Lelőttek három izraeli katonát az egyiptomi határnál

Egy egyiptomi rendőr behatolt Izraelbe és megölt három harcost a határon. Izrael és Egyiptom közös vizsgálatot folytat – jelentette az izraeli hadsereg.

A határnál egy őrhelyen szolgálatot teljesítő izraeli női és férfi katona lövésekről számolt be, majd két óra elteltével élettelenül találták őket posztjukon. Előzőleg, hajnali kettőkor az izraeli katonák meghiúsítottak a környéken egy csempészakciót, amelyben az egyiptomi elkövetők létrákat használtak a határ mellett.

Az izraeli hadsereg szakemberei vizsgálják a lövöldözés körülményeit, hogy terrortámadás történt-e, vagy véres bosszú a csempészakció megakadályozása miatt.

Egy másik incidens is történt dél körül az egyiptomi határnál, amelyben megsérült két további izraeli katona, és később egyikük belehalt a sebesülésébe. Egyiptomból beszivárgott egy rendőregyenruhás merénylő, akit az izraeli katonák tűzharcban megöltek. Izraeli katonák később repülőgépek segítségével átkutatták a térséget további merénylőket keresve.

Joav Galant védelmi miniszter helyzetértékelő megbeszélést tartott szombaton Herci Halevi vezérkari főnökkel, valamint magas rangú biztonsági tisztekkel, és rendszeresen tájékoztatják Benjamin Netanjahu miniszterelnököt is a fejleményekről.

A három áldozat: a 19 éves Lia Ben Nun őrmester, a 20 éves Uri-Jichak Iluz törzsőrmester és a 20 éves Ohad Dahan törzsőrmester.

A három áldozat, balról jobbra: Ohad Dahan, Uri-Jichak Iluz és Lia Ben Nun

Az izraeli-egyiptomi határ az 1979-ben, az egyesült államokbeli Camp Davidban aláírt békemegállapodás óta jellemzően csendes. Az elmúlt évtizedben Izrael kerítésrendszert épített a határra az afrikai illegális bevándorlók és a muszlim terroristák feltartóztatására.

A határkerítésnél gyakran próbálnak kábítószert csempészni Izraelbe, és többször zajlott lövöldözés is a múltban a csempészek és az izraeli egységek között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.