A rendőrség: 33 tüntetőt tartóztattak le ma reggel óta Tel-Avivban

A puccs mellett tüntetők megtámadták az ellentüntetőket a kaplani kereszteződésben

A jobboldali tüntetők megtámadtak két tüntető nőt az ellentáborból, akik az Azrieli közelében álltak, rendőrök választották szét őket. A jobboldali tüntetők hosszasan kóboroltak a környék utcáin, azt skandálva, hogy “hazaáruló baloldaliak”, és baloldali tüntetőket kerestek. A rendőrök nem tudtak úrrá lenni rajtuk.

A rendőrség villanógránátokkal oszlatja fel a tüntetőket a kaplani kereszteződésben, egy tüntető megsérült

Egy tüntető megsérült a kaplani kereszteződésben, ma este – Fotó: Moti Milrod

A puccs mellett tüntetők tárgyakat dobtak az ellentüntetőkre a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél

Vízágyút vetettek be jobboldali tüntetők ellen Jeruzsálemben

Megtámadták a “Kan” csatorna az arab nyelvű televíziós stábját egy jeruzsálemi tüntetésen

A rendszerváltás hívei Jeruzsálemben megtámadták a “Kan” csatorna arab nyelvű televíziós stábját. A rendőrök mentették ki a csapatot a helyszínről.

A rendőrség: ma reggel óta 18 tüntetőt tartóztattak le a tel-avivi tiltakozó eseményeken

Rendőrök tüntetőt tartóztatnak le Tel-Avivban – Fotó: Fadi Amon

Jobboldali tüntetők üvegekkel és botokkal dobálják a rendőröket a jeruzsálemi Saker Park közelében

Rendőrök készülődnek Jeruzsálemben

A rendszerváltást támogató tüntetők Jeruzsálemben, a Saker Park területén vonulnak fel, és többen üvegekkel és botokkal dobálják a rendőröket, és azt kiabálják nekik: “Hol voltál az Ayalonon?”. A rendőrség felszólítja a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, és előkészítik a vízágyúkat.

Vízágyút használtak olyan tüntetők ellen, akik megpróbáltak lemenni az Ayalonra Tel-Avivban

Vallási Cionizmus: A törvényhozás leállítása hiba, de támogatjuk a miniszterelnököt

A Vallási Cionizmus párt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a puccstörvények elhalasztásáról szóló döntésére reagálva közölte: “Úgy gondoljuk, hogy az a döntés, hogy a polgári engedetlenséggel, anarchiával és vad sztrájkokkal való fenyegetés miatt leállítják a törvénykezést, tévedés. A nyilatkozat szerint “az izraeli polgároknak nem szabad azt hinniük, hogy az izraeli kormány politikáját nem a választások határozzák meg, hanem az utca és a média.” A közlemény leszögezi, hogy “továbbra is támogatjuk az igazságszolgáltatás reformját, ahogyan azt a választások előtt vállaltuk, és meghozzuk a szükséges változtatásokat, hogy visszaadjuk a hatalmat a népnek, és kijavítsuk az igazságszolgáltatási rendszer igazságtalanságait”.

Tüntetők Jeruzsálemben a rendszerváltás mellett, ma este – Fotó: Itai Ron

A közlemény szerint “Tiszteletben tartjuk a miniszterelnök döntését és támogatjuk őt a nemzeti tábor vezetőjeként, és elkötelezettek vagyunk a kormány fennmaradása mellett.” „Nagyon sajnáljuk a nemzet szakadását, és támogatjuk a párbeszédet a széles körű megállapodások elérése érdekében” – áll a közleményben, „de senkinek sem engedjük meg, hogy megvétózza Izrael polgárainak választását az igazságszolgáltatási rendszer reformja érdekében.”

Az egyetemek visszatérnek a teljes tevékenységhez: “Elvárjuk, hogy a jogszabályt széleskörű egyetértéssel fogadják el”

Az egyetemek vezetői bejelentették, hogy Benjamin Netanjahu kormányfőnek a törvényhozás elhalasztásáról és a tárgyalások megkezdéséről szóló nyilatkozata után az intézmények holnaptól visszatérnek a teljes körű és rendszeres tevékenységhez. “Arra számítunk, hogy a jogszabályi változásokkal foglalkozó jövőbeni törvényeket széles körű egyetértéssel fogadják el” – áll a közleményben.

Összecsapások rendőrök és jobboldali tüntetők között Tel-Avivban; A tüntetők füstgránátot használtak

Tüntetők a rendszerváltás mellett Tel-Avivban, ma este – Fotó: Moti Milrod

A puccsot támogató tüntetők összecsaptak a rendőrséggel Tel-Avivban. A tüntetők füstgránátot és tárgyakat, köztük zászlórudakat dobáltak a helyszínen tartózkodó rendőrökre és a médiára.

Az ellenzék vezetői a jogszabály elhalasztása miatt tárgyalási hajlandóságot fejeztek ki; Lapid: “Ellenórizni fogjuk, hogy nem átvágásról van szó”

Tüntetők Tel-Avivban – Fotó: Moti Milrod

Yair Lapid ellenzéki vezető ma este kijelentette, hogy “ha a törvényhozást valóban leállítják, valódi és abszolút megállást jelentenek”, pártja készen áll arra, hogy az elnöknél tárgyaljon. “Gondoskodni fogunk arról, hogy ne legyen itt semmi átvágás, vagy megtévesztés” – hangsúlyozta. Szerinte ha Netanjahu “trükköket próbál végezni”, ismét “több százezer izraeli hazafit talál majd maga előtt, akik elszántan harcolnak a demokráciáért”.

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Ganz üdvözölte Benjamin Netanjahu miniszterelnök döntését a törvényhozás felfüggesztéséről. “Jobb későn, mint soha” – mondta. Ganz hangsúlyozta, hogy “elsősorban a miniszterelnök felelős a nemzetben kialakult szakadásért”, de hozzátette: “Mindannyian, koalíció és ellenzék is felelősek vagyunk a sebek begyógyításáért. Senkinek nincs joga kibújni e kötelezettség alól.”

Galant is üdvözölte Netanjahu döntését a törvényhozás elhalasztásáról.

Több ezren tüntetnek a haifai Horev központban. A rendőrök a kereszteződést elzárták a forgalom elől

Tüntetők Haifában, ma este – Fotó: Fadi Amon

Több száz jobboldali tüntető áttörte a rendőrségi kordonokat Beer Sevában

Több száz jobboldali tüntető áttörte a rendőrségi kordonokat a Beer Seva-i Reger utcában, és eljutott az utca másik részén zajló rendszerváltás elleni tüntetéshez. A rendőrség választja el a feleket. A jobboldali demonstrációra családok és gyerekek érkeztek, és az idő nagy részében a tüntetés rendezetten zajlott. Az első sorban azonban több csuklyás fiatalember szitkozódik és fenyegető mozdulatokat tesz a reformellenes tüntetők felé.

A Hisztadrut elnöke Netanjahu beszéde után bejelentette a sztrájk végét, a tiltakozás vezetői pedig: “Amíg a törvény nem kerül a polcra, addig az utcán leszünk”

A rendszerváltás elleni tüntetés vezetői kijelentették, hogy addig nem lesz szünet a tiltakozásban, amíg a jogszabályt el nem törlik. “Ez egy újabb kísérlet a tiltakozás gyengítésére a diktatúra életbe léptetése érdekében” – mondták. Szerintük „a miniszterelnök és szélsőséges partnereinek bejelentései annak beismerése, hogy a következő ülésszakban újra törvénybe kívánják hozni a diktatúra törvényeit, ezzel sértve a gazdaságot és az ország biztonságát”. Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke Netanjahu beszéde után bejelentette a sztrájk végét.

Netanjahu bejelentette a jogi törvényhozás elhalasztását: “Szünetet tartunk a tárgyalások érdekében”

Netanjahu nyilatkozatot tesz, ma este – Fotó: GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este (hétfőn) bejelentette, hogy “a nemzet szakadásának megakadályozása érdekében” úgy határozott, hogy felfüggeszti a bírákat kiválasztó bizottság összetételének megváltoztatásáról szóló törvényről a szavazást a második és harmadik olvasatban. Elmondása szerint a halasztás célja, hogy a Kneszet következő ülésén széles körű konszenzus szülessen a jogszabályról. “Így vagy úgy, de olyan reformot hozunk, amely helyreállítja a hatóságok közötti egyensúlyt” – mondta.

Azt állította, hogy “van egy szélsőséges kisebbség, amely kész szétszakítani az országot és testvérgyilkos háborút szítani”. Szerinte ez a kisebbség “erőszakot alkalmaz, tüzet gyújt, választott tisztségviselők bántalmazásával fenyegetőzik, testvérgyilkos háborút szít, és katonai szolgálat megtagadására buzdít, ami szörnyű bűn”.

Több száz jobboldali tüntető vonul fel Beer Sevában

A jogi reformot támogató tüntetők százai vonultak fel Beer Sevában. A demonstrálókat a rendszerváltást ellenzők tüntetésétől néhány száz méterre tartóztatta fel a rendőrség. A jobboldali tüntetők azt skandálják, hogy „64 mandátum”, és „a nép jogi reformot követel”.

Ezrek tüntetnek a Kaplanon; Rendőrök választják el a puccs mellett és ellen tüntetőket

Jobboldali tüntetők a tel-avivi Yigal Alon utcában, ma este – Fotó: Motti Milrod

Ezrek tüntetnek a törvényi puccs ellen Tel-Avivban, a Kaplan utcában. Közel hozzájuk a Yigal Alon utcában több tucat a puccs mellett tüntető áll, köztük Bnei Yehuda rajongók, akik narancssárga zászlókat, Likud zászlókat és a „Kach” mozgalom zászlaját lengetik. “Menjetek Gázába” skandálják a túloldali tüntetőknet, egyikük pedig egy “A baloldaliak árulók” feliratú táblát tart a kezében. Több tucat rendőr és több lovas áll a csoportok között.

Tömegek vesznek részt a jobboldali tüntetésen a Kneszet előtt: “Másodosztályú állampolgár vagyok”

A jobboldali tüntetés a Kneszet mellett, ma – Fotó: Yael Fridson

Több ezren tüntetnek a Kneszet előtt a jogi reform mellett, köztük gyermekes családok és jesiva-tanulók. A tüntetés a Saker Gardentől a Cinema City felé terjed, és folyamatosan érkeznek az emberek. A demonstrálók azt skandálják, hogy “A nép jogi reformot akar” és “Hol voltál Gush Katifban”, és táblákat lengetnek, olyan feliratokkal, mint “Másodosztályú állampolgár vagyok”.

Netanjahu beleegyezett egy nemzeti gárda létrehozásába Ben-Gvir felügyelete alatt, cserébe a törvény elhalasztásáért

Ben-Gvir és Netanjahu a Kneszet plénumán a kormányalakítás előestéjén, decemberben – Fotó: Ohad Zweigenberg

Az Otzma Jehudit párt ma este bejelentette, hogy beleegyezett a “jogi reformról” szóló törvényhozás elhalasztásába, cserébe a Nemzetbiztonsági Minisztérium fennhatósága alá tartozó Nemzetőrség létrehozásáért cserébe. A múlt héten Ben-Gvir arról tájékoztatta Netanjahut, hogy a költségvetés ellen szavaz, ha nem kapja meg a nemzetbiztonsági minisztérium számára igényelt költségvetést.

Netanjahu a Kneszetbe érkezett, hogy szavazzon a költségvetésről

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Kneszet plénumára érkezett, hogy szavazzon a költségvetés egy részének első olvasatban történő elfogadásáról. Netanjahu nem fog felszólalni a Kneszet előtti jobboldali tüntetés előtt, amelyet 18:00-ra terveznek.

A Kneszet előtti nagygyűlés véget ért, és a tüntetők kezdenek szétoszlani

A Knesset előtti főgyűlés véget ért, és a tüntetők kezdenek szétoszlani. A puccs ellen tiltakozók százai vonultak végig Jeruzsálemben, és blokkolták a város bejáratánál lévő húrhidat, valamint a központi pályaudvar közelében lévő villamost. A tüntetők egyebek mellett a Shaare Zedek épület és a Jaffa út kereszteződését is eltorlaszolták a Mahane Yehuda piac területén.

Smotrich: “Gyertek Jeruzsálembe, nem szabad leállítanunk a reformot”

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter arra szólította híveit, hogy jöjjenek el ma este a Kneszethez demonstrálni. “Semmilyen körülmények között sem szabad leállítanunk az igazságszolgáltatás rendbetételére és az izraeli demokrácia megerősítésére irányuló reformot” – mondta, “mi vagyunk a többség. Nem engedhetünk az erőszaknak, az anarchiának és a vad sztrájknak. Mi vagyunk a többség. Hallassuk a hangunkat. Találkozunk ma este Jeruzsálemben, a Knesszet előtt. Ott leszek. Gyertek ti is. Nem hagyhatjuk, hogy ellopják a szavazatunkat és az országunkat!”

A vezérkari főnök: “Felelős vagyok azért, hogy minden, a katonákra bízott feladat tükrözze az IDF értékeit”

Hertzi Halevi vezérkari főnök ma azt írta, hogy ő felelős azért, hogy a hadsereg bármely küldetése „Izrael Állam és polgárai biztonságának védelmét, valamint az IDF értékeinek védelmét szolgálja”. Halevi a szavakat Benjamin Netanjahu miniszterelnök Yoav Galant védelmi miniszter leváltásáról szóló döntésének árnyékában írta.

Az Ügyvédi Kamara a tagjainak: a törvénykezés leállításáig ne jelenjetek meg a bírósági tárgyalásokon

Az Ügyvédi Kamara ma bejelentette, hogy felfüggeszti több száz alkalmazottja ügyvédi tevékenységét, és felszólítja az ügyvédeket, hogy a puccstörvények megalkotásának leállításáig ne vegyenek részt a bírósági tárgyalásokon. Az ügyvédi kamara elnöke, Amit Bachar szerint “az izraeli kormánynak azonnal le kell állítania ezt a törvényhozást, olyan alkotmányt kell alkotnia, amely megvédi Izraelben a demokráciát, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az alapvető jogokat”.

A vallási cionizmus 17 rangidős rabbija a puccs melletti tüntetésre szólított fel: “Képtelenség, hogy a kisebbség a többségre erőltesse a véleményét”

A vallási cionizmus 17 magas rangú rabbija felhívást tett közzé a jobboldali tüntetésen való részvételre, amelyet ma este tartanak Jeruzsálemben. A rabbik nevében terjesztett üzenetben egyebek mellett ez állt: “Elképzelhetetlen, hogy a kisebbség erőszakkal és anarchiát keltve érvényesítse akaratát. Testvérek vagyunk, és továbbra is fenntartás nélkül szeretjük egymást, de testvéreink iránti szeretetünk nem akadályoz meg attól, hogy népünk és örökségünk kötelező korrekciójáért dolgozzunk. Felszólítjuk a nemzeti tábor képviselőit, hogy ne hagyják abba a törvényhozást.”

A külügyminisztérium alkalmazottai bezárják Izrael követségeit a világban

A külügyminisztérium alkalmazottai bezárják az izraeli követségeket a világban – közölték minisztériumi források. Az alkalmazottak azonban úgy döntöttek, hogy az iroda jeruzsálemi helyzetszobája nyitva marad.

Netanjahu felszólította a jeruzsálemi tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. “Felszólítok minden jeruzsálemi tüntetőt, jobb- és baloldalról, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és ne lépjenek fel erőszakosan. Testvérek vagyunk” – írta a Twitter-fiókjában.

A puccs ellen tiltakozó két tüntető bejutott a Kneszetbe, és lemondásra szólították fel az oktatási minisztert

A puccs ellen tiltakozó két tüntetőnek sikerült bejutnia a Kneszet épületébe, felmentek a kormány emeletére, ahol lemondásra szólították fel Yoav Kish oktatási minisztert, és az izraeli Himnuszt énekelték – egészen addig, amíg a Kneszet gárdájának tagjai el nem távolították őket.

Miután Ben-Gvir lemondással fenyegetőzött, ha a törvénykezés elakad, Netanjahu találkozik vele, mielőtt nyilatkozatot tenne

Több száz ember tüntet a Weizmann Intézetnél Rehovotban, és elzárja a Herzl utcát a városban

Tüntetők a rehovoti Weizmann Intézet bejáratánál, ma – Fotó: Dror Garti

Tüntetők blokkolják a Nahalel kereszteződést a Jezréel-völgyben és a karmieli kereszteződést

A tiltakozók blokkolják a Nahalel kereszteződést, ma – Fotó: Sarah Rosen

A puccs ellen tiltakozók blokkolják a Nahalel kereszteződést a Jezréel-völgyben. Ugyanakkor a tüntetők felváltva blokkolják a 85-ös főutat a karmieli csomópontnál.

A német kormány kijelentette, hogy aggódik az izraeli helyzet miatt

A német kormány kijelentette, hogy aggasztja a napokban és az elmúlt órákban kialakult izraeli helyzet. A kormányszóvivő bejelentette, hogy bár a fejlemények aggasztják Németországot, más országok belügyeibe általában nem avatkozik be.

Levin nem mond le: Tiszteletben tartok minden olyan döntést, amelyet Netanjahu a jogszabályokkal kapcsolatban hoz

Yariv Levin igazságügyi miniszter ma kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani Benjamin Netanjahu miniszterelnök minden olyan döntését, amelyet “a jogi reform törvényhozási eljárásaival kapcsolatban” hoz. Ezt “abból a felismerésből teszem, hogy olyan a helyzet, amelyben a szerintem egyébként helyes lépés azonnal a kormány bukásához és a Likud összeomlásához vezethet”. Hozzátette: “mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk a kormány és a koalíció stabilizálásáért. Mindannyiunk kötelessége, hogy ne kövessük el azt a hibát, amelyet annak idején elkövettek a Samir-kormány megdöntésével, amely az oslói megállapodás katasztrófájához vezetett.”

A Likud vezető tisztségviselői bírálták Levint, mondván, hogy “jól tenné, ha vállalná a felelősséget az országnak okozott óriási károkért, és lemondna”.

Éhségsztrájkot kezdett 15 helyhatósági vezető a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt

15 helyhatósági vezető éhségsztrájk kezdetét jelentette be, tiltakozásul a puccs ellen. A sztrájkolók ma reggel tiltakozó sátrat állítottak fel a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt, és bejelentették, hogy addig nem hagyják el a helyet, amíg Benjamin Netanjahu el nem kötelezi magát Yoav Galant védelmi miniszter menesztésének visszavonására, a jogi törvényhozás leállítására és a velük kapcsolatos tárgyalások megkezdésére, átfogó megállapodások elérése érdekében.

A sztrájkot kezdeményező dél-saroni regionális tanács vezetője, Osherat Gani Gonen azt mondta: „Vannak itt olyan helyhatósági vezetők, akik hálózsákokkal, matracokkal érkeztek. Nem hagyjuk el a sátrat, amíg a miniszterelnök nem vállalja, hogy visszaállítja a honvédelmi minisztert a hivatalába, leállítja a törvényhozást és párbeszédet indít.” Egy másik vezető azt mondta: “Meg kell állítanunk a folyamatot, és tárgyalásokat kell kezdenünk. Galant, a föld sója, egész életét az ország biztonságának szentelte. Ő a legméltóbb arra, hogy védelmi miniszter legyen. Se jobb-, se baloldal – a kormánynak meg kell őriznie a nyugalmat, és a lakosok problémáival kell foglalkoznia”.

Ben-Gvir Netanjahunak: Ha leállítod a jogi törvényhozást, lemondok a kormányról, és kívülről támogatom egy koalíciót

Ben-Gvir és Nir Barkat a Kneszetben, ma – Fotó: Emil Szalman

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy ha leállítják a puccstörvényt, lemond a kormányban betöltött pozíciójáról, de kívülről továbbra is támogatja a koalíciót.

Ezrek tüntetnek a Kneszeten kívül; A Kaplan utca le van zárva a forgalom elől

Tüntetők a Kneszet előtt – Fotó: Emil Szalman

Emberek ezrei demonstrálnak a Kneszet előtt a puccs ellen. A jeruzsálemi Kaplan utca le van zárva a forgalom elől a Cinema City komplexumtól a Rupin útig.

Lovasrendőrök távolítottak mintegy húsz tüntetőt az Ayalonról

Egy tüntető lány letartóztatása az Ayalonon, ma – Fotó: Ofer Vaknin

Körülbelül 20 tüntető az Ayalon autópályán köveket helyezett el a Yehudit híd alatti részen. A rendőrség a lovasság és egy különleges egység segítségével feloszlatta őket, és egyiküket letartóztatták.

A közszféra ügyvédi szervezete csatlakozik a sztrájkhoz

A közszféra ügyvédi szervezete bejelentette csatlakozását az általános sztrájkhoz. A szervezetben mintegy 1100 ügyvéd képviseli az államot a bíróságokon és a törvényszékeken.

A high-tech dolgozók tiltakozó központja bejelentette “az izraeli high-tech teljes leállítását”

A high-tech dolgozók tiltakozó központja bejelentette “az izraeli high-tech teljes leállítását”. A csúcstechnológiai munkások tiltakozását vezető központ nevében kiadott közleményben az áll, hogy “Nincs más választás. A nemzetben uralkodó szörnyű szakadás ellenére még nem hallottuk a miniszterelnök bejelentését a puccstörvények azonnali leállításáról és visszavonásáról. Ezért a high-tech tiltakozó dolgozóinak főhadiszállása bejelenti, hogy csatlakozik a munkaadók és a Hisztadrut által meghirdetett általános sztrájkhoz.”

A “főhadiszállás” felszólította a high-tech alkalmazottakat, hogy hagyják ott munkahelyüket és csatlakozzanak a jeruzsálemi Kneszet elé tervezett demonstrációra, valamint az országszerte zajló egyéb tüntetésekre. „Nem hagyjuk, hogy diktatúra legyen” – zárta közleményét a központ.

Rothman felszólítja a puccs híveit, hogy demonstráljanak a törvényhozás leállítása ellen; Ma este jobboldali tüntetések lesznek országszerte

Simcha Rothman (Vallási Cionizmus) az alkotmánybírósági bizottság elnöke tüntetésre szólítja fel a puccs híveit a törvény felfüggesztése ellen. A miniszterelnök fia, Yair Netanjahu csatlakozott a felhíváshoz. Rothman Twitter-fiókjában ezt írta: “Nem fogják ellopni a választásokat! A nép követeli az igazságszolgáltatás radikális átalakítását. Sion a próbában meg lesz váltva. Nem szabad elfogadnunk azt a valóságot, amelyben vannak emberek, akiknek a hangja nem számít. Menjetek az utcára, és adjátok vissza a szavazatot – a népnek!”

A koalíciós frakciók vezetőivel folytatott megbeszélés végén Netanjahu elhatározta, hogy leállítja a puccstörvényt

A koalíciós frakciók vezetőivel folytatott megbeszélés végén Netanjahu miniszterelnök elhatározta, hogy leállítja a puccstörvények megalkotását. Netanjahu ezt várhatóan a nap folyamán közleményben jelenti be a médiának.

Barkat a puccstörvény leállítására szólított fel: felszólítja a kormány tagjait, hogy támogassák a miniszterelnököt

Nir Barkat gazdasági miniszter ma reggel a puccsról szóló törvény leállítására szólított fel. Barkat Twitter-fiókjában egy bejegyzésben azt írta: “Felszólítom minden kollégámat a kormányban, a Likudban és a koalíció partnerpártjaiban, hogy tömörüljenek a miniszterelnök mögé, és támogassák őt a törvényhozás leállításában. Nem szabad oda jutnunk, hogy saját kezünkkel döntjük meg a jobboldali kormányt. Erőnk egységünkben van.”

A Szociális Dolgozók Szakszervezete bejelentette a szociális szolgáltatások teljes leállítását

A Szociális Dolgozók Szakszervezete bejelentette a szociális szolgáltatások teljes leállítását, miután általános sztrájkot hirdettek a gazdaságban. “Ettől a pillanattól kezdve mi, a szociális munkások, az összes izraeli dolgozóval együtt sztrájkolunk! Velük megyünk Jeruzsálembe az izraeli Kneszet előtti demonstrációra. Szociális munkásként kettős felelősségünk van, hogy a társadalmi igazságosságért dolgozzunk, és hogy együtt álljunk a gazdaság többi dolgozójával a köz és az állam érdekében.”

Lengyelország külügyminiszter-helyettese: Izrael konzultált velünk az utcai tüntetések kezeléséről

Fasal Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes ma azt mondta, hogy Izrael konzultált országával az utcán zajló tüntetések kezeléséről, és a lengyelek megosztották tapasztalataikat izraeli kollégáikkal. Jablonski vezette az elmúlt időszakban a két ország külügyminisztériuma által folytatott tárgyalásokat, amelyek eredményeként a múlt héten aláírták a két ország közötti politikai válság lezárását célzó megállapodást. Többek között döntöttek a lengyel izraeli nagykövet visszaküldéséről és a lengyelországi ifjúsági delegációk megújításáról.

Tel-Avivban a Kaplan és a Namir utcák kereszteződését lezárták a forgalom elől a puccs elleni tiltakozás miatt

Az önkormányzatok és a közszolgálati jogászok is csatlakoznak az általános sztrájkhoz

A helyi önkormányzatok vezetője bejelentette, hogy a helyhatóságok csatlakoznak a Hisztadrut által meghirdetett általános sztrájkhoz. Haim Bibbs, az Önkormányzatok Központjának elnöke azt mondta, hogy “a pillanat nagysága azonnali cselekvésre kötelez bennünket”, és felszólította a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul állítsa le a jogi puccsot, és törölje a honvédelmi miniszter felmentését.

A Közszolgálati Ügyvédek Szakszervezete is bejelentette, hogy csatlakozik a sztrájkhoz. Ennek keretében többek között bírói asszisztensek, védők és ügyvédek is beszüntetik a munkát az Igazságügyi Minisztérium különböző osztályain.

Az Orvosok Szakszervezete bejelentette az egészségügyi rendszer azonnali leállítását

Az Orvosok Szakszervezete bejelentette az egészségügyi rendszer azonnali leállítását. A Hisztadrut közleménye szerint minden már megkezdett vagy mára tervezett kezelés folytatódik. Azt is közölték, hogy azok az orvosok, akik ma szeretnének részt venni a puccs elleni tiltakozásokon és tüntetéseken, vezetőikkel egyeztetve megtehetik ezt.

A repülőtéri hatóság alkalmazottai bejelentették a felszállások leállítását

A repülőtéri hatóság dolgozói bizottságának elnöke, Pinchas Idan bejelentette a repülők felszállásának leállítását a Ben Gurion repülőtérről: “Nincs több felszállás. Felszólítom a miniszterelnök urat, álljon meg, halasszon mindent az ünnepek utánra. A Likud tagjaként azt mondom – állj meg! Tárgyalás útján mindent el lehet érni.” A Repülőterek Hatósága jelentése szerint ma körülbelül 30 000 embernek kellett volna felszállnia Izraelből.

Lapid: felszólítom Netanjahut, hogy vonja vissza Galant elbocsátását; “Nem kell szétszakadnunk, kezdjünk párbeszédet”

Fotó: Emil Szalman

Yair Lapid ellenzéki vezető felszólította Netanjahut, hogy törölje Yoav Galant védelmi miniszter menesztését. A Jes Atid párt frakcióülés elején Lapid kijelentette, hogy “Izrael Állam jelenleg nem engedheti meg magának, hogy a minden színtéren fenyegető kockázatokkal szemben megváltoztassa a védelmi miniszter személyét”. Lapid felszólította a koalíciót: “Menjünk az elnöki rezidenciára, indítsunk el egy nemzeti párbeszédet, amelynek végén a Függetlenségi Nyilatkozatra épülő alkotmányunk lesz, és egy ország, ahol mindannyian szeretettel és kölcsönös tisztelettel élünk együtt.”

Edelstein a Külügyi és Honvédelmi Bizottság bizalmas vitájának végén: Riasztó dolgokat hallottunk, nem ez az alkalmas idő honvédelmi minisztert váltani

Fotó: Kneszet

Yuli Edelstein, a Likud képviselője, a Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke a bizottságban a jogi puccs biztonsági rendszerre gyakorolt ​​következményeiről folytatott bizalmas megbeszélés végén a következőket mondta: “Aggasztó dolgokat hallottunk. Nem ez az alkalmas idő honvédelmi minisztert váltani.” A megbeszélésen részt vett Yoav Galant védelmi miniszter is, akit tegnap menesztett a miniszterelnök, miután a jogszabály-módosítás leállítására szólított fel. Galant a bizottság tagjai elé tárta a Herzi Halevi vezérkari főnöktől kapott tájékoztatást a reguláris hadsereg kompetenciájában okozott károkról.

Várhatóan több tucat polgármester kezd éhségsztrájkot a jogszabálymódosítás leállításáig

Helyhatósági vezetők tucatjai jelentették be, hogy a miniszterelnök jeruzsálemi háza előtti tiltakozó sátorban gyülekeznek, és éhségsztrájkot kezdenek, “amíg be nem jelentik, hogy leállítják a törvénykezést és megkezdődnek a tárgyalások”. A közlemény szerint mintegy negyven helyhatósági vezető vesz részt a sztrájkban.

Ben-Gvir: Nem szabad leállítani a törvényhozást, ez az anarchiának való kapituláció

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter arra szólít fel, hogy ne hagyják abba a puccstörvényt. Ben-Gvir szerint a jogalkotás leállításának szándéka azt bizonyítja, hogy “a pilóták szavazata többet ér, mint Golani és határőrök szavazata. Tel-Aviv szavazatai többet érnek, mint Dimona és Beer Seva szavazatai, és a high-tech dolgozók szavazata többet ér, mint a kétkezi munkásoké.”

A Szakszervezetek vezetője országos általános sztrájkot hirdetett

Vallásos Cionista Párt: Tilos a törvényhozást leállítani a bírák kinevezési módjának jóváhagyásáig, ez az erőszaknak való kapituláció

A vallásos cionista párt arra szólít fel, hogy ne hagyják abba a puccstörvényt, amíg el nem fogadják azt a változtatást, amely a koalíció kezébe adja a bírák kinevezését. “A törvényhozás leállítása az erőszaknak, az anarchiának, a katonai szolgálat megtagadóinak és a kisebbségi zsarnokságnak való kapitulációt jelenti, és elrontja a választások eredményét” – áll a párt közleményében. Az üzenet azt is leszögezi, hogy „az elmúlt napokban, amikor a kisebbségi csoportok, amelyek az évek során féktelen hatalomra tettek szert a különböző intézményekben – szembe helyezkednek a demokráciával, és a mélybe taszítják azt, lebontják a társadalom és az állam alapvető elemeit – éppen a reform szükségességét és a hatalom népnek való visszaadását illusztrálja.”

Deri arra kérte Netanjahut, hogy függessze fel a miniszteri kinevezését minősítő törvény előmozdítását; A szavazást várhatóan elhalasztják

Deri kérésére várhatóan elhalasztják a második és harmadik olvasatbeli szavazást arról a törvényről, amely lehetővé tenné Arie Deri, a Sasz elnökének miniszteri kinevezését.

Galant a Külügyi és Biztonsági Bizottság bizalmas megbeszélésére érkezett

Fotó: Kneszet

Yoav Galant védelmi miniszter bizalmas megbeszélésre érkezett a Kneszet külügyi és biztonsági ülésére, amely a puccs és az ellene zajló tiltakozás biztonsági rendszerre gyakorolt ​​következményeivel foglalkozik.

Az Országos Diáktanács bejelentette a 7–12. évfolyamon a tanítás felfüggesztését

Az Országos Diáktanács bejelentette, hogy a mai napon felfüggeszti a tanítást a középiskolákban, és felszólítja a választott tisztségviselőket, hogy “állítsák le a törvényhozást, és haladéktalanul hívják össze a tárgyalásokat”. A képviselő-testület nevében közölték, hogy az érettségi vizsgák a megszokott módon zajlanak majd, ahogy az iskolák belső vizsgái is. A gyógypedagógiai oktatásban is változtatás nélkül zajlik a tanítás.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.