokratikus igazságügyi rendszert szétromboló törvénycsomagjával szemben.

2023. január 11.

Jariv Levin igazságügyi miniszter egyik, az alaptörvényt megváltoztató indítványa szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökét kívülről, egy külső személy bevonásával is kinevezhetnék. Ezzel Netanjahuék egy nekik tetsző vezetőt helyezhetnének a grémium élére.

A jelenlegi törvények szerint az alkotmánybíróságként is működő Legfelsőbb Bíróság elnökét a jelenlegi bírói összetételből, a Legfelsőbb Bíróság 15 bírájából nevezik ki, mégpedig a korelnök veszi át nyugalomba vonult elődje hivatalát. A változtatással elsősorban Jichák Amit 2024-2028-tól előre jelezhető elnökségét akarják megakadályozni, ugyanis számításaik szerint ebben az időszakban várható, hogy Netanjahu korrupciós ügye, az esetleges kegyelmi kérvény a legfelsőbb bíróság elé kerül. Emlékeztetőül: az ügyészi és bírósági rendszer teljes átalakítása a Netanjahu ügye miatt indult és tart. Amíg nem indítottak ellene csalás, hivatali visszaélés és korrupció ellen eljárást, addig maga Netanjahu védte a bírói rendszert a politikusoknak nagyobb beleszólást követelő szélsőjobbal szemben.

A kneszet alkotmányozó-, jogi- és igazságügyi bizottságában viharos üléssel kezdődött Jariv Levin törvényjavaslatainak a vitája. A katonai rádió jelentése szerint az ellenzéki képviselők mikrofonját kikapcsolták, hogy ne szólhassanak bele a vitába. Az emiatt tiltakozókat kivezették a teremből.

2023. január 10.

Azzal az indokkal késleltették egy tüntető belépését egy tel-avivi vasútállomásra, hogy az általa viselt melegítő provokáló. A tüntető, az 56 éves Tali Osztrovszkij részt vett a városban a kormány elleni tüntetésen, és éjszaka fél tizenegykor, az üres állomás bejáratánál álló biztonsági őr nem engedte be, amíg az állomásvezető közbe nem lépett.

17:16

Zvika Fogel, a Kneszet tagja (Ocma Jehudit) Jair Lapid ellenzéki vezető és Beni Ganz volt hadügyminiszter és vezérkari főnök letartóztatását követelte, azt állítva, hogy hazaárulást követtek el. Fogel szerint a két politikus és a politikai rendszer más magas rangú tisztviselőinek felhívása, hogy a polgárok menjenek ki demonstrálni, lázadást jelent. Netanjahu elhatárolódott a kijelentéstől.

Cvika Fogel a Kneszetben – Fotó: Dani Sem-Tov / Kneszet

12:39

Beer Seván egyetemisták tüntettek a kormány igazságügyi reformja ellen, amikor egy autó hajtott közéjük. A sofőr a hírek alapján azt kiabálta a tüntetőkre, hogy “anarchisták”. Szerencsére senki nem sérült meg. A támadót a helyszínen lévő rendőrök letartóztatták.

2023. január 9.

Megtiltotta a palesztin zászló használatát az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, valamint “egyenlőségi alapon” a vízágyúk használatára szólította fel a rendőrséget a kormány elleni tüntetéseken.

2023. január 8.

Három miniszterelnöki sofőrt eltávolítottak posztjukról, mert Bennettet és Lapidot is szállították. Netanjahu munkatársai kérésének megfelelően a Miniszterelnökség három sofőrnek keres új állást, mivel már nem tekintik őket megbízható embernek, pedig hosszú éveken át dolgoztak sofőrként a miniszterelnöki konvojban, és kilenc miniszterelnököt szolgáltak ki.

2023. január 7.

A tüntető menet a színháztól a tel-avivi művészeti múzeum elé vonult, ahol beszédet mondott a bíróságok és az ügyészség erejét csökkentő változtatások ellen többek között Avi Chimi, az ügyvédi kamara elnöke, Ajman Ode, az arab Közös Lista pártszövetség vezetője, és Naama Lazimi, a szociáldemokrata Munkapárt parlamenti képviselője.

“Azt üzenem Jariv Levinnek és barátainak, hogy nem engedjük, hogy diktatúrává változtasson bennünket. A reform, melyről beszél, a demokrácia lerombolását, az emberi jogoknak, a bíróság függetlenségének és önöknek, a polgároknak a megsértését jelenti” – mondta Chimi.

2023. január 5.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben megtartott sajtótájékoztatón Jariv Levin igazságügyi miniszter ismertette jogi reformjának legfőbb pontjait, melynek több kulcsfontosságú szakasza meggyengíti az igazságszolgáltatási rendszert és csökkenti az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.