Netanjahu egy képet posztolt feleségével, Sarával: “Örülök, hogy épségben hazatértél. Az anarchiának véget kell vetni”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közzétett egy fotót feleségével, Sarával, miután a rendőrök evakuálták őt egy Medina téri fodrászszalonból, és ezt írta: “Szeretett feleségem, Sarah, boldog vagyok, hogy épségben és sértetlenül tértél haza. Az anarchiának meg kell állnia – emberi életekbe kerülhet.”

Sara Netanjahut a rendőrség kimenekítette a fodrászatból

A rendőrök evakuálják a tüntetőket a fodrászüzlet mellől – Fotó: Moti Milrod

Három órával a tel-avivi fodrászüzlet előtti tüntetések kezdete után a rendőrség evakuálta a helyről a miniszterelnök feleségét. A tiltakozók szembeszálltak a rendőrökkel, akik erőt alkalmazva távolították el őket a térről.

Több tucat rendőr kezdte meg erőszakkal evakuálni a tüntetőket a Medina térről, lovasok kíséretében

Több tucat rendőr kezdte meg erőszakkal evakuálni a több száz tüntetőt, akik a tel-avivi Medina térre érkeztek, ahol a miniszterelnök felesége tartózkodik egy fodrász-szalonban. A rendőrök feloszlatásra szólították fel a tüntetőket, a helyszínre érkezett a lovasság is. A rendőrség botokat használ a tüntetők ellen, akik szembeszállnak az erőkkel. 

Több száz tüntető a fodrászat előtt, ahol Sara Netanjahu tartózkodik: “Az ország ég, és Sara hajat vágat”

Tüntetők a Medina körtéren a fodrászatnál, ma este – Fotó: Vagy Adar

A tel-avivi tüntetők megváltoztatták a felvonulás irányát, és a Medina tér felé nyomultak, ahol Sara Netanjahu nyiratkozik egy fodrászatnál. A téren összegyűlt több száz tüntető többek között ezt énekli: “Ég az ország, Sára pedig hajat vágat” (“Hamedina boeret, Sara misztaperet“). A rendőrök elzárják a fodrászat bejáratát.

Ugyanakkor a tiltakozók több száz fős csoportja továbbra is eltorlaszolja a Namir út és az Arlozorov utca kereszteződését.

A tel-avivi menet elérte az Ajalont; A rendőrség lovassággal blokkolja őket

A tel-avivi tüntetők felvonulása az Ajalonra érkezett. A csomópontból lefelé tartó menetet a rendőrség lovassággal blokkolja, egyesek megpróbálnak áttörni a blokádon, hogy elzárják a sávokat.

A jeruzsálemi tüntetők áttörték a rendőrségi blokádokat, és a miniszterelnök háza felé haladnak

Jeruzsálemben tüntetők százai kerülték meg a Gáza utca bejáratát elzáró rendőröket, miután összecsaptak az erőkkel. Most a tüntetés a miniszterelnök háza felé tart.

Ezrek vonulnak fel Tel-Avivban, és elzárják a főbb utakat a forgalom elől

Több tucat ember tüntet egy tel-avivi fodrászat előtt, ahol Sara Netanjahu tartózkodik

Rendőrök állják el a fodrászüzlet bejáratát a tel-avivi Medina téren, ma este – Fotó: Motti Milrod

Ma este tüntetők tucatjai érkeztek a tel-avivi Medina térre, és kormány elleni szlogeneket skandáltak a fodrászüzlet előtt azon a helyen, ahol a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu tartózkodik. Azt is hozzátették: Hamedina boeret, Sara misztaperet (“Az ország lángokban áll, és Sara frizurát csináltat magának”).

Letartóztattak egy katonát a Beit Kama kereszteződésben, mert azzal gyanúsítják, hogy fegyverrel fenyegette meg a tüntetőket

Letartóztattak egy teherautó-sofőrként szolgáló rendes katonát a Beit Kama kereszteződésében tartott tüntetésen, mert a gyanú szerint fegyverrel fenyegette meg a tüntetőket. A rendőrök az ügy intézését a Honvédelmi Minisztériumra bízták. A szemtanúk szerint a katona felkapta a teherautóban nála lévő M-16-os puskát, és megpróbált a tüntetők felé menni.

Több száz tüntető Netanjahu háza előtt a jeruzsálemi Gáza utcában

A tüntetők a Gáza utcában – Fotó: Aharon Rabinowitz

Több száz tüntető blokkolja a karkuri kereszteződést, vízágyúkat felhasználták ellenük

A Karkur kereszteződés, ma – Fotó: Oren Barkan

Több száz tüntető blokkolja a karkuri kereszteződést. A rendőrök olajágat használtak ellenük, hogy megakadályozzák, hogy eltorlaszolják az utat.A 65-ös főutat a kelet-nyugati irányú Lebaim elágazásnál a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Élő adás az útlezárásos tüntetésről egy észak-izraeli kisváros, Karmiel egyik bejáratánál

A tiltakozók blokkolták a 40-es utat Mitzpe Ramon bejáratánál

Több száz tüntető menetel Jeruzsálemben, és blokkolják a Cinema City kereszteződést, egy embert letartóztattak

Jeruzsálemben vonulnak a tüntetők, ma – Fotó: Emil Salman

Körülbelül 150 tüntető a Beit Kama kereskedelmi központja melletti kereszteződésnél

A Beit Kama kereszteződés, ma – Fotó: Nati Yafet

Tel-Avivban az Azrieli csomópontnál a rendőrség lovasrendőröket, könnygázgránátokat és vízágyút is bevetett

A jeruzsálemi tüntetőket konfrontáció nélkül evakuálták az általuk elzárt kereszteződésből, és folytatják útjukat a Kneszet felé

A tüntetők a Cinema City kereszteződésénél

Több száz tüntető blokkolta a Cinema City kereszteződést a Kneszet felé tartva. A rendőrök ellenállás nélkül evakuálták őket, és folytatják útjukat.

A rendőrség: 39 tüntetőt tartóztattak le a tel-avivi kerületben

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt a Namir-Rokah kereszteződésnél, ma reggel – Fotó: Itai Ron

A rendőrség bejelentette, hogy letartóztattak 39 tüntetőt Tel-Aviv kerületében, akiket “rendzavarásban való részvétellel és a rendőri utasítások megszegésével” gyanúsítanak.

Körülbelül 200 tüntető vonul a jeruzsálemi Givat Ramból a Kneszet felé

A tüntetők Givat Ramban

Körülbelül 200 tüntető indult el a jeruzsálemi Givat Ramból a Kneszet felé. Várhatóan 16 órakor gyülekezés kezdődik a Kneszeten kívüli Rózsakertben, 18 órakor pedig Netanjahu jeruzsálemi Gáza utcai magánháza közelében gyülekeznek a tüntetők.

A tiltakozások 11 sebesültje érkezett kezelésre az Ichilov kórházba

Lovasrendőrök egy demonstráción Tel-Avivban, ma – Fotó: Ofer Vaknin

Az Ichilov Kórház bejelentette, hogy eddig 11 sérült érkezett kezelésre a tiltakozó események miatt. Az egyik sérültet műtőbe szállították, ketten továbbra is kórházban maradnak. A sebesültek egy részét könnygázgránátok, másokat lórúgás és vérzést okozó sérülések értek.

Lovasrendőrök, könnygáz, vízágyú…

Tüntetések Izraelben az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása ellen, de folytatják

Izraelben országszerte tüntetések kezdődtek szerda reggel az igazságszolgáltatási rendszert átalakító kormányzati tervek ellen, de eközben a parlamentben (Kneszet) folytatódik az érintett törvények előkészítése és megszavazása.

Yuval Noah Harari: Állítsátok le a rendszerváltást – különben leállítjuk az országot!

Harari, korunk egyik legismertebb és legbefolyásosabb történésze, többek között Az emberiség rövid története és A holnap története című bestseller könyvek szerzője, az akadémiai szabadság fontosságát emeli ki, és arra hívja fel a figyelmünket az izraeli médiában, milyen sok mindent NEM tehetünk a szabadságjogaink védelme érdekében – hogy ne jussunk a magyar rezsim sorsára. Írásának összefoglalója.

Tel-Avivban több tucat tüntető blokkolja az Ajalon főutat az arlozorovi csomópont közelében

A rendőrség eddig 28 tüntetőt tartóztatott le

A demonstrálók gumikat égettek a 2-es tengerparti úton, Sfaim kibuc közelében

Égő gumik a tengerparti úton Sfaim közelében, ma – Fotó: Neri Shoten

A tel-avivi tüntetők ismét megpróbálnak lemenni az Ajalonra; A Namir-Shaul the King kereszteződést lezárták a forgalom elől

A Jes Atid és a Munkapárt frakciói elhagyták a Kneszetet, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz

A Jes Atid és a Munkapárt frakciói bejelentették, hogy otthagyják a Kneszet plénum megbeszéléseit, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz. A Jes Atid frakció kijelentette, hogy a frakció tagjai azért teszik ezt, hogy “csatlakozzanak és megerősítsék a hazafias tüntetők ezreit Tel-Avivban, akik tiltakoznak a kormány erőszakossága és az izraeli demokrácia lerombolása ellen”. Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke kijelentette, hogy “a munkapárti frakció azonnal elhagyja a Kneszetben zajló megbeszéléseket, és csatlakozik a tel-avivi tiltakozókhoz.” Hozzátette: “A helyszínről érkező megfigyelések és jelentések tűrhetetlenek. A Munkapárt a lehető leghatározottabban kiáll a tüntetők mellett.”

Netanjahu: Teljes mértékben támogatom Ben-Gvirt és a rendőrséget, a tüntetéshez való jog nem jog az anarchiához

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tel-avivi eseményekre reagálva kijelentette: “Nem fogadjuk el a rendőrök elleni erőszakot, az útlezárásokat és az állami törvények kirívó megsértését”. Szerinte “a tüntetéshez való jog nem jog az anarchiához”. Netanjahu kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja “Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, a rendőrfőkapitányt és az izraeli rendőrtiszteket, akik olyan törvénysértők ellen dolgoznak, akik megzavarják az izraeli polgárok életvitelét”.

A rendőrség vízágyúk segítségével oszlatja a tüntetőket Tel-Avivban

Vízágyú Tel-Avivban, ma – Fotó: Itai Ron

Fején sebesített meg egy tüntetőt egy könnygázgránát Tel-Avivban

Egy 51 éves tüntetőt a fülén sebesített meg egy könnygázgránát egy tel-avivi tüntetésen. Egy fotóriporter nyújtott segítséget neki, és elmondása szerint a rendőrség nem segített rajta. A tüntetőt mentőautóval könnyű állapotban az Ichilov Kórházba szállították.

Több száz tüntető blokkol egy sugárutat Beer Sevában

Beer Sevában körülbelül 500 tüntető blokkolja a Reger sugárutat északi irányban, a Ben Gurion Egyetem közelében. A blokád a rendőrség engedélyével történik.

Az egészségügyi rendszer dolgozóinak százai indulnak tiltakozó felvonulásra az Ichilov Kórházból

Az egészségügyi dolgozók tüntetnek ma az Ichilov Kórház közelében

A rendőrség könnygázzal oszlatja fel a tüntetőket a Salom csomópontnál

Könnygázfüst egy tüntetésen Tel-Avivban, ma – Fotó: Hadas Proosh

A rendőrség könnygázzal és lovassággal oszlatja a tiltakozókat Tel-Avivban. A városban az 2015-ös etióp tiltakozás óta nem használtak könnygázt. A tiltakozó szervezetek jelentése szerint legalább három sérült van az összecsapások következtében. A rendőrség közleménye szerint: “A rendőrség jelenleg különböző eszközöket vet be annak érdekében, hogy békésen feloszlassa a tüntetést.”

Eddig 23 tüntetőt tartóztattak le

A demonstrálók áttörik a rendőri korlátokat a Salom csomópontnál az Ajalon felé vezető úton, ma – Fotó: Hadas Proosh

A haifai Matam kereszteződésnél tüntetők százai felváltva blokkolják az utat, hármat őrizetbe vettek kihallgatás céljából

Lovasok és tüntetők a matami kereszteződésben Haifában

A haifai Matam kereszteződésnél tiltakozók blokkolják az utat mindkét irányba. A rendőrség becslése szerint 1500 ember tiltakozik a kereszteződésben, és lovasságot hoztak a tüntetők feloszlatására. Három tüntetőt kihallgatás céljából őrizetbe vettek, egyiküket rendőr bántalmazásának gyanújával tartóztatták le.

A tiltakozók az Azrieli elágazásnál áttörték néhány rendőrkorlátot, és az Ajalon felé vezető úton haladnak

Több száz tüntető csap össze a rendőrökkel, akik lovakkal oszlatják fel őket. A tüntetők közül sokan az úton ülnek, és nem hajlandók elhagyni a helyszínt.

Videó: Tel-Avivban egy rendőr egy tüntető nyakára térdelt.

A rendőrség és a tüntetők összecsaptak az Azrieli csomópontnál

A rendőrség és a tüntetők összecsaptak az azrieli kereszteződésben, miután a tüntetők megpróbálták áttörni a rendőrség által felállított kordonokat. A rendőrség több tüntetőt is letartóztatott.

A demonstrálók gumikat égettek a 40-es úton, Szde Boker kibuc közelében

A rendőrség arra készül, hogy megakadályozza a kaplani tüntetőket, hogy levonuljanak az Ajalon főútra a Salom csomópontnál

A demonstrálók blokkolják az Ajalon autópályát déli irányba a Halacha csomópont területén

A Belinson Kórház dolgozói Petah Tikvában demonstráltak: „Nincs egészség demokrácia nélkül”

A Belinson Kórház dolgozói
Több tucatnyian tiltakoztak az Ichilov kórházban is

Kilenc tüntetőt tartóztattak le Tel-Avivban, a Namir-Rokah kereszteződésben

Mezőgazdasági eszközökből álló tiltakozó konvoj indult Mesarik kibucból

Traktor-konvoj indul Mesarik kibucból – Fotó: Mesarik kibuc

A rendőrség megkezdte a tüntetők erőszakos evakuálását Tel-Avivban; Két tüntetőt letartóztattak

Több száz tüntető továbbra is blokkolja a Namir-Rokah kereszteződést Tel-Avivban. A rendőrség erőszakkal megkezdte a tüntetők eltávolítását. A tüntetők közül sokan, köztük szülők és diákok, nem hallgatnak az evakuálási utasításra, visszatérnek az útra, és azt skandálják: “Nem félünk!” Két tüntetőt letartóztattak.

Rendőrök és tüntetők a Rokah-Namir kereszteződésben, ma reggel – Fotó: Itai Ron

A tüntetők blokkolják a karkuri kereszteződést

Tüntetők a karkuri kereszteződésben, ma reggel – Fotó: Martin Wheeler

Diskin: Polgárháborúba kerülhetünk a szerencsétlen kormány miatt

Diskin a Tel-Aviv Múzeum előtti demonstráción, ma reggel – Fotó: Moti Milrod

A Sabak egykori vezetője, Yuval Diskin a Tel-Aviv Múzeum előtt tartott demonstráción arra figyelmeztetett, hogy “polgárháborúba kerülhetünk a szerencsétlen kormány miatt”. Szerinte “a kormány lerontotta a biztonságunkat, és ez nem a ‘teljes jobboldal’ kormánya, hanem a ‘teljes terroré’. Nemzeti rugalmasság nélkül nem lesz nemzetbiztonság. A rugalmassághoz egységre van szükség.”

Tanulók blokkolják a forgalmat Tel-Avivban, a Dizengoff téren

Gyerekek akadályozzák a forgalmat a Dizengoff téren, ma reggel – Fotó: Hadas Parush

A diákok elkezdték blokkolni a forgalmat Tel-Avivban, a Dizengoff téren. Később várhatóan egy menet hagyja el a teret a Habima Színház és a Kaplan utcán keresztül, ahol a high-tech dolgozók is demonstrálnak.

Dan Halutz volt vezérkari főnök egy tel-avivi tüntetésen: Elutasítunk minden olyan párbeszédet, amelyet pisztolyt nekünk szegezve kellene folytatnunk

Halutz a demonstráción a Tel-Aviv Múzeum előtt, ma reggel – Fotó: Moti Milrod

Dan Halutz volt vezérkari főnök a Tel-Aviv Múzeum előtt tartott demonstráción azt mondta, hogy a tüntetők álláspontja egyértelmű: azonnal le kell állítani a jogi törvényhozást. Szerinte “Nem utasítjuk el a párbeszéd lehetőségét, de elutasítunk minden olyan párbeszédet, amelyet fegyverrel a fejünkhöz tartva kellene folytatnunk.”

A tüntetők elzárják a forgalom elől a Yanai csomópontot a tengerparti (2-es) főúton

A tüntetők elzárják a Herzliya-i Kaduri kereszteződést

Herzliyában tüntetők százai vonultak fel a város Ben-Gurion utcájában, és blokkolták a Kaduri kereszteződést. A tüntetők a bíróság épülete körül álltak, és azt skandálták: “Yariv Levin, Izrael nem Polin (Lengyelország).”

A demonstrálók Herzliya polgármesterével vitatkoznak, ma reggel – Fotó: Zeev Yanai

Herzliya polgármestere, Moshe Padlon beszélt a tüntetőkkel, akik kritizálták őt, mert nem áll ki egyértelműen a rendszerváltás ellen.

Több tucat tüntető vonul fel Tel-Aviv Sapira negyedében; A rendőrség letartóztatta egy rendőr ellen elkövetett támadás gyanúsítottját

Tüntetők a Sapira negyedben, ma – Fotó: Yair Beril

Több tucat tüntető vonul fel Tel-Aviv Sapira negyedében. A rendőrség közölte, hogy letartóztattak egy tüntetőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy bántalmazott egy rendőrt. A demonstrálók várhatóan tovább vonulnak a Kibuc Galujot csomópont felé.

A rendőrség minden irányban blokkolta a forgalmat Tel-Avivban a Rokah-Namir kereszteződésben

A Tel-Avivban zajló tiltakozó felvonulások miatt a Rokah-Namir kereszteződést minden irányban lezárták a forgalom elől – jelentette be a rendőrség. Azt is hozzátették, hogy az útlezárásnál állomásozó rendőrök utasításait be kell tartani, és alternatív útvonalakat kell keresni.

Hat tüntetőt letartóztattak a Kfar Hajarok csomópontnál

Hat tüntetőt tartóztattak le a Kfar Hajarok csomópontnál, akiket “rendzavarással és a rendőrségi utasítások megszegésével” gyanúsítanak – jelentette a rendőrség.

Tüntetők zárják el a Ramataim utat Hod Hasaronban

Tüntetők vonulnak a Ramataim úton Hod Hasaronban

Több tucat tüntető Ohana kneszet-elnök háza előtt Tel-Avivban

Tüntetők Ohana háza előtt Tel-Avivban, ma

A demonstrálók blokkolják a Zöld Falu (Kfar Hajarok) kereszteződést Ramat Hasaronban és az Elefánt kereszteződés (Comet Pil) Tel-Avivban.

Több száz tüntető blokkolja a Chaim Lebanon utcát Tel-Avivban az Eretz-Izrael Múzeum előtt

Ben-Gvir felszólította a rendőrséget, hogy akadályozza meg az útlezárásokat

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bejelentette, hogy utasította a rendőrséget, hogy ne engedjék a központi utak lezárását a rendszerváltás elleni tüntetések keretében, miután tegnap este helyzetfelmérést tartott a rendőrség főparancsnokával és Jeruzsálem parancsnokával. A miniszteri hivatal közölte, hogy utasította a rendőrséget: „Nyissa meg az anarchisták összes blokádját”.

Szülők és a diákok tüntetnek Tel-Avivban és megkezdték a felvonulást az Ibn Gvirol utcán

Mintegy száz diák és szüleik tüntetnek Tel-Avivban a Milánó téren, amely a város diáktüntetéseinek egyik központja. Körülbelül ezer tüntető kezdett felvonulni az Ibn Gvirol utcán észak felé, amelyet elzártak a forgalom elől, és várhatóan továbbmennek Derech Rokah felé, ahová további tüntetők érkeznek.

A tüntetők minden irányban blokkolják a Raanana útkereszteződést

Galant és Gamliel miniszterek lemondták részvételüket a tel-avivi INSS konferencián, amely előtt ma délelőtt demonstrációt tartanak

Tüntető a Tel-Aviv Múzeum előtt, ma reggel – Fotó: Itai Ron

Yoav Galant védelmi miniszter és Gila Gamliel hírszerzési miniszter lemondta részvételét a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete (INSS) mai napra tervezett konferenciáján. A tel-avivi konferencia előtt tiltakozó aktivisták, tartalékosok és diákok tüntetnek, a demonstráción pedig Dan Halutz volt vezérkari főnök és Yuval Diskin, a Sabak volt főnöke beszél.

A tüntetők késleltették a vonatforgalmat Tel-Aviv és Binyamina állomásokon

Tüntetők Tel-Avivban, az Egyetem vasútállomáson

Tüntetők késleltették a vonatközlekedést Tel-Avivban a Hagana és az Egyetem állomásokon, valamint a Binyamina állomáson. A tel-avivi egyetemi pályaudvaron a tüntetők megakadályozták, hogy két vonat ajtaja becsukódjon. Miután a rendőrség a helyszínre érkezett, a szerelvények konfrontáció nélkül folytatták útjukat.

Több tucat tüntető Avi Dichter mezőgazdasági miniszter háza előtt Askelonban

A tüntetők elzárták az 1-es főutat Saar Hagainál Jeruzsálem felé

A tüntetők az 1-es főúton ülnek, ma reggel – Fotó: a tartalékos tiltakozók szóvivője

A tüntetők elzárták az 1-es főutat Saar Hagai csomópontnál Jeruzsálem felé. A tüntetők között vannak a “Fegyvertestvérek” (“אחים לנשק”) mozgalom tartalékos tagjai is. A rendőrség bejelentette, hogy dolgoznak az út megnyitásán, és a járműforgalmat keletre, a 38-as útra irányítják.

Ma a Kneszet előzetes olvasatban szavaz arról a törvényről, amely megakadályozza Netanjahu esetleges elmozdítását

A Kneszet várhatóan ma szavaz előzetes olvasatban arról a törvényről, amely megakadályozná a főtanácsost annak megállapításában, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem tudja ellátni feladatait, valamint a terroristák halálbüntetését lehetővé tévő törvényről. Ezzel párhuzamosan a Kneszet Alkotmányozó Bizottsága tovább dolgozik a jogrendszer megváltoztatásáról szóló törvények elfogadtatásán, és várhatóan szavaz az Igazságszolgáltatási Alaptörvény módosításairól.

Főkép: A miniszterelnök feleségével, Sarával. A képet Netanjahu osztotta meg – Fotó: miniszterelnöki szóvivő

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.