120 tűz reggel óta: két jármű kigyulladt, házakat evakuáltak

A Tűzoltóság tájékoztatása szerint ma (szombaton) 120 tűz ütött ki nyílt területeken országszerte.

Az Akko melletti Mazraa faluban kigyulladt tűz miatt a tűzoltók evakuálták az első házsor lakóit. A déli Zikim melletti Karmia természetvédelmi területen kigyulladt a térségben kirándulók két járműve, de senki sem sérült meg. A tűzoltók repülőgépekkel támogatva dolgoznak, és biztonságos helyre menekítik a kirándulókat a területről.

Bozóttűz a Turan-hegyen – Fotó: tűzoltóság

A délelőtti órákban tűz ütött ki az alsó-galileai Beit Rimon település közelében, a Turan-hegyen is. Körülbelül négy és fél óra elteltével hat tűzoltócsapatnak sikerült megfékeznie a tüzet, akiket korábban tűzoltó-repülőgépek segítettek. A Netanja melletti Tzur Moshe településen is tűz ütött ki, a tűzoltók dolgoznak a tűz megfékezésén.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a hőség, a szárazság és az erős szél együttese nagy veszélyt jelent a tüzek továbbterjedésére. Ma este megtörik a sarav (hőhullám), az ország nagy részén esni fog, holnap pedig jelentős hőmérséklet-csökkenés várható. Holnaptól hétfő reggelig az ország déli részén és keleti felén az évszaktól szokatlan esőre kell számítani, a patakmedrekben áradásoktól is kell tartani.

A meteorológiai szolgálat hozzátette, hogy a Júdeai-hegységben és az ország központi részén, valamint Beer-Seva és Eilat térségében most zord időjárás uralkodik, erős széllel, villámlássokkal és magas felhőzetekkel. “Ez egy klasszikus esővályú, amely Észak-Afrikából érkezik hozzánk, kelet felé veszi az utat, és mi meleg déli szelet kapunk a sivatag felől. Az évszak előrehaladtával a sivatag felmelegszik, így a hevesebb hőhullámok lehetősége is megnő. A nagy hőség tovább fokozza a légkör instabilitását, ezért most is villámlik, és várhatóan még súlyosbodik a helyzet” – magyarázta Dr. Amit Sabir, a meteorológiai szolgálat előrejelző központjának igazgatója.

“Ez egy viharos front, amely délről meleg levegőt hoz, és homok- és porviharokat is generál, és miután áthalad rajtunk, tiszta levegőt kapunk a tenger felől, ami megtöri a hőséget. Ez nagyon gyakori dolog ebben az évszakban, de ezúttal a trópusi hatás hevesebb, és ez komoly áradásokat eredményezhet – mondta. Sabir ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „májusban nagyon gyakoriak a magas hőhullámok és esőzések váltakozása, de ennek intenzitása nem mindig éri el a mai mértéket, hogy a déli és keleti patakok áradásaitól való erős félelem miatt figyelmeztetést kellett kiadni.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.