Negyven repülőgép hajtotta végre a légicsapásokat néhány másodpercen belül

Izraelben felkészültek a kedd hajnalban Pajzs és Nyíl néven elindított hadművelet több napos elhúzódására – jelentette a helyi média kedden.

Az izraeli hatóságok kedden reggel lezárták a Gázai övezet környékén az utakat, Askelontól délre leállították a vasúti közlekedést, és arra kérték a civileket, hogy az óvóhelyek közelében tartózkodjanak. Izraelt öt régióra osztották, az övezethez legközelebb eső negyven kilométeres sávban keddre iskolaszünetet rendeltek el.

A polgári védelmi parancsnokság engedélyt adott az övezettel határos városoknak, hogy megkezdjék a lakosok evakuálását az ország más részeibe, mert a hadsereg becslése szerint a harcok több napig is eltarthatnak.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Joav Galant védelmi miniszter jóváhagyta tartalékosok mozgósítását a hadsereg igényeinek megfelelően, de ugyanakkor egyiptomi közvetítéssel tárgyalások is kezdődtek a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vezetőivel a tűzszünetről.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök még kedden összehívja a biztonsági kabinetet a helyzet megbeszélésére a Ynet hírportál értesülése szerint. A kormányfőre előzőleg nyomást gyakoroltak a kormányban részt vevő jobboldali párt, a Zsidó Erő politikusai, hogy erőteljesebben válaszoljon a múlt heti gázai rakétákra, és tegyen támadó intézkedéseket. Itamar Ben-Gvir, a párt vezetője ezért bojkottálta a kormány és kneszet üléseit.

Az izraeli hadsereg a kedd hajnalban Pajzs és Nyíl néven elindított hadműveletben a Gázai övezetben található Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet katonai vezetőit támadta egy héttel azután, hogy a szervezet az övezetből több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre.

A légicsapások otthonaikban ölték meg az Iszlám Dzsihád vezetőit, civil családtagokat, köztük feleségeket és gyerekeket is megsebesített és megölt, legkevesebb tizenöt halálos áldozat van. A célzott támadások célpontja Kalil Bahitini, az övezet északi részének katonai parancsnoka, Dzsahed Ahnam, a szervezet katonai tanácsának egyik vezetője, és Tarek Azaldin, az Iszlám Dzsihád ciszjordániai terrorakcióinak irányítója volt.

“Bahitini hagyta jóvá és hajtotta végre az észak-gázai terrortevékenységet, izraeli civilek elleni terrortámadásokat tervezett és irányított, és rakétatámadásokat készített elő Izrael ellen” – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő a 44 éves Gázai katonai parancsnokról, aki a 90-es évek végén kezdett tevékenykedni az Iszlám Dzsihádban.

Az izraeli hadsereg szerint részt vett Izrael elleni terrorcselekményekben, öngyilkos merényleteket, robbantásokat, rakétakilövéseket szervezett, és terrortevékenységeket irányított Ciszjordániában is.

A 62 éves, Rafiahban élő Ahnam kulcsfontosságú összekötő volt az Iszlám Dzsihád és a Hamasz között a pénz- és fegyverügyletekben Izrael szerint. A szervezet egyik legmagasabb rangú vezetője volt, korábban a többi között az övezet déli részén vezette a katonai akciókat, és az Iszlám Dzsihád katonai tanácsának titkára volt.

Izraeli katonai közlés szerint a 49 éves Azaldin a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti pénzmozgásokat intézte. Ő a ciszjordániai Arraba városból származott, s korábban Izraelben bebörtönözték, mert öngyilkos merényletekben vett részt a 2000-es évek elején.

“Eddig elértük a magunk elé kitűzött célokat, eltaláltuk a célpontokat, és ha kell, tovább mélyítjük a támadásokat. Fel vagyunk készülve minden forgatókönyvre” – mondta Hagari katonai szóvivő kedd reggel. “Negyven repülőgép, köztük vadászrepülőgépek hajtották végre a légicsapásokat néhány másodpercen belül, az övezet három különböző pontján” – közölte.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.