Felmérés: Netanjahu blokkja 50 mandátumot kapna, a Nemzeti Tábor a legnagyobb párt

Felmérés: Netanjahu blokkja 50 mandátumot kapna, a Nemzeti Tábor a legnagyobb párt

A tévé 13-as csatornáján szerdán közzétett közvélemény-kutatás azt jósolja, hogy ha ma tartanák a választásokat, akkor a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató pártok tömbje 50 mandátumot szerezne (a mai 64 mandátumhoz képest, a csatorna előző felmérésén pedig 56), a Likud pedig 25 mandátummal a második legnagyobb párt lenne (a mai 32-höz képest).

A felmérés szerint a Netanjahu-támogatói blokk 50 mandátumával szemben ebben a forgatókönyvben 61 mandátuma lenne a Bennett-Lapid koalícióhoz tartozó ellenzéki pártoknak. A Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor ilyen helyzetben 29 mandátumot szerezne, ami több mint duplája a mai erejének (12), míg a Jes Atid (Van Jövő) párt gyengülve 18 mandátumhoz jutna (a mai 24-hez képest). A csatorna korábbi felméréséhez képest a Jes Atid megőrzi erejét, a Nemzeti Tábor pedig mandátumot veszít.

A felmérés szerint a három nagy párt után a Sasz kilenc, a Tóra Judaizmus hét, a Raam pedig hat helyet kapna. A Chadas-Taal és a Vallási Cionizmus öt-öt, az Ocma Jehudit (Zsidó Erő), Jiszrael Beitenu (Izrael a Hazánk), Merec és Balad pedig négy-négy mandátumot szerezne.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Likud viszonylag erősödő tendenciát mutat a 13-as csatorna múlt havi felméréséhez képest, amely szerint a párt 20 mandátumot kapna – és ezzel a harmadik legnagyobb párt lenne. A jelenlegi helyzethez képest azonban hét mandátumot veszít – ami a tömbök közötti változást generálja.

A koalíciót jelenleg alkotó pártcsoport összeomlásához a Likud két prominens partnere is hozzájárul. A Vallásos Cionizmus az Ocma Jehudittal együtt öt, a Sasz két mandátumot veszít, a felmérés szerint a Jiszrael Beitenu két mandátummal gyengül jelenlegi helyzetéhez képest, a Chadas-Taal pedig megőrzi erejét.

A 13-as csatorna felmérésének mintavételi hibahatára 3,7%.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.