Az Nvidia izraeli MI szuperszámítógépet épít

Az Nvidia Corp hétfőn közölte, hogy Izrael legerősebb mesterséges intelligencia (AI, vagy MI) szuperszámítógépét építi, hogy megfeleljen a mesterséges intelligencia alkalmazások iránti megugró vásárlói igényeknek.

Az Nvidia, a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett chipgyártó cége szerint a felhőalapú rendszer több százmillió dollárba kerül, és 2023 végére lesz részben üzemképes.

Gilad Shainer, az Nvidia vezető alelnöke elmondta, hogy a vállalat 800 induló vállalkozással és több tízezer szoftvermérnökkel dolgozik együtt Izraelben.

Az Israel-1 nevű rendszer várhatóan nyolc exaflop mesterségesintelligencia-számítási teljesítményt nyújt, így a világ egyik leggyorsabb MI-szuperszámítógépe lesz. Egy exaflop másodpercenként 1 kvintillió – vagyis 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 – számítás elvégzésére képes.

Shainer szerint a mesterséges intelligencia “életünk legfontosabb technológiája”, és az AI és a generatív AI-alkalmazások fejlesztéséhez nagy grafikus feldolgozóegységekre (GPU-kra) van szükség.

“A generatív mesterséges intelligencia manapság mindenhol jelen van. Képesnek kell lennie arra, hogy nagy adathalmazokon végezzen képzést” – mondta a Reutersnek, megjegyezve, hogy az izraeli vállalatok hozzáférhetnek majd egy olyan szuperszámítógéphez, amivel ma még nem rendelkeznek.

“Ez a rendszer egy nagyszabású rendszer, amely valójában lehetővé teszi számukra, hogy sokkal gyorsabban végezzenek képzést, kereteket és olyan megoldásokat építsenek, amelyek képesek megbirkózni az összetettebb problémákkal.”

Az OpenAI ChatGPT-jét például több ezer Nvidia GPU-val hozták létre. A rendszert a Mellanox korábbi csapata fejlesztette ki. Az Nvidia 2019-ben közel 7 milliárd dollárért megvásárolta az izraeli chiptervezőt, a Mellanox Technologies-t, túllicitálva az Intel Corp.-t.

Shainer elmondta, hogy az Nvidia első számú prioritása a szuperszámítógép terén az izraeli partnerek voltak. “Használhatjuk ezt a rendszert arra, hogy Izraelen kívüli partnerekkel dolgozzunk együtt” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.