Tüntetések Izraelben az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen, de folytatják

Izraelben országszerte tüntetések kezdődtek szerda reggel az igazságszolgáltatási rendszert átalakító kormányzati tervek ellen, de eközben a parlamentben (Kneszet) folytatódik az érintett törvények előkészítése és megszavazása.

A Jediot Aharonot című újság hírportálján (Ynet) közölt tudósítás szerint a tüntetők elzárták az ország legforgalmasabb útjait, hogy tiltakozzanak a demokratikus jogrendet szerintük megváltoztató törvényjavaslatok ellen. A nagyobb városok bejáratánál és fontos kereszteződésekben megakasztották a forgalmat. Tel-Aviv több vasútállomásán az elit katonai egységek tartalékosai jelentek meg transzparensekkel, s nem engedték bezárni a vagonok ajtaját, elindulni a vonatokat.

A rendőrség letartóztatott számos tüntetőt, a Ynet beszámolója szerint többfelé összecsapások alakultak ki. Tel-Avivban a rendőrség lovas egységeket, vízágyút és könnygázgránátokat is bevetett. Sokakat letartóztattak, többen megsebesültek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök támogatásáról biztosította a rendőrséget felügyelő Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert.

Mindeközben a Kneszet alkotmányozó és jogi bizottságában szavaztak az igazságszolgáltatási törvényről, mely a bírálók szerint lehetetlenné tenné a legfelsőbb bíróság számára a törvényességi normakontroll gyakorlását. Az ellenzék kivonult a szavazásról, az indítványokat elfogadták.

A törvényjavaslat szerint a rendes, nem alaptörvénynek számító jogszabályokat csak a teljes bírói kar összehívásával és 80 százalékos többséggel bírálhatná felül az alkotmánybíróságként is működő grémium, de ezt a döntését is megsemmisítheti a százhúsz tagú Kneszet hatvanegy fős többséggel. Alaptörvényeknél egyáltalán nem dönthetne a legfelsőbb bíróság.

Az izraeli biztonsági rendszer magas rangú volt tisztviselői, köztük a Sin Bet és a Moszad titkosszolgálatok régebbi vezetői, valamint korábbi vezérkari főnökök és tábornokok írásban Jichák Hercog államelnökhöz fordultak, és felszólították, hogy ne adjon lehetőséget a “demokrácia és az igazságszolgáltatás tönkretételére”.

A Kneszet a tervek szerint még szerdán szavaz a jogrendszer átalakításának kulcsfontosságú törvényeiről, valamint olyan jogszabályokról, mint a terroristák halálbüntetése vagy a peszach ünnepének idején tiltott élelmiszerek kitiltása a kórházakból.

Az ellenzék és a centrista Van jövő párt élén álló Jair Lapid, valamint a Munkapártot vezető Merav Michaeli frakciójukkal együtt elhagyták a parlamentet, és bejelentették, hogy csatlakoznak a tel-avivi tüntetőkhöz.

A mai nap eseményei, a cikk frissül:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.