Sasz: fél év börtön is járhat a Siratófalnál tartott vegyes imák résztvevőinek

A párt szerint a törvényalkotási ügyekkel foglalkozó miniszteri bizottság napirendjére kerülő törvényjavaslat megtiltja azt is, hogy a nők imakendőbe burkolózzanak, Tóratekercsből olvassanak és tfilint helyezzenek magukra.

A Sasz keleti ortodox párt olyan törvényjavaslatot kezdeményez, amely megtiltja a vegyes imát és a „hely szentségéhez nem illő” öltözéket a Siratófalnál, valamint tiltja a zenélést a helyszínen. A párt tájékoztatása szerint a javaslat a jövő vasárnap ülésező, törvényalkotási ügyekkel foglalkozó miniszteri bizottságban kerül napirendre.

A Michael Malchieli vallásügyi miniszter és Uriel Buso Kneszet-képviselő által kezdeményezett javaslatban az szerepel, hogy azok, akik megszegnek egyes korlátozásokat, fél év börtönt kaphatnak, és 10 000 sékelig terjedő pénzbírságban részesülhetnek.

A törvényjavaslat szerint az alábbi tevékenységekért szabhatnak ki szabadságvesztést és pénzbüntetést: a női részlegben Tóratekercs elővétele és abból felolvasás, sófárfújás, imakendőbe (tálitba) burkolózás vagy tfilin felhelyezése, valamint standok felállítása, árusítás és egyéb üzletelés.

A koalíciós megállapodás alapján benyújtott törvényjavaslat szerint a Siratófal előtti tevékenységekkel kapcsolatban kizárólag a Főrabbinátus (ortodox) döntései lesznek az irányadóak. A cél az, hogy törvényi szabályozással megakadályozzák, hogy a Siratófal Asszonyai (Nesot Hakotel), a reform- és a konzervatív zsidó közösségek koedukált istentiszteletet tarthassanak a Siratófalnál, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság elkezdi az ebben az ügyben beadott keresetek tárgyalását, amelyet a jövő hónapra már kitűztek.

Frissítés: néhány órával a bejelentés után a párt levette a napirendről a törvénytervezetet. Netanjahu miniszterelnök videóüzenetben közölte, hogy marad a status quo.

Főkép: Egy talitba és tfilinbe burkolt nő Tóratekercset tart a Siratófalnál, 2017-ben – Fotó: Miriam Elster

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.