Tilos a tűzgyújtás Lag Baomer idején Izrael egész területén

Május 7-10. között tilos lesz máglyát gyújtani Izraelben Lag Baomer ünnepén, a nagy tüzek terjedésének megelőzése és a levegőszennyezés csökkentése érdekében. A tűzoltó- és mentőszolgálat biztosa, valamint a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszterek arra kérik a lakosságot, hogy ünnepeljenek felelősségteljesen és biztonságosan, és kerüljék a tüzeskedést. Csak azokon a területeken lehet tüzet gyújtani, amelyeket a helyi hatóságok jelöltek ki erre a célra.

Lag Baomer ünnepén, május 7-én, vasárnap este 8 órától május 10-ig, szerdáig tilos lesz a nyílt területeken a máglyák és tábortüzek gyújtása az egész országban – jelentette be Eyal Caspi, az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat biztosa – írja a jpost.com.

A nagy tüzek terjedésétől való félelem miatt döntöttek úgy, hogy az országszerte egyszerre égő több tízezer tűz esetén megfelelő operatív elhárítást tudjunk végezni. A tilalom alól kivételt képeznek azok a területek, amelyeket a helyi hatóságok alakítottak ki tűzgyújtásra.

“Ez egy megfontolt és időhöz kötött döntés, amely során szem előtt tartottuk az ünneplés és az ünnep hagyományának tiszteletben tartásának lakossági vágyát, valamint a természet és a környezet nyugalmának megőrzését. Felszólítom a lakosságot, hogy vállaljanak felelősséget a környezetért, és ünnepeljenek a biztonsági előírások betartásával” – tette hozzá Caspi.

Az izraeli minisztériumok szerint a szennyezés csökkentése érdekében is kerülnünk kell a tűzgyújtást.

Az Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy kerüljük a tüzeskedést ezen az ünnepen, hogy csökkentsük a levegőszennyezést, valamint a máglyák okozta egyéb egészségügyi és környezeti károkat.

Idit Silman környezetvédelmi miniszter így nyilatkozott: “Az elmúlt években jelentősen csökkent a légszennyezettség, köszönhetően a lakosság tudatosságának és a máglyák számának csökkentésének. Lehet másképp is ünnepelni! Felszólítjuk a lakosságot, hogy tartózkodjanak a máglyagyújtástól és olyan tevékenységet végezzenek az ünnepen, amely védi a közegészséget és a környezetet, és nem jelent veszélyeket.”

“A tüzek veszélyesek lehetnek a környezetre és a közegészségügyre” – tette hozzá Moshe Arbel új egészségügyi és belügyminiszter (Sasz párt). “Kötelességünk a biztonsági előírások betartása, a szükségtelen és veszélyes sérülések megelőzése, a légszennyezettség lehetőség szerinti csökkentése. Arra kérem a szülőket, hogy maradjanak éberek és ne veszélyeztessék magukat és a gyerekeket a füst belélegzésével, és ne tegyék ki magukat környezeti és egészségügyi ártalmaknak.”

Annak ellenére, hogy a Lag Baomer ünnepen az elmúlt években jelentősen csökkent a levegőszennyezés, a környezetvédelmi minisztérium szerint a levegőben a tavalyi évben mért legmagasabb részecskék szintje még mindig több mint hétszerese volt a szokásos napi szintnek.

Máglyatűz során nagy koncentrációban vannak jelen belélegezhető részecskék. A részecskék veszélyesek lehetnek, különösen a gyermekek számára, akiket gyakran a gége égési sérülései miatt a sürgősségi osztályra utalnak a Lag Baomer alatt.

Az Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium ezért arra kéri a lakosságot, hogy idén kerüljék a máglyagyújtást, és tartsanak alternatív közösségi tevékenységeket a természetben, mint például a túrázást.

Mindkét minisztérium irányelveket is megfogalmazott, a biztonságos és kellemes ünnep biztosítása érdekében.

A Környezetvédelmi Minisztérium irányelvei

  • Ha mégis tüzet gyújtunk, ne dobjunk bele műanyagot, nejlont, és persze eldobható műanyag vagy hungarocell edényeket. Ezek elégetése rákkeltő anyagok kibocsátását okozza – közölte a tárca.
  • Fapótlót ne égessünk el, mivel ezek gyártási folyamata magában foglalja a különféle ragasztókkal való keverést, és veszélyes anyagokat tartalmazó részecskéket bocsátanak ki a levegőbe. Ugyanez vonatkozik a festett vagy lakkozott fára is. Tegyük a tábortüzet olyan helyre, ahol nincsenek tövisek és gazok, és ésszerű biztonságos távolságra van az épületektől, elektromos és telefonvonalaktól, fáktól, bokroktól vagy tüzelőanyagoktól.
  • Kerüljük a műanyag edények használatát – használjunk helyette újrafelhasználható edényeket. Hozzunk magunkkal szemeteszsákokat, és hagyjuk olyan tisztán a helyet, ahogy találtuk.

Az Egészségügyi Minisztérium irányelvei

  • Egy felelős felnőttet kell kijelölni, aki végigkíséri a máglya előkészületeit, a fagyűjtéstől a tűz befejezéséig. Ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül, még csak egy pillanatra sem.
  • Csak szögek vagy más kiálló tárgyak nélküli fát használjunk, amelyek megvághatják vagy megsérthetik az embereket, és tartsunk távol minden gyúlékony vagy éghető anyagot a tűztől.
  • Viseljünk magas cipőt, hosszú nadrágot és inget, hogy megvédjük testünket a felszálló parázstól, valamint a hüllők és kártevők esetleges harapásától, akiket a tűz melege vonzhat.
  • Tartsunk magunknál mobiltelefont, elsősegélynyújtó készletet és két teli vödör vizet a tűz közelében, hogy készen álljunk a vészhelyzetekre.
  • Ha burgonyát vagy hagymát főzünk a tűz parázsában, fűzzük fel egy drótra, hogy biztonságosabb legyen kiszedni, amit csak felnőtteknek szabad megtenniük. Fogyasztás előtt győződjön meg róla, hogy kihűlt.
  • Ne dobjunk üveget és köveket a tűzbe, mert felrobbanhatnak a tűzben, és veszélyt jelenthetnek mindenkire a környezetünkben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.